Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερη ομάδα από τη Μακάμπι. Και απόλυτα δικαιολογημένα ο Εργκίν Αταμάν επικαλείται δημόσια την ανωτερότητα των δικών του παικτών έναντι εκείνων του Όντεντ Κάτας σε βαθμό… παρεξηγήσεως.

Γιατί ο Τούρκος τεχνικός κατηγορείται από τους Ισραηλινούς ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα τους αντιμετώπισε με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη σειρά των playoffs της Euroleague και αλλού οδηγείται. Πλην του beaf που είχαν στα social media Κέντρικ Ναν και Γουέιντ Μπόλντγουιν για το ποιος είναι καλύτερος σκόρερ της διοργάνωσης, τίποτα δεν έδειχνε ότι τα παιχνίδια ανάμεσα σε δύο ομάδες που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις θα μετατρέπονταν σε… εμπόλεμη ζώνη.

Τέτοια ήταν η εικόνα στους διαδρόμους των αποδυτηρίων του ΟΑΚΑ μετά το τέλος του δεύτερου παιχνιδιού που "σφραγίστηκε" από την εκπληκτική εμφάνιση του Κώστα Σλούκα.

Παναθηναϊκός και Μακάμπι ανέβασαν επικίνδυνα τους τόνους

Δεδομένα οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα με τις δημόσιες κατηγορίες του επίσημου Παναθηναϊκού που ενέπλεξε την "διαιτητική εύνοια της Μακάμπι" με την πολιτική και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Επίσης επειδή η κοινωνία του μπάσκετ είναι πολύ μικρή και γίνεται ακόμη μικρότερη με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι της Μακάμπι δεν έκρυβαν την οργή τους μαθαίνοντας για τα συνθήματα που τραγουδούσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εν όψει του επικείμενου διπλού ραντεβού των δύο ομάδων στο Βελιγράδι.

Με τους "πράσινους" να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά και να ψάχνουν το δικό τους μεγάλο διπλό στην ουδέτερη «Χάλα Πιονίρ» ένα είναι το ερώτημα που θα απαντηθεί σε λίγες μέρες: ποια είναι η ομάδα εκείνη που θα ευνοηθεί από τη μετατροπή της σειράς σε… πόλεμο.

Οι "πόλεμοι" συνήθως ευνοούν τον πιο αδύναμο και στην Euroleague

Συνήθως όταν μια αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια μιας αθλητικής αναμέτρησης αυτός που ευνοείται είναι ο πιο αδύναμος στο γήπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, η Μακάμπι. Χωρίς ίχνος υπερβολής αν τα παιχνίδια διεξάγονταν στο… ηφαίστειο του "Γιαντ Ελιάου" οι πιθανότητες απόδρασης του Παναθηναϊκού από την "κόλαση" του Τελ Αβίβ, θα ήταν πολύ περιορισμένες.

Θα ήταν τόσο δύσκολες οι συνθήκες διεξαγωγής των δύο αγώνων στη φυσική έδρα της μόνιμης πρωταθλήτριας Ισραήλ, που θα καθιστούσαν τα παιχνίδια για τους παίκτες του Αταμάν σχεδόν απάνθρωπα.

Στο Βελιγράδι όμως όσο και αν θελήσουν οι Ισραηλινοί να ανεβάσουν την ένταση και την αδρεναλίνη, είναι αδύνατο να το πράξουν χωρίς τη συμπαράσταση των φανατικών τους οπαδών. Κατά συνέπεια η μονή επιλογή που έχουν για να απαντήσουν στον "πόλεμο" που τους κήρυξε ο Παναθηναϊκός είναι μέσα στο παρκέ. Και όταν αυτό συμβεί οι "πράσινοι" επ’ ουδενί δεν πρέπει να… τσιμπήσουν, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν.

O Παναθηναϊκός θα πάει Βερολίνο αν επικεντρωθεί στο μπάσκετ

Για να ανθίσει ξανά το "τριφύλλι" σε Final Four της Euroleague μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια, θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να επικεντρώσει όλες του τις δυνάμεις στο μπάσκετ και μόνο σε αυτό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή μπορεί να δώσει την ευκαιρία στη Μακάμπι να μειώσει το αγωνιστικό χάντικαπ που χωρίζει τους δύο αντιπάλους και το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης να έχει στείλει τον Μπράουν και την παρέα του στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Αν η πρόκριση για το Βερολίνο κριθεί αποκλειστικά στο μπάσκετ, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να μη βρει ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον τη μια νίκη που χρειάζεται για να φέρει ξανά τη σειρά στην Αθήνα. Αν όμως ζήσουμε μια… εκτός ορίων σκυλομαχία, τότε στη Γερμανία δεν θα ταξιδέψει ο καλύτερος αλλά εκείνος που θα… δαγκώνει περισσότερο. Και στη… λύσσα ενδεχομένως η Μακάμπι να υπερτερεί!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".