Η Μπαρτσελόνα έδειξε στον Ολυμπιακό ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε τι που θα της δοθεί και πήρε τη νίκη στο δεύτερο παιχνίδι του "Παλάου Μπλαουγκράνα" ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 1-1. Κακά τα ψέματα, οι ερυθρόλευκοι αν και μπορούσαν, στο τέλος έδωσαν τη δυνατότητα στους παίκτες του Γκριμάου να νιώσουν άνετα πάνω που τους είχαν... στριμώξει στα σχοινιά. Με 19 λάθη για 18 ασίστ και 8/27 τρίποντα δεν μπορείς να κερδίσεις παιχνίδι Playoffs της Euroleague, πόσο μάλλον εκτός έδρας και μάλιστα στη Βαρκελώνη.

Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν δικαιώματα, "τσίμπησαν" στις προκλήσεις όπως οι φάσεις που οδήγησαν σε τεχνικές ποινές των Κάνααν και - κυρίως - Γουίλιαμς-Γκος, με τον δεύτερο να καθορίζει το παιχνίδι υπέρ των Καταλανών. Πλέον στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός θα δώσει ακόμη πιο δύσκολες μάχες που δεν αποκλείεται να κριθούν ξανά στα τελευταία δευτερόλεπτα, όπως και στην αλησμόνητη σειρά του 2015. Και εκεί η ηρεμία που εμπνέει ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου είτε εντός είτε εκτός παρκέ, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Το πεταμένο πρώτο δεκάλεπτο που ώθησε την Μπαρτσελόνα να κλείσει το ζωγραφιστό της

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι έχοντας το μυαλό του στα παιχνίδια του ΣΕΦ, όντας κουρασμένος σωματικά και πνευματικά από την υπεροπροσπάθεια του πρώτου παιχνιδιού. Στα Playoffs όμως, αυτές οι συπεριφορές δε συγχωρούνται. Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με 2/12 τρίποντα με τους Γουόκαπ και Κάνααν να τα "σπάνε". Ειδικά όταν δεν μπαίνουν τα σουτ του Γουόκαπ, κάθε αντίπαλος προσαρμόζεται κλείνοντας στη ρακέτα.

Έτσι έκανε και η Μπαρτσελόνα με τον Μουσταφά Φαλ να κάνει ένα από τα χειρότερα φετινά του παιχνίδια. Ο Μόουζες Ράιτ έδωσε μάχες αλλά ακόμη δεν είναι στα κυβικά των Βέσελι και Ερνανγκόμεθ με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να έχει την καλύτερη εικόνα από τους τρεις στα λεπτά που αγωνίστηκε. Παρ' όλα αυτά ο Νίκολα είναι ακόμη πιο πίσω σε ταχύτητα όταν καλείται να αλλάξει στο μαρκάρισμα στην περιφέρεια.

Το ποσοστό στα δίποντα ήταν εξαιρετικό με τους ερυθρόλευκους να έχουν 18/23. Όμως η Μπαρτσελόνα επέλεξε να ζήσει με αυτά καθώς ήταν υπερβολικά λίγα. Τα 27 τρίποντα των Πειραιωτών ήταν προϊόν της αμυντικής προσέγγισης του Γκριμάου. Σαν να τους έλεγε "αν είστε μάγκες κερδίστε μας με τα τρίποντα". Ε, ο μόνος που πήγε να γίνει μάγκας ήταν ο Άλεκ Πίτερς ο οποίος ήταν ο μοναδικός που εμφανίστηκε στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς αλλά και ο Γουίλιαμς-Γκος, προτού πάρει την καθοριστική τεχνική ποινή που... έδειξε τις προθέσεις για το συγκεκριμένο παιχνίδι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ucpl1mobuh)

Η επιστροφή του αρχηγού να φέρει ξανά ηρεμία στο παρκέ για τον Ολυμπιακό

Το σχήμα με τον Λουκ Σίκμα να καλύπτει το κενό του Κώστα Παπανικολάου είχε και θετικά αλλά είχε και αρνητικά. Ο Ολυμπιακός είχε ένα έξτρα παίκτη να κάνει σημαντική δουλειά στον τομέα του ριμπάουντ που τόσο υστερούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα (αλλά και στο δεύτερο παιχνίδι της Βαρκελώνης). Ο Σίκμα έβαλε και τα τρίποντά του, όμως και πάλι ενώ είχε τη δυνατότητα δεν τελείωνε με συχνότητα τις φάσεις που του έδινε η άμυνα της Μπάρτσα. Οι άμυνες στον Πάρκερ μία έβγαιναν, μία δεν έβγαιναν με τη δουλειά στο πρώτο παιχνίδι να είναι εμφανώς καλύτερη από εκείνη στο δεύτερο.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς θα διαχειριστεί ο Μπαρτζώκας την επιστροφή του αρχηγού του, ο οποίος δεδομένα θα πάρει τη θέση του Μπραζντέικις στη δωδεκάδα. Θα τον βάλει ξανά στο αρχικό σχήμα μεταφέροντας τον Πίτερς στο "4" και συνεχίζοντας με τον Λαρεντζάκη στο δεύτερο ροτέισιον; Ή θα προτιμήσει να συνεχίσει με τον Σίκμα στο "4" και τον Πίτερς στο "3" βάζοντας τον αρχηγό στη "second unit" κρατώντας το ψηλό σχήμα με τον ΜακΚίσικ στο "2" στο πλάι του Γουίλιαμς-Γκος;

Όπως και να ΄χει, το πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα συνήθως δε λαθεύει. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η κατάληξη του δεύτερου παιχνιδιού αν ο Γουίλιαμς-Γκος δεν έπαιρνε την τεχνική ποινή που άλλαξε το ματς στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χρειάζεται μόνο και μόνο η παρουσία του Κώστα Παπανικολάου. Καλός και Άγιος ο "Θωμάς" ως δεύτερος αρχηγός αλλά οι παραστάσεις του "Παπ" δε συγκρίνονται με κανενός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0bkzxr5z1rt)

Γι' αυτό το έχουν παραδεχθεί άπαντες στο ερυθρόλευκο ρόστερ ότι ο αρχηγός είναι κάτι σαν... μπαμπάς τους. Και η "πατρική φιγούρα" στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, θα δώσει μία έξτρα ώθηση στην δύσκολη αυτή προσπάθεια της εξασφάλισης του εισιτηρίου για το Βερολίνο. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από την Μπαρτσελόνα και με τη βοήθεια του κόσμου του, πρέπει απλώς να μείνει ήρεμος προκειμένου να το αποδείξει. Προκλήσεις θα υπάρξουν πολλές από τους έμπειρους (και ενοχλητικούς) Ισπανούς. Γι' αυτό και οφείλουν άπαντες να ξέρουν πως να τις διαχειριστούν.