Euro 2024: Στο Παρίσι και όχι στη Γερμανία, με Ελλάδα και δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
Κάτι πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο
Ένα άλλο Euro 2024, που θα γίνει το καλοκαίρι, όχι στη Γερμανία αλλά στο Παρίσι στο οποίο θα γίνουν αργότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και σίγουρα είναι πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο.
Μοιάζει με αίνιγμα όμως αυτό που θα γίνει το καλοκαίρι είναι Euro 2024 κι ας μην διεξάγεται στη Γερμανία αλλά στο Παρίσι κι ας μην είναι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024. Σίγουρα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρωτηριασμένων που διεξάγεται στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και του Ισραήλ με παίκτες θύματα της Χαμάς, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο.
Στο Παρίσι, αλλά δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένα Euro 2024, το οποίο όμως δεν θα διεξαχθεί στη Γερμανία. Θα είναι σε αυτό και η Εθνική Ελλάδας, αλλά και του Ισραήλ. Με μπάλα αλλά κάτι πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο. Είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων 2024, το οποίο θα διεξαχθεί από 1 έως 8 Ιουνίου στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην Οτ Σαβουά - Άνω Σαβοΐα δηλαδή- στην ανατολική Γαλλία, στα σύνορα με την Ελβετία και την Ιταλία.
Το άλλο Euro 2024 και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων (EAFF) ιδρύθηκε πριν από δέκα χώρες στο εναρκτήριο συνέδριό της που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, τον Φεβρουάριο του 2015. Τα αρχικά κράτη μέλη ήταν η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Ρωσία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Την ίδια χρονιά, η EAFF κέρδισε τη στήριξη της ΟΥΕΦΑ στο χαρτοφυλάκιο «Ποδόσφαιρο για Όλες τις Ικανότητες».
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων του Παρισιού είναι το τρίτο τουρνουά. Το πρώτο διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2017, ενώ ακολούθησε αυτή του 2021 στην Κρακοβία. Και στα δύο, πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Τουρκία,. Ο στόχος είναι το ποδόσφαιρο των ακρωτηριασμένων να αναγνωριστεί ως μέρος των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Στη Γαλλία θα πάρουν μέρος 16 ομάδες. Η Εθνική Ελλάδας μετέχει στον 4ο όμιλο μαζί με την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σκωτία. Στον 1ο όμιλο βρίσκουμε τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και το Βέλγιο. Στον 2ο την Αγγλία, την Ιταλία τη Γεωργία και την Ολλανδία και στον τρίτο την Τουρκία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ και το Αζερμπαϊντζάν.
Η ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας και η Ελλάδα
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών ιδρύθηκε το 2016 και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πήρε μέρος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα “EAFF Amputee Football Weeks” με τη διοργάνωση αγώνων στην Κόρινθο. Στην πρώτη προπόνηση βρέθηκαν μόλις τέσσερις παίκτες, αλλά τελικά την ομάδα συγκρότησαν οι Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Βουβόπουλος, Τάσος Τσίγκας, Γεώργιος Λαζαρίδης, Βασίλης Μπακογιάννης, Νικόλαος Παπακυργιάκης, Ιωάννης Βασιάδης, Δημήτρης Αγριανίτης και Νικόλαος Παπαγγελής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ομάδα του Ισραήλ που θα πάρει μέρος στους αγώνες. Ιδρύθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια από τον 36χρονο Ζακ Σικρούρ, έναν λάτρη του αθλητισμού από την παιδική του ηλικία, ο οποίος τραυματίστηκε όταν ένα λεωφορείο πέρασε πάνω από το πόδι του σε ηλικία μόλις 8 ετών. Πλέον σε αυτή την ομάδα βρίσκουν λιμάνι στρατιώτες που έχασαν άκρα σε μάχες στη Γάζα. Όπως ο Μπεν Μπινγιαμίν.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής και η Χαμάς
Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μέλη της ισλαμιστικής Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και επιτέθηκαν εναντίον συμμετεχόντων στο φεστιβάλ μουσικής "Supernova Sukkot Gathering", σκοτώνοντας 260 πολίτες. Εκεί βρισκόταν και ο Μπεν Μπινγιαμίν, ποδοσφαιριστής της Μακάμπι Σααραΐμ μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Γκαλί Σεγκάλ. Και οι δύο αποκόμισαν τον ίδιο ακριβώς τραυματισμό. Ακρωτηριασμός δεξιού ποδιού. Ο Μπεν σκέφτηκε δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να παίξει ποδόσφαιρο, αυτό που τόσο αγαπούσε. "Όταν ξύπνησα", είπε η 29χρονος, "ένιωσα ότι θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου σε αναπηρικό καροτσάκι". Αργότερα, έμαθε ότι είχε μια ακόμα ευκαιρία να αισθανθεί ξανά "κανονικός". Αυτή η ευκαιρία ήταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ισραήλ για ακρωτηριασμένα άτομα.
Η ομάδα, περιλαμβάνει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που έχασαν άκρα πολεμώντας στον πόλεμο με τη Χαμάς. "Είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στη ζωή μου", λέει ο 20χρονος λοχίας Όμερ Γκλίγκσταλ, ο οποίος ακρωτηριάστηκε όταν μια χειροβομβίδα διέλυσε το αριστερό του πόδι τον Νοέμβριο. "Είναι πολύ διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που έπαιζα παλιά, αλλά ίσως είναι το ίδιο", λέει. Δεκάδες Ισραηλινοί έχασαν άκρα κατά τις επιθέσεις της Χαμάς. Μόνο το ιατρικό κέντρο Sheba στη Ραμάτ Γκαν, έχει περιθάλψει περίπου 60 ακρωτηριασμένα άτομα.
Ο Σάικντ Μπίτον, ένας διοικητής μεραρχίας του Ισραηλινού στρατού, έχασε το δεξί του πόδι όταν πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου. "Άκουσα δύο πυροβολισμούς. Έπεσα κάτω. Κοίταξα πίσω", είπε ο 21χρονος στρατιώτης. Ο Μπίτον όταν είδε το πόδι του πίστευε ότι η ζωή του είχε τελειώσει. Δεν είχε ποτέ συναντήσει έναν ακρωτηριασμένο. Τον επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο άνθρωποι που είχαν χάσει άκρα και συνέχισαν με επιτυχία τη ζωή τους.
Οι ομάδες ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων έχουν έξι παίκτες που δεν έχουν κάτω άκρα. Παίζουν με πατερίτσες και χωρίς προσθετικά. Κάθε ομάδα έχει έναν τερματοφύλακα που του λείπει ένα άνω άκρο. Το γήπεδο είναι μικρότερο από το τυπικό.
Δημοσιέυθηκε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή".