Η Άστον Βίλα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στο Europa Conference League είναι μια ομάδα-θρύλος. Διότι η Άστον Βίλα είναι μια ομάδα 150 ετών, με τεράστια ιστορία, ένας θρύλος της Premier League που θα βρει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός στο Europa Conference League.

Ο χειμώνας στο Μπέρμιγχαμ του 1874 ήταν σχετικά κρύος, χωρίς χιόνια, με αρκετές βροχές. Κλασικός καταθλιπτικός χειμώνας των περιοχών της κομητείας των Δυτικών Μίντλαντς, με μια σχεδόν μόνιμη συννεφιά να δίνει την αίσθηση ότι η νύχτα απλώνει το σκοτάδι της πολύ νωρίτερα από ό,τι τα δεδομένα της εποχής προέβλεπαν. Ήδη περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι κατοικούσαν στην πόλη που αποκαλείτο «θερμοκήπιο» της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Μεγάλη Βρετανία.

Τέσσερα μέλη του παρεκκλησίου των μεθοδιστών ίδρυσαν την Άστον Βίλα

Ένα μεσημέρι, που δεν έκανε πολύ κρύο, στο λιβάδι που βρισκόταν στο Heathfield Road μια παρέα έπαιζε έναν αυτοσχέδιο ποδοσφαιρικό αγώνα. Τέσσερις φίλοι, ο Τζακ, ο Φρέντερικ, o Ουόλτερ και ο Ουίλιαμ, ήταν μεταξύ των θεατών αυτού του ματς. Οι τέσσερις νέοι που σκότωναν την ώρα τους είχαν πολλά κοινά. Ήταν όλοι τους μέλη του Villa Cross Wesleyan στο Handsworth, του παρεκκλησίου των μεθοδιστών -χριστιανικού προτεσταντικού κινήματος- που είχε χτιστεί στην περιοχή. Ήταν και μέλη της ομάδας κρίκετ Villa Cross Wesleyan Chapel.

The History of Aston Villa F.C. (5/92)

 Αυτοί οι μεθοδιστές το ίδιο βράδυ στέκονταν γύρω από μια λάμπα γκαζιού. Στο λασπωμένο Μπέρμιγχαμ ήταν αδύνατο να παίξουν κρίκετ τέτοια εποχή. Αναζητούσαν ένα άθλημα για τους χειμερινούς μήνες, στην πραγματικότητα για να τους βρίσκει προπονημένους το καλοκαίρι, οπότε έπαιζαν κρίκετ. Αυτό που νωρίτερα είχαν δει στο λιβάδι, στο Heathfield Road, ήταν η λύση στο πρόβλημά τους. Ο Τζακ Χιουζ, ο Φρέντερικ Μάθιους, ο Ουόλτερ Πράις και ο Ουίλιαμ Σκάτεργουντ, οι τέσσερις μεθοδιστές κρικετίστες, ενημέρωσαν κάποιους από τους συμπαίκτες τους για την ιδέα τους. Ο κύβος ερρίφθη ή, παραφράζοντας τη θρυλική ιστορική φράση που αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρας, «η σφαίρα ερρίφθη» και εγένετο Άστον Βίλα. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος που συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής και βρίσκει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός.

Η Αστον Βίλα και ο αντίπαλος από το ράγκμπι

Οι τέσσερις αθλητές του κρίκετ, ιδρυτικοί «πατέρες» πλέον του κλαμπ, οργάνωσαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενάντια στην ομάδα ράγκμπι Aston Brook St Mary’s. Ως προϋπόθεση για τον αγώνα, που διεξήχθη στο Wilson Road του Άστον, συμφώνησαν να παίξουν το πρώτο ημίχρονο ακολουθώντας τους κανόνες του ράγκμπι και το δεύτερο ημίχρονο αυτούς του ποδοσφαίρου. Το δημιούργημα των τεσσάρων κατάφερε να κρατήσει το St Mary’s στην ισοπαλία μέχρι το ημίχρονο και επικράτησε στο δεύτερο μέρος με ένα γκολ, το οποίο σημείωσε ο πρώτος εκ των «πατεράδων», Τζακ Χιουζ.

Birmingham City Centre Virtual Tour by Walk 4k | UK Travel 2024 by Stroll And Trek

Η Άστον Βίλα έγινε γρήγορα ένας ποδοσφαιρικός θρύλος εντός και εκτός συνόρων. Ο Ρίτσαρντ Ουάιτχεντ, ο οποίος εργάστηκε σε εφημερίδες για σχεδόν 40 χρόνια, αρκετά από αυτά στους «Times» και ξεχώρισε για το πάθος του για την ιστορία του αθλητισμού, στο βιβλίο του «Children of the Revolution» έγραψε: «Υπάρχουν πολλές United, πολλές City και Town, με κάποιες διάσπαρτες Wanderers και Rovers, ακόμη και μερικές Albions. Αλλά υπάρχει μόνο μία Villa, το μεγαλύτερο όνομα στο ποδόσφαιρο από κάθε άποψη».

Κάποτε ο Τζον Τσαρλς Γκρέγκορι, πρώην παίκτης και προπονητής της Άστον Βίλα, είχε πει: «Υπάρχει μια αύρα σε αυτό το κλαμπ, μια αίσθηση ιστορίας και παράδοσης. Ακόμη και το όνομα είναι υπέροχα συμμετρικό, με πέντε γράμματα σε κάθε λέξη (σ.σ. Aston Villa)».

Η Άστον Βίλα έχει συμμετρικό όνομα

Αυτό το συμμετρικό όνομα που σπανίως συναντάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει λόγο και αιτία ύπαρξης. Η περιοχή Λόζελς στο κέντρο του δυτικού Μπέρμιγχαμ είναι ουσιαστικά το σημείο στο οποίο συναντώνται η Villa Road, η Lozells Road και η Heathfield Road. Παλιά η διασταύρωση ήταν γνωστή ως «Aston Villa» παίρνοντας το όνομα από ένα σπίτι σε γεωργιανό στυλ, το οποίο βρισκόταν στη συμβολή των Lozells Road και Heathfield Road. Επρόκειτο δηλαδή για τη βίλα-σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής του Άστον, ένα μέρος που φέρει το συγκεκριμένο όνομα από το Estone, που σημαίνει East Hill, δηλαδή Ανατολικός Λόφος. Αργότερα η συγκεκριμένη βίλα έγινε η παμπ «Villa Cross» και μία νέα παμπ το 1937.

Κάποια από τα προσωνύμια με τα οποία αποκαλούν σε πολλές χώρες την Άστον Βίλα -συχνά και στην Ελλάδα- είναι απόλυτα λανθασμένα και πηγάζουν είτε από ένα παιχνίδι λέξεων είτε από ανορθόγραφες ή αυθαίρετες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, κάποιοι αποκαλούν τους «Villans» ως «Villains» που σημαίνει «κακοί», ενώ σε κάποιες χώρες το «Villa» έχει μετατραπεί σε «Vila» που σημαίνει χωριό.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".