Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε το αυτονόητο λίγο πριν "πετάξει" η αποστολή του Ολυμπιακού χθες το απόγευμα για τη Βαρκελώνη: "Δεν είμαστε το φαβορί για τη πρόκριση". Να διευρύνουμε λίγο περισσότερο τη σκέψη του Έλληνα τεχνικού; Καμιά φιλοξενούμενη ομάδα δεν μπορεί να λογίζεται ως φαβορί σε Game 5 των playoffs της Euroleague!

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν έχει "σπάσει" η έδρα γηπεδούχου σε πέμπτο παιχνίδι από τη σεζόν που λανσαρίστηκαν οι σειρές best of five για την πρόκριση σε Final 4. Το εκκωφαντικό 18-0 των γηπεδούχων (σ.σ. το οποίο έφτασε αισίως στο 19-0 το βράδυ της Τρίτης με τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι) δεν είναι ούτε τυχαίο γεγονός, ούτε προϊόν σύμπτωσης και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λογίζεται ως ένα απλό στατιστικό δεδομένο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που οδηγηθήκαμε σε πέμπτο παιχνίδι, αυτό συνέβη με διπλά break των "μονομάχων". Η ομάδα με το μειονέκτημα έδρας νίκησε πρώτη μέσα στο "σπίτι" της αντιπάλου της, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το δικό της και η σειρά οδηγήθηκε με 2-2 σε "τελικό πρόκρισης".

Ο Ολυμπιακός και τα Game 5 των playoffs της Euroleague

Όλο αυτό το… σκωτσέζικο ντους επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία του πέμπτου παιχνιδιού. Η ομάδα με το πλεονέκτημα βλέπει αρχικά τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια της και μετά… μένει ζωντανή με φιλί της ζωής, εκεί που όλα μοιάζουν χαμένα. Η δε ομάδα που κάνει πρώτη break αισθάνεται τη βέβαιη πρόκριση να… γλιστρά από τα χέρια της. Άγχος υπάρχει εκατέρωθεν, όπως συμβαίνει σε πάσης φύσεως "τελικούς". Απλά οι γηπεδούχοι έχουν το πάθος των οπαδών τους για να το ξεπερνούν πιο ανώδυνα, κυρίως στα τελευταία δεκάλεπτα των αγώνων.

Όσοι έχουν ζήσει πέμπτα παιχνίδια σειρών playoffs της Euroleague, αντιλαμβάνονται ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί ακόμη και σε γήπεδα-εκκλησίες, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα έχουν προηγηθεί στο υπόλοιπο της σεζόν.

"Κλειδί" για τον Ολυμπιακό η ευστοχία από το τρίποντο

Τι πρέπει, όμως, να κάνει ο Ολυμπιακός για να έχει ελπίδες να βρεθεί σε τρίτο διαδοχικό Final 4, παρότι θα κληθεί αυτή τη φορά να το πράξει μακριά από το "Ειρήνης και Φιλίας"; Να σουτάρει από τα 6,75μ. όχι απλά υποφερτά, αλλά καλά! Τραγικά ποσοστά ευστοχίας από τη γραμμή του τρίποντου χαμηλότερα από 30% (όπως συνέβη στα τρία πρώτα παιχνίδια της σειράς απέναντι στους Καταλανούς) δεν ενδείκνυνται για πέμπτα παιχνίδια playoffs που έχουν άλλους νόμους, άλλους κανόνες. Όσο καλή άμυνα κι αν παίξουν οι "ερυθρόλευκοι" η ιστορική υπέρβαση που διεκδικούν μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την επίθεσή τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ze5c7p7rfl)

Μέσα στη ρακέτα, ο Ολυμπιακός υπερέχει (μετά και την ολική επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ). Ενδεχομένως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας να διαθέτει τη μοναδική γραμμή ψηλών (με Φαλ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ, Πίτερς, Πετρούσεφ) που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια κάτω από τα καλάθια την dream team της Ρεάλ Μαδρίτης (με Ταβάρες, Πουαριέ, Γιαμπουσέλε).

Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει να πιέσει και πνευματικά και αγωνιστικά τους γηπεδούχους με σουτ από την περιφέρεια. Στο τέταρτο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έφτασε τα επίπεδα ευστοχίας του από το τρίποντο στο 50%, η Μπαρτσελόνα… παρέδωσε πνεύμα από το πρώτο ημίχρονο. Κανείς δεν έχει την απαίτηση από τους Πειραιώτες να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα μέσα στο "Παλαού Μπλαουγκράνα" και μάλιστα σε ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι.

Από την άλλη οι συνθήκες του αγώνα απαιτούν ένα ποσοστό που θα πλησιάζει το 40%, γιατί χωρίς αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να έρθει η πρόκριση. Γι’ αυτό, ενδεχομένως, οι παίκτες που… κρατούν στα χέρια τους τα "κλειδιά του Παραδείσου" να είναι οι δύο κορυφαίοι σουτέρ του ρόστερ του: Ο Άλεκ Πίτερς και ο Αζάια Κάνααν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0sogfmk0g3t)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".