Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Euro 2024 και η Γερμανία είναι πανέτοιμη για τη συνάντηση που θα έχουν το ποδόσφαιρο και η τεχνολογία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το Euro 2024 στη Γερμανία θα εφαρμόσει όσα το ποδόσφαιρο και η τεχνολογία κάνουν από κοινού όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά γενικά στα γήπεδα σχεδόν όλου του κόσμου.

Αρχής γενομένης από το γνωστό σε όλους μας VAR, το Euro 2024 θα παρουσιάσει στη Γερμανία οτιδήποτε για το ποδόσφαιρο θεωρείται ότι επιβάλει η τεχνολογία και είναι πλέον απαραίτητο σε κάθε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδόσφαιρου.

Άλλωστε τα μεγάλα τουρνουά όπως το Euro 2024 που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, είναι αυτά που το ποδόσφαιρο δοκιμάζει την τεχνολογία. Είτε μιλάμε για Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είτε για Μουντιάλ, η τεχνολογία είναι πλέον παρούσα.

Στο Euro 2024, στη Γερμανία θα έχουμε φυσικά VAR

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που περιμένουμε στο Euro 2024 στη Γερμανία και αυτά που σύμφωνα με την UEFA θα δούμε στη συνάντηση που θα έχουν ποδόσφαιρο και τεχνολογία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πάμε στο γνωστό μας VAR. Σε κάθε αγώνα του Euro 2024 θα υπάρχει ο διαιτητής VAR, μαζί με δύο βοηθούς διαιτητές (AVAR) και τρεις χειριστές βίντεο. Αυτό θα δούμε σε όλους τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της UEFA.

Τέσσερις αίθουσες λειτουργίας βίντεο (VOR) έχουν κατασκευαστεί στο Football Technologies HUB (FTECH HUB) στο International Broadcast Center στη Λειψία για να εξυπηρετήσουν αυτό που προαναφέρθηκε. Η ομάδα του VAR θα ελέγχει όλα όσα συμβαίνουν σε ένα ματς. Οι πληροφορίες της διαδικασίας αναθεώρησης μια απόφασης του διαιτητής θα κοινοποιούνται εντός του γηπέδου μέσω των οθονών του σταδίου.

Connected Ball στο Euro 2024, στη Γερμανία

Η νέα τεχνολογική καινοτομία είναι η Connected Ball που θα δούμε για πρώτη φορά στο Euro 2024 στη Γερμανία. Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA, η επίσημη μπάλα διαθέτει τεχνολογία adidas Connected Ball - η οποία στέλνει ακριβή δεδομένα στους διαιτητές του αγώνα μέσω βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

5 New Technologies In Football That You'll See In Euro 2024

Συνδυάζοντας δεδομένα θέσης παικτών με τεχνητή νοημοσύνη, η καινοτομία συμβάλλει στην ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ της UEFA (SAOT) και θα είναι το κλειδί για την υποστήριξη ταχύτερων αποφάσεων εντός του αγώνα. Η τεχνολογία Connected Ball μπορεί επίσης να βοηθήσει τους αξιωματούχους του VAR να αναγνωρίσουν κάθε μεμονωμένο άγγιγμα της μπάλας, μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνεται στην επίλυση περιστατικών για χτύπημα με το χέρι και πέναλτι.

Και η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ (SAOT) στο Euro 2024

Για την ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ (SAOT), αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι διαιτητές του Euro 2024 στη Γερμανία. Το SAOT δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες VAR να προσδιορίζουν τις σχετικές με το οφσάιντ φάσεις γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, χάρη στις δέκα εξειδικευμένες κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο γήπεδο, οι οποίες παρακολουθούν 29 διαφορετικούς πόντους σώματος ανά παίκτη.

Εισήχθη στο UEFA Champions League το 2022, το σύστημα ενσωματώνεται με το EURO Connected Ball για να εντοπίζει αμέσως το σημείο επαφής της μπάλας για τις περιπτώσεις οφσάιντ που αναλύονται.

Το Goal-Line Technology (GLT) στη Γερμανία

Θα δούμε επίσης το Goal-Line Technology (GLT), ελληνιστί “τεχνολογία γραμμής στόχου”, το σύστημα που έχει εγκαταστήσει η UEFA σε όλα τα γήπεδα που χρησιμοποιούνται για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Το σύστημα, που χρησιμοποιείται στις κορυφαίες διοργανώσεις συλλόγων και εθνικών ομάδων της UEFA από το 2016, λαμβάνει εικόνα από επτά κάμερες ανά γκολ, χρησιμοποιώντας λογισμικό ελέγχου για την παρακολούθηση της μπάλας εντός της περιοχής τέρματος.

UEFA EURO 2024 logo launched!

Χρησιμοποιώντας τεχνικές και λογισμικό επεξεργασίας όρασης, το GLT υποδεικνύει εάν ένα γκολ σημειώθηκε εντός ενός δευτερολέπτου από την ενέργεια χάρη σε μια δόνηση και ένα οπτικό σήμα στο ρολόι κάθε διαιτητή του αγώνα.

Όλα μαζί στο Football Technologies HUB

Τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα του Euro 2024 στη Γερμανία θα είναι το “Football Technologies HUB”, ουσιαστικά το κέντρο ελέγχου όλων αυτών που προαναφέρθηκαν. Το FTECH HUB είναι το επίκεντρο όλων των τεχνολογικών λειτουργιών για το EURO 2024. Οι υπεύθυνοι αγώνων βίντεο (VAR και AVAR) θα είναι παρόντες και θα λειτουργούν για όλους τους αγώνες από τα τέσσερα VOR εντός του FTECH HUB. Το HUB λαμβάνει και συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τις διάφορες τεχνολογίες μέσω οπτικών καμερών (Τεχνολογία γραμμής στόχου και Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης απόδοσης) ή αισθητήρων (Συνδεδεμένη μπάλα). Όλα τα δεδομένα ελέγχονται ζωντανά και διανέμονται στις διάφορες εφαρμογές (π.χ. SAOT, πύλη ανάλυσης απόδοσης κ.λπ.).