Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται στην κρίσιμη καμπή τους και μπορεί σε Serie A, Bundesliga και LaLiga να έχουν κριθεί οι πρωταθλητές, αλλά η μάχη για παραμονή και για ευρωπαϊκά εισιτήρια μαίνεται. Στη Serie A όλα μένουν ίδια αλλάζοντας, αφού οι ομάδες που είναι στο γκρουπ των υποψήφιων να παίξουν στη Serie B τον επόμενο χρόνο, παραμένουν αμετάλλακτες. 

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Το γκρουπ των "οκτώ" 


Μετά την ήττα της Έμπολι από τη Λάτσιο, και διά χειρός Μανδά, η χαμένη έμεινε στους 32 βαθμούς ύστερα από 36 ματς πρωταθλήματος. Το ίδιο έκανε και η Φροζινόνε, που την Παρασκευή 10 Μαΐου συνετρίβη 5-0 από την Ίντερ εντός έδρας.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17pot6m8mep)


Η προτελευταία Σασουόλο είχε την ευκαιρία είτε να την πλησιάσει είτε να την πιάσει, αλλά ηττήθηκε εκτός έδρας από την Τζένοα, που εδώ και καιρό παίζει με αγνή χαρά -αφού ούτε Ευρώπη κυνηγά ούτε υποβιβάζεται- με σκορ 2-0. Η Τζένοα έχει 46 βαθμούς. Η Σασουόλο έμεινε στους 29 βαθμούς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17qqz5vdwyx)


Η Ουντινέζε του Φάμπιο Καναβάρο, που είναι τρίτη από το τέλος με 30 βαθμούς, αντιμετωπίζει τη Δευτέρα 13 Μαΐου σε σημαντικό ματς τη Λέτσε, η οποία έχει 37 και θέλει ένα βαθμό εντός έδρας για να σωθεί οριστικά. Η Βερόνα έχασε με τη σειρά της στο "σπίτι" της από την Τορίνο, 2-1, και έμεινε στους 34 βαθμούς. Η "γκρανάτα" έφτασε τους 50 βαθμούς. Μάλιστα, ο 18χρονος Ζαννός Σάββα έβαλε το γκολ της ισοφάρισης. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17rkra8ckfl)


Υπενθυμίζεται ότι η Σαλερνιτάνα, που φιλοξενείται από τη Γιουβέντους (12/5-19:00), έχει υποβιβαστεί. 

Το πανόραμα της Serie A (θέσεις 13-20)


Η βαθμολογία των οκτώ ομάδων (θέσεις 13-20): Λέτσε* 37, Βερόνα 34, Κάλιαρι 33, Φροζινόνε 32, Έμπολι 32, Ουντινέζε* 30, Σασουόλο 29, Σαλερνιτάνα* 15. 
*Έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο. 

Τα παιχνίδια των οκτώ ομάδων (θέσεις 13-20)

Λέτσε: Ουντινέζε εντός, Αταλάντα εντός, Νάπολι εκτός. 
Βερόνα: Σαλερνιτάνα εκτός, Ίντερ εντός. 
Κάλιαρι: Σασουόλο εκτός, Φιορεντίνα εντός. 
Φροζινόνε: Μόντσα εκτός, Ουντινέζε εντός. 
Έμπολι: Ουντινέζε εκτός, Ρόμα εντός.
Ουντινέζε: Λέτσε εκτός, Έμπολι εντός, Φιορεντίνα εκτός. 
Σασουόλο: Κάλιαρι εντός, Λάτσιο εκτός.
Σαλερνιτάνα: Γιουβέντους εκτός, Βερόνα εντός, Μίλαν εκτός. 

LaLiga: Σε ταξίδι επιβίωσης η Κάντιθ


Στη μάχη παραμονή της LaLiga τα πράγματα είναι απλούστερα, αφού τόσο η ουραγός Αλμερία όσο και η προτελευταία Γρανάδα έχουν πέσει οριστικά. Η μόνη, κολλημένη στην τρίτη από το τέλος θέση της βαθμολογίας όλο το 2024, που έχει ελπίδες παραμονής, είναι η Κάντιθ, που νίκησε 1-0 τη Χετάφε εντός έδρας στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής. Το γκολ πέτυχε ο Ρούμπεν Αλκαράθ με πέναλτι στο 35'. 

Το να παραμείνει στην κατηγορία δεν θα είναι... θαύμα θαυμάτων, παρ' όλα αυτά η απόστασή της των ομάδων που είναι από πάνω της παραμένει στους 5 βαθμούς, οπότε δεν αρκεί να κινήσει τη χείρα της, αφού θέλει και τη βοήθεια της Αθηνάς. 

Δυνητικά, η Κάντιθ θα μπορούσε να προσπεράσει την Πάλμας των 37 βαθμών, όπως φυσικά και τις ομάδες από κάτω της: τη Μαγιόρκα των 35, τη Θέλτα των 34 (που αντιμετώπιζε την Ατλέτικο στη Μαδρίτη στις 17:15 της Κυριακής 12 Μαΐου) και τη Ράγιο Βαγεκάνο (που επρόκειτο να παίξει με τη Βαλένθια στο "Μεστάγια" στις 19:30 της Κυριακής 12 Μαΐου) των ίδιων. 

Ωστόσο, πρέπει να νικήσει στη Σεβίλλη την ομώνυμη ομάδα, την Πάλμας εντός έδρας και στην Αλμερία για να έχει πιθανότητες. Συγχρόνως, στα δικά τους τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια, η Θέλτα ή η Ράγιο θα πρέπει να μαζέψει μόνο τρεις βαθμούς ή η Μαγιόρκα δύο. Δεν είναι απίθανο εντελώς, εν πάση περιπτώσει είναι πάρα πολύ δύσκολο. 

Πώς μένει η Κάντιθ στη LaLiga με τρεις νίκες: Η Πάλμας να μην πάρει άλλο βαθμό ή η Θέλτα να πάρει τρεις ή η Ράγιο Βαγεκάνο να πάρει τρεις ή η Μαγιόρκα δύο. 

Πώς μένει με επτά βαθμούς: Η Θέλτα ή η Ράγιο Βαγεκάνο να πάρουν από ένα βαθμό ή να μην πάρει η Μαγιόρκα.

Πώς μένει με έξι βαθμούς: Η Θέλτα ή η Ράγιο Βαγεκάνο να μην πάρουν βαθμό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάντιθ έχει φέρει από δύο ισοπαλίες με Μαγιόρκα, Βαγεκάνο και Θέλτα, ενώ έχει έρθει ισόπαλη και με την Πάλμας. Ωστόσο, έχει το χειρότερο συντελεστή τερμάτων (-25) σε αυτό το γκρουπ.  


Bundesliga: Η Χόφενχαϊμ για την έβδομη θέση

Η υποβιβασμένη και απογοητευμένη ουραγός της Bundesliga Ντάρμσταντ συνετρίβη στην έδρα της 6-0 από τη Χόφενχαϊμ, στο παιχνίδι για την 33η αγωνιστική της Bundesliga. H Χοφενχάιμ έφτασε τους 43 βαθμούς, τρεις λιγότερους από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που βρίσκεται στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Αυτή μπορεί να δώσει πάσο για τα... προκριματικά του Champions League εφόσον η Ντόρτμουντ το κατακτήσει.

Η έβδομη θέση δίνει εισιτήριο στο Conference League προς το παρόν, εφόσον η η πέμπτη θέση δώσει εισιτήριο στο Champions League, αφού η Γερμανία είναι υποψήφια, με δύο ομάδες στους τελικούς των Champions League και Europa League, να το καταφέρει. Η πλάκα, πάντως, είναι ότι σε περίπτωση που η Λεβερκούζεν κατακτήσει το DFB Pokal, η έβδομη θέση οδηγεί στο Europa League και η όγδοη στο Conference League. 

Η Άιντραχτ έχει νικήσει δύο φορές τη Χόφενχαϊμ και η έκτη θέση δεν κινδυνεύει. Η Φράιμπουργκ, όμως, έχει 42 βαθμούς, ενώ Χάιντενχαϊμ, Άουγκσμπουργκ και Βέρντερ Βρέμης έχουν 39. 

Η βαθμολογία (θέσεις 6-11): Άιντραχτ Φρανκφούρτης 46, Χόφενχαϊμ 43, Φράιμπουργκ 42, Χάιντενχαϊμ 39, Άουγκσμπουργκ 39, Βέρντερ Βρέμης 39. 

Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής (θέσεις 6-11): Σάββατο 18 Μαΐου (16:30): Μπάγερ Λεβερκούζεν-Άουγκσμπουργκ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Λειψία, Χάιντενχαϊμ-Κολονία, Χόφενχαϊμ-Μπάγερν Μονάχου, Ουνιόν Βερολίνου-Φράιμπουργκ, Βέρντερ Βρέμης-Μπόχουμ.