Dream, Love, Create, Fight, Survive, Win! Να ονειρεύεσαι, να αγαπάς, να δημιουργείς, να παλεύεις, να επιβιώνεις, να κερδίζεις!  
 
Το τατουάζ του αριστερίου μπράτσου του Βαγγέλη Μαρινάκη που αντανακλά τη φιλοσοφία ζωής του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ, κάνει εδώ και λίγη ώρα το γύρο του κόσμου! Ο Έλληνας εφοπλιστής παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην "Daily Mail" η οποία από το βράδυ της Δευτέρας τη διαφήμιζε στα social media ως μεγάλη παγκόσμια αποκλειστικότητα. Δείγμα του πόσο κύρος διαθέτει πλέον το αφεντικό του Ολυμπιακού και της Φόρεστ στην υψηλή κοινωνία της Premier League και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.  

vaggelis_marinakis_daily_mail_interview_twitter


 
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης υποδέχτηκε τον δημοσιογράφο, Σάμι Μόκμπελ, στα γραφεία της εταιρίας του στον Λονδίνο, φωτογραφήθηκε για τις ανάγκες της συνέντευξης και μίλησε για όλα τα θέματα που απασχόλησαν την βρετανική κοινή γνώμη τους τελευταίους μήνες. Την επένδυσή του και το όραμα του για τη Νότιγχαμ, τα σχόλια του Γκάρι Νέβιλ περί "μαφίας", τη διαιτησία, το Financial Fair Play.   

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην "Daily Mail": 
 
Για τη νοοτροπία του: "Ο κόσμος λέει ότι μαθαίνεις από τις ήττες σου, αλλά εγώ θέλω νίκες, όχι ήττες. Δεν θέλω να μάθω από τις ήττες. Θέλω να συνεχίσω να νικάω". 

Για την ατάκα του στον διαιτητή του αγώνα με την Λίβερπουλ μετά την ήττα της Νότιγχαμ: "Δεν μπήκα στο γήπεδο για να αντιμετωπίσω τον διαιτητή, όλα αυτά ήταν στη φαντασία του Sky των άλλων που το είπαν αυτό. Ήμουν εκεί για να δείξω ενότητα με την ομάδα, όπως έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, μετά από μια κακή διαιτητική απόφαση. Απλώς στάθηκα έξω από τη φισούνα, ο διαιτητής πέρασε και δεν τον κοίταξα καν. Γι’ αυτό η Premier League δεν με ρώτησε ποτέ για αυτό". 
 
Για την αγάπη του για την Νότιγχαμ Φόρεστ: "Μπράιαν Κλαφ, Τζον Ρόμπερτσον, Στιούαρτ Πιρς, Ρόι Κιν, Τρέβορ Φράνσις, τα Ευρωπαϊκά κύπελλα, ξέρω την ιστορία. Για μένα, έχοντας στα χέρια μου την μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αν επένδυα στην Αγγλία, ήθελα να επενδύσω σε μια εξίσου μεγάλη ομάδα. Μια ομάδα με κόσμο και μεγάλη βάση οπαδών. 

Αλλά επίσης πάντα μου άρεσε η Φόρεστ. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15 ετών, θυμάμαι πάντα ότι ήταν η εποχή που η Λίβερπουλ και η Φόρεστ τα πήγαιναν εξαιρετικά. Δεν το βλέπω ως χρήματα ή ως μία συναλλαγή. Για μένα είναι καθήκον μας να αναβιώσουμε την ιστορία". 

Για το γεγονός ότι ενώ παραδοσιακά στην Premier League οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν εμφανίζονται, ο ίδιος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Νότιγχαμ: "Έχω παρακολουθήσει πάνω από 100 αγώνες στο City Ground ή εκτός έδρας και δεν είχαμε ποτέ κανένα επεισόδιο. Έχουμε νικήσει και έχουμε χάσει παιχνίδια – μεγάλα παιχνίδια – αλλά είχαμε πάντα εξαιρετική φήμη. Ακόμη και η "Key Match Incidents" παραδέχεται ότι είχαμε επτά λανθασμένες αποφάσεις εναντίον μας, ενώ άλλες εννέα δεν ελήφθησαν καν υπ’ όψιν". 

Όσα είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για διαιτησία, Άτγουελ και Νότιγχαμ Φόρεστ

Για τις κατηγορίες εναντίον του Στιούαρτ Άτγουελ, o οποίος ήταν στο VAR του αγώνα με την Έβερτον, ότι είναι οπαδός της Λούτον - με την οποία η Φόρεστ πάλευε για την παραμονή - και έπρεπε να εξαιρεθεί από το παιχνίδι: "Αυτό δικαιούστε να μου το ρωτήσετε. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι γνωστό ότι είναι οπαδός της Λούτον – και αναμφίβολα το έχει δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή διαιτησίας (PGMOL), όπως πρέπει όλοι να κάνουν. 

Κατά τη γνώμη μου, η PGMOL δεν έπρεπε να τον επιλέξει για αυτόν τον αγώνα. Η Λούτον ήταν ακριβώς κάτω από τη Φόρεστ, στην 18η θέση και στην ζώνη του υποβιβασμού. Ο αγώνας με την Έβερτον ήταν εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση του συλλόγου στην Premie League. Η PGMOL δεν θα έπρεπε να έχει ρισκάρει ούτε καν την υποψία οποιασδήποτε μεροληψίας, ακόμη και ασυνείδητης. 

Για να γίνω σαφής, δεν περιμένουμε να υπαγορεύσουμε ή να επιβάλουμε μια αλλαγή στην PGMOL ή στην Premier League, αλλά είναι καθήκον μας να προειδοποιούμε για μια κατάσταση και να προλάβουμε καταστάσεις. Αν αυτό είναι έγκλημα…" 

Για το γεγονός ότι ο Χάουαρντ Γουέμπ (επικεφαλής της PGMOL) παραδέχθηκε ότι έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον ένα πέναλτι στην Νότιγχαμ στον αγώνα με την Έβερτον: "Υπήρχαν τρία αδιαμφισβήτητα πέναλτι – όχι ένα. Έχουμε την ανάλυση από έμπιστους ειδικούς για να το αποδείξουμε". 

Οι δικηγόροι, το Sky Sports και ο Γκάρι Νέβιλ

Για το δίκτυο Sky και την μήνυση στον Γκάρι Νέβιλ μετά τις δηλώσεις του γνωστού σχολιαστή και πρώην ποδοσφαιριστή για την ανακοίνωση της Νότιγχαμ για την διαιτησία: "Βγάλαμε αυτή την ανακοίνωση γιατί προσπαθήσαμε να προστατευτούμε και μετά έγινε μεγάλη φασαρία – αλλά αυτό έγινε από το Sky Sports και συγκεκριμένα άτομα. 

Μπορώ να σας φέρω 100 παραδείγματα περιπτώσεων που υπερέβαλαν, δεν είπαν την αλήθεια και ταπείνωσαν ανθρώπους. Ο Νέβιλ υπόκειται σίγουρα και αυτός στους κανόνες της FA – είναι στη διοίκηση της Σάλφορντ. Το σχόλιό του για τον σύλλογο ήταν εξωφρενικό, αλλά η FA δεν έκανε τίποτα. 

Πρέπει να είμαι προσεκτικός επειδή οι δικηγόροι μας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το Sky σχετικά με τον Νέβιλ και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τα σχόλια και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ήταν ακατάλληλα, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και έβλαψαν ανθρώπους". 

Για τα διαιτητικά λάθη και σε τι βαθμό στοίχισαν στην Νότιγχαμ την φετινή σεζόν: "Σίγουρα αυτά έχουν πληγώσει την θέση μας στη βαθμολογία. Ανησυχώ πολύ για αυτό και εξακολουθώ να το σκέφτομαι και να συζητώ με το διοικητικό συμβούλιο για το ποια θα ήταν η κατάλληλη πορεία δράσης, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέτρων". 

Για την αφαίρεση 4 βαθμών λόγω της παραβίασης του κανονισμού περί κερδοφορίας και βιωσιμότητας της Premier League: "Το τωρινό PSR μου φαίνεται ότι είναι ένα άδικο σύστημα που δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα των παγκόσμιων προτύπων στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα σύστημα που με τα χρόνια επέτρεψε τις αλλαγές στην ιδιοκτησία να κάνουν σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες, που δεν αντικατοπτρίζονται από τις δηλώσεις εσόδων και χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις. 

Οδήγησα τη Φόρεστ πίσω στην Premier League μετά από 23 χρόνια και έπρεπε να επενδύσω για να δημιουργήσω έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο σύλλογο. Αυτό ήταν προς όφελος της Premier League. Το έκανα με διαφανή τρόπο, χωρίς να προσπαθώ να διογκώσω τα έσοδά μας. Το έκανα επενδύοντας σε παίκτες των οποίων οι αξίες θα αυξάνονταν στο μέλλον. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ένας πλήρως οικονομικά βιώσιμος σύλλογος – που υποτίθεται ότι είναι ο στόχος του PSR. 

Δεν αποκρύψαμε τα οικονομικά μας ούτε επιδιώξαμε να διογκώσουμε τα έσοδά μας. Ήμασταν διαφανείς και δίκαιοι. Το μόνο μας πρόβλημα ήταν ότι δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πώληση ενός βασικού παίκτη (σ.σ.: Μπρέναν Τζόνσον) παρά μέχρι μερικές εβδομάδες αργότερα από ό,τι έπρεπε, σύμφωνα με τους κανόνες, για τεχνικούς λόγους. Αυτό ήταν μια τεχνική παράβαση, όχι μια ουσιαστική παράβαση. Ο σύλλογος έκανε την πώληση, στη σωστή αξία – σχεδόν ακριβώς σύμφωνα με τη στρατηγική μας, αλλά αργότερα από την προθεσμία της PSR. 

Κατά την άποψή μου η Premier League ήταν πολύ αυστηρή απέναντί μας και η αφαίρεση βαθμών κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στον υποβιβασμό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που σε οποιονδήποτε σύλλογο επιβλήθηκαν κυρώσεις την ίδια σεζόν όπου έγινε η παράβαση και χωρίς να δοθεί καμία παράταση χρόνου για την επίτευξη συμμόρφωσης. 

Προσωπικά πιστεύω ότι ο χειρισμός της περίπτωσής μας από την Premier League δεν ήταν ο ίδιος, δεν συνάδει με την πρακτική της τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι αυτό που κάναμε, και αυτό που ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί, είναι η επιλογή των παικτών, στην πλειοψηφία τους, που έχουμε υπογράψει τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια – είναι νέοι, εξαιρετικά ταλαντούχοι παίκτες. Μουρίλο, Γκιμπς – Γουάιτ, Χάντσον – Οντόι, Ελάνγκα, Ντανίλο, Ουίλιαμς, Αβονίγι, Ντομίνγκες, Σανγκαρέ, Ομομπαμιντέλε.