Ήταν μια βραδιά νοσταλγίας και μνήμης που έφερε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του ηγέτη ενός εκ των μεγαλύτερων θαυμάτων στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ήταν, όμως, και μια εκδήλωση που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους προσκεκλημένους να γνωρίσουν μια αλλιώτικη πλευρά της προσωπικότητας, όχι μόνο του Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά και ανθρώπων όπως ο Φερνάντο Σάντος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.  
 
Αφορμή για όλα αυτά η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Θοδωρή Ζαγοράκη “Αρχηγός, η δική μου αλήθεια” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Πεδίο”, η οποία φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Επίτιμος προσκεκλημένος της βραδιάς ο σπουδαίος Φερνάντο Σάντος, που συνεργάστηκε με τον “Τεό” με όλες του τις ιδιότητες, τόσο ως ποδοσφαιριστή, όσο και ως πρόεδρο του ΠΑΟΚ.  Ένας Σάντος γελαστός, ανθρώπινος, απολαυστικός που ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά και που αναφέρθηκε στη μακρόχρονη στενή φιλία που τον συνδέει με τον Ζαγοράκη, αλλά και σε απίθανα περιστατικά της συνύπαρξής τους.  

parousiasi_vivlioy_zagoraki_fernando_santos_2
parousiasi_vivlioy_zagoraki_fernando_santos_3
parousiasi_vivlioy_zagoraki_fernando_santos_4
parousiasi_vivlioy_zagoraki_fernando_santos

Ο Σάντος, τα... δύσκολα πρωινά του Ζαγοράκη και ένας αληθινός ηγέτης

“Βρίσκομαι στην ΑΕΚ λίγες μέρες και γράφω στον πίνακα ότι η προπόνηση της επόμενης μέρας θα ξεκινούσε στις 8 το πρωί. Λίγα λεπτά αργότερα βλέπω τον Ζαγοράκη με τον Τσιάρτα να έρχονται στο γραφείο μου. ‘Μίστερ, υπάρχει ένα πρόβλημα’, μου λέει ο Θοδωρής. ‘Τι πρόβλημα υπάρχει παιδιά’, απαντώ εγώ. ‘Να, ξέρεις είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προπόνηση τέτοια ώρα το πρωί, γιατί έχουν μποτιλιάρισμα οι δρόμοι της Αθήνας και θα αργήσουμε’. Καταλαβαίνω τι γίνεται, τους λέω ‘ναι, παιδιά, έχετε δίκιο’ και πηγαίνω πίσω στον πίνακα. Σβήνω το 8 και το κάνω... 7. Ε, μετά έτρεχαν ο Θοδωρής και ο Βασίλης να μου πουν ότι... μια χαρά ήταν το 8”.  

Γενικά η τάση του Θοδωρή Ζαγοράκη προς τα ξενύχτια αποτέλεσε μια από τις... ατραξιόν της συζήτησης της βραδιάς, ενώ έχει ξεχωριστή θέση και στις 368 σελίδες του βιβλίου. “Αλήθεια είναι! Όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς θέλαμε να κοιμηθούμε για να παίξουμε καλά την επομένη, ο Θοδωρής έπαιζε καλύτερα όταν... ξενυχτούσε”, είπε γελώντας ο Τάκης Φύσσας. 
 
“Παρά την τάση του να μην κοιμάται, ήταν ένας αληθινός ηγέτης. Πρώτος στις προπονήσεις, πρώτος στα διπλά, μια τεράστια προσωπικότητα στα αποδυτήρια”, υπογράμμισε ο Φερνάντο Σάντος, με τον Πορτογάλο να μην σταματά να φωτογραφίζεται με όσους του ζητούσαν μια... selfie.  

Η αναφορά του Ανδρουλάκη στη Δανία του 1992 που... άφησε άφωνο τον Αποστολάκη

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, γνωστός εκτός των άλλων για τη σπάνια μνήμη που διαθέτει. Φαίνεται, όμως, ότι απέκτησε... ανταγωνιστή και μάλιστα εκτός επαγγέλματος.  
 
Συνήθως όταν δίνουν το παρών πολιτικοί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνοδεύουν την παρουσία τους από “ξύλινους” λόγους. Φαίνεται ότι ζούμε όμως σε μια εποχή που τα περισσότερα κόμματα διαθέτουν στην ηγεσία τους αρχηγούς... άρρωστους φιλάθλους!  
 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης - ο οποίος έδωσε το παρών για να τιμήσει τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ - εντυπωσίασε τους πάντες με τις αθλητικές του γνώσεις, ενώ η αναφορά του στη Δανία του 1992 ανάγκασε ακόμη και τον Στράτο Αποστολάκη να τον αποθεώσει: “Θα μας κάνεις να αλλαξοπιστήσουμε πολιτικά στα γεράματα με τον Ζαγοράκη και αυτά που κάνεις”, φώναξε ο παλαίμαχος αρχηγός της εθνικής Ελλάδος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να προκαλέσει άφθονο γέλιο στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας που φιλοξένησε την εκδήλωση.  
 
“Δύο είναι τα μεγαλύτερα θαύματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η κατάκτηση του Euro του 2004 από τη δική μας εθνική και εκείνη από τη Δανία το 1992, όταν μαζεύτηκαν από τις παραλίες μετά τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας και σήκωσαν το ευρωπαϊκό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην κατάκτηση του Eurobasket 1987 από τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τ’ άλλα παιδιά...  

androulaklis_vivlio_zagoraki_1
androulaklis_vivlio_zagoraki_2
androulaklis_vivlio_zagoraki_3
nikos_androulakis_paroysiasi_vivlioy_zagoraki


 
Η βραδιά είχε και άλλες σπαρταριστές στιγμές, όπως για παράδειγμα την προτροπή του Φύσσα προς τον Βασίλη Τσιάρτα να... μην αργήσει πολύ στη δική του τοποθέτηση, τα διαρκή πειράγματα του Φερνάντο Σάντος προς τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε, την ανυπομονησία του Γιώργου Καραγκούνη για την κυκλοφορία του audiobook για να το απολαύσει με την ησυχία του καθώς... “δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με το διάβασμα”, αλλά και την αφήγηση μιας ιδιαίτερα όμορφης ιστορίας από τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη βραδιά, δεν θα μπορούσε να έχει και ο άνθρωπος που έβαλε όλο του το μεράκι για να αποτυπωθούν στο βιβλίο οι αναμνήσεις του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο δημοσιογράφος Σταύρος Σουντουλίδης. 
 
“Ξέρετε πότε ακριβώς κατάλαβε τι ακριβώς πέτυχε η εθνική μας ομάδα στην Πορτογαλία. Ένα χρόνο μετά πάμε ταξίδι στην Αυστραλία. Μας πλησιάζει τότε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης ο Έλληνας πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και μας λέει: ‘Πριν το Euro ρωτούσες εδώ παιδιά ομογενών 3ης και 4ης γενιάς για την εθνικότητά τους και σου απαντούσαν... Αυστραλός. Μετά το Euro τους θέτεις την ίδια ερώτηση και σου απαντούν όλοι... Έλληνας”! 

vivlio_thodoris_zagorakis