Η προσπέραση που ονειρεύονταν οι φίλοι του ΠΑΟΚ στην κορυφή του πρωταθλήματος της Super League έγινε με εμφατικό τρόπο, αλλά για να φορέσουν το στέμμα οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου θα πρέπει να περάσουν εκείνοι… μέσα από τις "Πύλες της Κολάσεως" το βράδυ της Κυριακής στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Και δεν είναι καθόλου εύκολη η αποστολή τους!

Ο Άρης έχει πολλαπλό κίνητρο να μην επιτρέψει στον… άσπονδο συμπολίτη του να σηκώσει κούπα μέσα στο δικό του "σπίτι" και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης αναμένεται κάτι περισσότερο από "καυτό".

O Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έπιασε το μεγαλύτερο... ταβάνι μέσα στη σεζόν

Όποιος "Δικέφαλος" κι αν το σηκώσει, πάντως (είτε ο ΠΑΟΚ, είτε η ΑΕΚ) για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: Δεν θα στεφθεί πρωταθλήτρια η ομάδα που έπιασε το μεγαλύτερο αγωνιστικό ταβάνι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η ομάδα που μας προσέφερε το ωραιότερο και πιο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τον Ολυμπιακό του τελευταίου τριμήνου. Αυτή την απίθανη "ποδοσφαιρική μηχανή" που εμφανίζει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από τη μέρα που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, σε μια από τις πιο… αδιανόητες μεταμορφώσεις ομάδας που έχουμε βιώσει όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ειλικρινά δεν υπήρχε άνθρωπος χθες στο Καραϊσκάκη που να μην έφυγε στο φινάλε του ντέρμπι με μια απορία στα χείλη: "Ρε σεις, φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν ερχόταν ο Μεντιλίμπαρ ένα μήνα νωρίτερα";

Χωρίς ίχνος υπερβολής, η κυριαρχία μιας ομάδας που δουλεύεται ουσιαστικά κάτι περισσότερο από δύο μήνες απέναντι στην πρωταθλήτρια Ελλάδος που δουλεύεται εδώ και δύο χρόνια από τον ίδιο εξαιρετικό προπονητή, ήταν… σοκαριστική!

Αν ο συγκεκριμένος όρος σας φαίνεται υπερβολικός, αναλογιστείτε απλά πόσο εξαντλημένοι είναι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού από τα διαδοχικά παιχνίδια πολύ υψηλής έντασης και πόσο "φρέσκοι" έπρεπε θεωρητικά να εμφανιστούν οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα. Επιπλέον ο Αργεντινός είχε την πολυτέλεια να προετοιμάζει το συγκεκριμένο παιχνίδι εδώ και δύο εβδομάδες, την ώρα που ο Μεντιλίμπαρ έπρεπε να πείσει τους δικούς του παίκτες να βγάλουν από το μυαλό τους τον ιστορικό τελικό με τη Φιορεντίνα και να εστιάσουν στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια της Super League.

Τα μηνύματα που στέλνει ο Ολυμπιακός στους ανταγωνιστές του για την επόμενη σεζόν

Τι είδαμε στο χορτάρι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης"; Μια σπάνια ποδοσφαιρική μυσταγωγία από τους γηπεδούχους, που έκαναν την ΑΕΚ να φαντάζει με ομάδα της σειράς. Και πιστέψτε μας, δεν είναι καθόλου εύκολο να "αφοπλίσεις" την "Ένωση" που έχει χτιστεί από τον Αργεντινό αναμορφωτή της και η οποία το βράδυ της Κυριακής ενδεχομένως να πανηγυρίσει ένα σπάνιο repeat.

Η είδηση της βραδιάς, λοιπόν, δεν είναι βαθμολογική, αλλά αμιγώς ποδοσφαιρική. Ενδεχομένως τα ντέρμπι που ζήσαμε πριν λίγες ώρες να… σάλπισαν και την έναρξη της νέας σεζόν. Με τον Ολυμπιακό να μην προλάβαινε εξ ορισμού να επιστρέψει στην κορυφή τη φετινή σεζόν (λόγω των χαμένων μηνών του αποτυχημένου "πειράματος" Καρβαλιάλ) αλλά να μοιάζει με… πεινασμένο λιοντάρι που στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους διεκδικητές του στέμματός του στη "ζούγκλα".

Ορθάνοιχτο το σενάριο ολικής ανατροπής την τελευταία αγωνιστική της Super League

Προσοχή, όμως. Η εναλλαγή συναισθημάτων το βράδυ της Κυριακής μπορεί να… σβήσει μονοκονδυλιά όσα άφησε πίσω της η Τετάρτη. Γιατί οι δύο ομάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο καναβάτσο (σε ότι αφορά τις μάχες για την κατάκτηση του τίτλου και της τρίτης θέσης που εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο) έχουν την πολυτέλεια να παίξουν τα ρέστα τους μέσα στα δικά τους σπίτια. Τόσο η ΑΕΚ που υποδέχεται τη Λαμία, όσο και ο Παναθηναϊκός που φιλοξενεί τον Ολυμπιακό.

Απλά το ποδοσφαιρικό συμπέρασμα του τελευταίου τριμήνου δεν αλλάζει: Μετά τον Φεβρουάριο και ιδιαίτερα από τις αρχές Μαρτίου, η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός. Απλά… άργησε να έρθει ο Μεντιλίμπαρ!

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".