Τα χρόνια της Premier League, όποια ομάδα εκκίνησε δεύτερη την τελευταία αγωνιστική, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το πρωτάθλημα. Σε 8 περιπτώσεις δύο ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όμως πάντα το πρωτάθλημα έπαιρνε εκείνη που εκκινούσε την τελευταία αγωνιστική ως πρωτοπόρος. Τελευταία ομάδα που έσπασε αυτό το σερί ήταν η Άρσεναλ, αλλά το μακρινό 1989! Φέτος οι "Κανονιέρηδες" θέλουν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Όμως σε αντίθεση με το '89, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.

Στο έπος του '89, η Άρσεναλ αντιμετώπισε την πρωτοπόρο Λίβερπουλ και της πήρε το πρωτάθλημα

Στην πρώτη εθνική κατηγορία του Αγγλικού πρωταθλήματος (έτσι λεγόταν τότε) τη σεζόν 1988-1989, οι "Κανονιέρηδες" είχαν μπει την τελευταία αγωνιστική στο -3 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ υστερώντας μάλιστα στη διαφορά τερμάτων κατά 4 γκολ (είχαν όμως καλύτερη επίθεση). Οι δύο ομάδες όμως αγωνίζονταν μεταξύ τους.

Η Άρσεναλ του Τζορτζ Γκρέιαμ ήξερε ότι για να πάρει τον τίτλο έπρεπε να κερδίσει μέσα στο "Άνφιλντ" με διαφορά δύο τερμάτων. Εν τέλει αυτό συνέβη χάρη στο γκολ του Μάικλ Τόμας στις καθυστερήσεις, σε μια στιγμή που έμεινε για πάντα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Τα πρωταθλήματα που κρίθηκαν τελευταία αγωνιστική στην Premier League και η Μάντσεστερ Σίτι αρέσκεται στα... θρίλερ

Από τη σεζόν 1992-1993 όπου ήταν και η πρώτη της Premier League, οκτώ φορές έχει κριθεί ο τίτλος την τελευταία αγωνιστική.

Τη σεζόν 1994-95 η Μπλάκμπερν μπήκε την τελευταία αγωνιστική ως πρωτοπόρος στο +2 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Μπλάκμπερν ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε ισόπαλη στην έδρα της Γουέστ Χαμ και έχασε το πρωτάθλημα.

Τη σεζόν 1998-99 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε με προβάδισμα +1 πόντου από την Άρσεναλ. Αμφότερες οι ομάδες κέρδισαν και οι "Κόκκινοι Διάβολοι" πήραν το πρωτάθλημα, κάνοντας ανατροπή (αλλά νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο) απέναντι στην Τότεναμ.

Τη σεζόν 2007-08 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε με προβάδισμα +2 πόντων από την Τσέλσι, έχοντας μάλιστα και μη αναστρέψιμη διαφορά τερμάτων. Οι "Κόκκινοι Διάβολοι" κέρδισαν εκτός έδρας τη Γουίγκαν ενώ η Τσέλσι ήρθε ισόπαλη εντός έδρας με την Μπόλτον (ισοφάρισε στο 90').

Τη σεζόν 2009-10 η Τσέλσι ήταν εκείνη που μπήκε με προβάδισμα +1 πόντου από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι "Κόκκινοι Διάβολοι" κέρδισαν τη Στόουκ Σίτι με 4-0 όμως οι "Μπλε" ξέσπασαν κερδίζοντας 8-0 την Γουίγκαν και πήραν τον τίτλο.

Τη σεζόν 2011-12 ήταν το "έπος" του Μάντσεστερ. Σίτι και Γιουνάιτεντ είχαν μπει ισόβαθμες την τελευταία αγωνιστική με τους "Πολίτες" να έχουν υπέρ τους μη αναστρέψιμη διαφορά τερμάτων έπειτα απ' το φοβερό ντεμαράζ τους. Η Γιουνάιτεντ κέρδισε την Σάντερλαντ και η Σίτι ανέτρεψε το εις βάρος της 1-2 στις καθυστερήσεις με την QPR χάρη στο αλησμόνητο γκολ του Σέρχιο Αγκουέρο.

Τη σεζόν 2013-14 όπου χαρακτηρίστηκε από το περιβόητο "γλίστρημα" του Τζέραρντ, η Λίβερπουλ ήταν στο κόλπο την τελευταία αγωνιστική μπαίνοντας στο -2 από την Μάντσεστερ Σίτι. Οι "Κόκκινοι" κέρδισαν με ανατροπή τη Νιουκάστλ στο "Άνφιλντ" όμως οι "Πολίτες" κέρδισαν πιο εύκολ με 2-0 την... αυριανή τους αντίπαλο Γουέστ Χαμ και πήραν τον τίτλο.

Τη σεζόν 2018-19 πάλι Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ πάλευαν για τον τίτλο με τους "Πολίτες" να έχουν πάλι προβάδισμα ενός πόντου. Η Λίβερπουλ κέρδισε με 2-0 τη Γουλβς όμως η Σίτι κέρδισε με 1-4 (με ανατροπή) μέσα στο Μπράιτον και πανηγύρισε τον δεύτερο τίτλο της εποχής Πεπ Γκουαρδιόλα (με τον Αρτέτα βοηθό του).

Τη σεζόν 2021-22 ήταν τα... μαγικά του Γκουντογάν. Η Λίβερπουλ ήταν πάλι στο -1, έπαιξε πάλι με τη Γουλβς την οποία κέρδισε 3-1 με ανατροπή ενώ η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετώπιζε την Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ. Οι "Χωριάτες" προηγήθηκαν με γκολ του Κουτίνιο 0-2 στο 69' και τότε όλα έμοιαζαν να συνωμοτούν στο να χαρίσει έστω δια της πλαγίης πρωτάθλημα στη Λίβερπουλ ο Τζέραρντ. Παρ' όλα αυτά μέσα σε ένα πεντάλεπτο η Σίτι το γύρισε με δύο γκολ του Γκουντογάν και ένα του Ρόδρι και πήρε άλλον έναν τίτλο.

Τη σεζόν 2023-24 η Μάντσεστερ Σίτι μπαίνει με προβάδισμα ενός πόντου σε σχέση με την Άρσεναλ. Οι "Πολίτες" αντιμετωπίζουν την Γουέστ Χαμ και οι "Κανονιέρηδες" την Έβερτον. Θα σπάσει η παράδοση ή ο Πεπ θα γράψει ιστορία;