Τελικά, ποιος αξίζει περισσότερο το φετινό πρωτάθλημα της Super League; Σ’ όποιο αυθεντικό ή... διαδικτυακό ποδοσφαιρικό “καφενείο” κι αν έκανες μια βόλτα τις τελευταίες μέρες, όλες οι κουβέντες κατέληγαν στο ίδιο ερώτημα. Πάμε να διερευνήσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία την απάντηση; Ας ξεκινήσουμε αφαιρετικά!

Η ομάδα που δεδομένα δεν άξιζε να στεφθεί πρωταθλήτρια είναι ο Παναθηναϊκός. Όσα ζουν οι “πράσινοι” από τον Ιανουάριο αντανακλούν απλά τις... αυτοκτονικές τάσεις που επέδειξε ο Γιάννης Αλαφούζος καταπατώντας κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής, προχωρώντας (και μάλιστα με άκρως άκομψο τρόπο) στο διαζύγιο με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Αρκούσε μία στιγμή πανικού του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ για να ισοπεδωθούν όλες οι αγωνιστικές σταθερές που αποκτήθηκαν στη διετία του Σέρβου τεχνικού και να περάσει η ομάδα σε μια περίοδο “ποδοσφαιρικού αυτοσχεδιασμού”, που λόγω της προσωπικότητας του Τερίμ την οδήγησε σε μεμονωμένες νίκες, αλλά σε βάθος χρόνου την έφερε στο χείλος της ολικής καταστροφής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz7ngeqbikdl)

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ το άξιζε, του Καρβαλιάλ... ούτε για αστείο

Σκαρφαλώνοντας από την τέταρτη θέση προς την κορυφή συναντάμε τον Ολυμπιακό. Άξιζαν οι “ερυθρόλευκοι” τον τίτλο; Ο Ολυμπιακός που βλέπουμε μετά τον Φεβρουάριο στα χέρια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, δεδομένα ναι. Και ενδεχομένως να τον διεκδικούσε με πολύ μεγάλες πιθανότητες, αν παράλληλα δεν έγραφε ιστορία στην Ευρώπη με την μεγαλειώδη και ιστορική πορεία στο Europa Conference League.
 
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι το καλύτερο ποιοτικό διάστημα που έχουμε δει φέτος από ελληνική ομάδα είναι αυτό που μας προσφέρουν οι Πειραιώτες επί των ημερών του Βάσκου τεχνικού. Πλην, όμως, ένα πρωτάθλημα κρίνεται κυρίως στο βαθμό αξιοπιστίας των διεκδικητών σε βάθος χρόνου. Και ο Ολυμπιακός πλήρωσε πολύ ακριβά την αστοχία του στην επιλογή του διαδόχου του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Κάρλος Καρβαλιάλ αποδείχτηκε ένα πείραμα που ενδεχομένως να στερεί από τους “ερυθρόλευκους” την επιστροφή τους στην κορυφή. Σε κάθε περίπτωση όσο “μαγικό” κι αν είναι το τρίμηνο του Μεντιλίμπαρ, η μάχη του πρωταθλητισμού αξιολογείται από την έναρξη της σεζόν και όχι από την έναρξη του ημερολογιακού έτους που διανύουμε.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2 - 0 | Highlights - Stoiximan Super League - 15/05/2024 | COSMOTE SPORT HD

ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ; Ποιος "Δικέφαλος" αξίζει περισσότερο τον τίτλο της Super League;

Πάμε και στις δύο διεκδικήτριες του τίτλου. Απ’ όποια σκοπιά κι αν δει κανείς τη φετινή σεζόν της ΑΕΚ είναι πολύ χειρότερη από την περσινή, ακόμη κι αν τελικά στεφθεί πρωταθλήτρια. Με εξαίρεση τα τέλη του Χειμώνα, η “Ένωση” δεν εμφάνισε τις αρετές που τη χαρακτήριζαν την πρώτη σεζόν του Ματίας Αλμέιδα στα Σπάτα.

Παρ’ όλα αυτά - όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται- ο “Δικέφαλος” αξιοποίησε τον πρόωρο αποκλεισμό του από Ευρώπη και κύπελλο Ελλάδος και μπόρεσε να ποκτήσει προβάδισμα σε επίπεδο δυνάμεων και φρεσκάδας έναντι των δύο βασικών του ανταγωνιστών, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d087hgdzd2kh)

Όταν και ο έτερος “Δικέφαλος” αποκλείστηκε από την Μπριζ, βρήκε κι αυτός την πολυτέλεια να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη Super League και να φτάσει σε μια προσπέραση που πριν από μερικές εβδομάδες φάνταζε από δύσκολη έως απίθανη.

Και κάπου εδώ φτάνουμε και στην ομάδα που κρατά την τύχη στα χέρια της, καθώς είναι η μόνη που ξέρει ότι με νίκη την τελευταία αγωνιστική κατακτά το πρωτάθλημα: Αξίζει... λίγο περισσότερο τον φετινό τίτλο ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου; Με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, η απάντηση είναι “ναι”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0840okisskx)

Πρώτον γιατί είναι ο μόνος διεκδικητής με δύο εξαιρετικά διαστήματα μέσα στη σεζόν (ένα το φθινόπωρο και ένα τώρα στην τελική ευθεία των playoffs), δεύτερον γιατί μαζί με τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ μας χάρισε το ωραιότερο ποδόσφαιρο που είδαμε φέτος από ελληνική ομάδα, και δεύτερον γιατί αν καταφέρει να το σηκώσει κερδίζοντας διαδοχικά ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη... ε, πολύ απλά δεν μπορεί να μην το αξίζει!  

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".