Ημέρα Γιούργκεν Κλοπ ήταν για όλο το Λίβερπουλ η Κυριακή 19 Μαΐου. Οι φίλοι των "κόκκινων" θα ξυπνήσουν το πρωί της Δευτέρας γνωρίζοντας ότι ο Γερμανός τεχνικός, που ανέλαβε την ομάδα τον Οκτώβριο του 2015, την ανύψωσε και την εξύψωσε, δεν μένει πια κοντά τους. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού με τους Γουλβς για την 38η και τελευταία αγωνιστική της φετινής Premier League, το οποίο η Λίβερπουλ νίκησε 2-0, ο Κλοπ ήταν χαμογελαστός. 




Λίβερπουλ-Γουλβς: Έπαιξαν και για τον προπονητή τους


Ο ήλιος δεν εγκατέλειψε το "Άνφιλντ" σε αυτήν την εορταστική όσο και μελαγχολική περίσταση. Ο Κλοπ μπορούσε να αράξει και να παρακολουθήσει το παιχνίδι καθιστός με τους συνεργάτες του. Το έκανε, πράγματι. Ωστόσο, επειδή το χούι είναι ισχυρό, υπήρξαν περιπτώσεις που σηκώθηκε από τον πάγκο του για να νουθετήσει τους παίκτες. 


liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__4_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__5_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__6_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__7_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__8_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__1_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__2_
liverpool_klopp_antio_wolves_premier_league__3_



Όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετρούσε αντίστροφα για το αντίο του. Στο 80' της αναμέτρησης και με το νικητή να έχει κριθεί, οι Άγγλοι σχολιαστές μίλησαν για τα τελευταία 10 λεπτά του Κλοπ. 

Ο κόσμος δεν σταμάτησε να τραγουδάει, αλλά από το 87' και μετά εναπέθεσε τη... λυρική ψυχή του στο τερέν. 

Αυτό που έγινε ήταν ανατριχιαστικό. Η φωνή συνδυάστηκε με το χειροκρότημα. Τα ντεσιμπέλ διαπέρασαν καρδιακές αρτηρίες. Ο Κλοπ ξεκίνησε να αισθάνεται άβολα. Οι κάμερες έπιασαν και τον Κένι Νταλγκλίς να χειροκροτάει. Με τη λήξη του παιχνιδιού χαιρέτησε όλο το τεχνικό τιμ των αντιπάλων και έβαλε το χέρι στην καρδιά του. 




Ο κόσμος συνέχισε να χειροκροτά. Οι παίκτες του, τους οποίους αγκάλιασε, αρνήθηκαν να κάνουν οπτική επαφή μαζί του, για να μη λιώσουν. Ο Φαν Ντάικ, αρχηγός της Λίβερπουλ στην τελική χρονιά του, έσκυψε το κεφάλι και το έριξε στον ώμο του, στον οποίο παρέμεινε για αρκετή ώρα. 


Ο Κλοπ συνέχισε να χαιρετά τους παίκτες του, τα "μωρά" του με τα οποία κατέκτησε το League Cup. Αγκάλιασε τους πάντες και στη φυσούνα και έτρεξε προς τα αποδυτήρια. 


Για την Ιστορία, η Λίβερπουλ νίκησε με κεφαλιά του ΜακΆλιστερ στο 34' και κεφαλιά του Κουάνσα στο 40'. 


Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ (70' Μπράντλεϊ), Κουάνσα, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Έλιοτ (81' Τζόουνς), Έντο, ΜακΆλιστερ (70' Γκράφενμπεργκ), Σαλάχ, Γκάκπο (81' Σομποσλάι), Ντίας (71' Νούνιες).

Γιούργκεν Κλοπ: Η τελετή ύστερα από το παιχνίδι


Ασφαλώς, ουδείς φίλος της Λίβερπουλ... κουνήθηκε ύστερα από τη λήξη της αναμέτρησης με τους Γουλβς. Περίπου 15 λεπτά παρήλθαν έως ότου οι παίκτες βγουν στο γήπεδο. Αφού έκαναν την εμφάνισή του, βγήκαν ο Κλοπ και το υπόλοιπο σταφ, φορώντας κόκκινα φούτερ με κουκούλα, στη μέση των οποίων ήταν σχηματισμένη μια καρδιά, με φωτογραφία του Kop μέσα. "Thank you Luv". Από πίσω, αναγραφόταν "I 'll never walk alone again" (μετάφραση "Δεν θα ξαναπερπατήσω μόνος μου").

Ο Κλοπ επέστρεψε ξανά στη φυσούνα, για να βγουν πρώτα οι υπόλοιποι που δεν θα συνεχίσουν στη Λίβερπουλ την επόμενη σεζόν. 


LIVE: Jürgen Klopp's on-pitch farewell | Liverpool vs Wolves | Tributes, reaction & more



Ο Τιάγκο Αλκάνταρα και ο Ζοέλ Ματίπ βγήκαν πρώτοι, με ηχώ τα εκκωφαντικά χειροκροτήματα, ιδίως για το δεύτερο. 

Είχε στηθεί ήδη ένα βάθρο, στο οποίο στέκονταν οι διοικητικοί και ο Κένι Νταλγκλις. Άνθρωποι από το τεχνικό επιτελείο έκαναν την εμφάνισή τους. Φωτογραφήθηκαν με μια εντυπωσιακή ορθογώνια κορνίζα, στην οποία σκαλίστηκαν όλοι οι τίτλοι της Λίβερπουλ. Προτελευταίος ήταν ο Πέπιν Λίντερς, στενότερος συνεργάτης του Κλοπ. 

Ο Γερμανός βγήκε με ρυθμικά χειροκροτήματα. Έβαλε τα δύο χέρια στην καρδιά του και έβγαλε το καπέλο του. Αφού αγκάλιασε τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ, επέστρεψε και ξαναβγήκε.

"Είμαι τόσο χαρούμενος, δεν το πιστεύω. Είμαι τόσο χαρούμενος για την ατμόσφαιρα, την οικογένεια, όλους μας. Ναι, για όλους μας". Ο κόσμος ξεκίνησε να τραγουδάει, το τραγούδι που γράφτηκε για εκείνον. "Ευχαριστώ, αν το τραγουδήσετε τον επόμενο χρόνο, αυτό θα είναι αστείο", έβαλε μπροστά το χιούμορ του. "Δεν αισθάνομαι σαν να είναι το τέλος. Αισθάνομαι σαν να είναι η αρχή. Είδα σήμερα μία ομάδα να παίζει γεμάτη ταλέντο και γεμάτη απληστία", είπε ο Κλοπ. 


"Εσείς πιστέψατε στην ομάδα, εγώ απλώς σας το ζήτησα. Δεν σας λέει κανένας τώρα να σταματήσετε να πιστεύετε. Εσείς είστε η υπερδύναμη του ποδοσφαίρου". "Εμείς αποφασίζουμε αν θα είμαστε βαρετοί ή συναρπαστικοί. Εμείς αποφασίζουμε αν θα πιστέψουμε ή δεν θα πιστέψουμε, αν θα εμπιστευτούμε ή δεν θα εμπιστευτούμε. Από τη στιγμή που είμαι ένας από εσάς, αποφασίζω να πιστεύω". 

Μάλιστα, έκανε κάτι εκπληκτικό: Τραγούδησε με όλη τη δύναμη της φωνής του το όνομα του επόμενου προπονητή της Λίβερπουλ, "Άρνε Σλοτ", παρακινώντας τον κόσμο να το κάνει. "Σας αγαπώ με όλους τους χτύπους της καρδιάς μου. Δεν θα ξαναπερπατήσω μόνος μου". 


Έπειτα, έπιασε από τα χέρια τους υπόλοιπους του τεχνικού επιτελείου και έτρεξαν προς την πλευρά του Kop. Φτάνοντας, έτειναν τις γροθιές του. Ο Κλοπ το έκανε και μόνος του, τεντώνοντας τις γροθιές του σε κάθε κερκίδα. 

Όλη η Λίβερπουλ ήταν αγκαλιασμένη, κοιτάζοντας το Kop, ενώ το γήπεδο τραγουδούσε το εμβληματικό "You 'll never walk alone". Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ ήταν πλήρως συγκινημένος, όπως και ο Φαν Ντάικ.