Όπως κοιτάζετε τη φωτογραφία με την εθνική ομάδα μπάσκετ Γυναικών της Ισπανίας στο 3Χ3, που κρατά το μεγάλο εισιτήριο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που πρόκειται να γίνουν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, δεξιά είναι η Γκράσια Αλόνσο δε Αρμίνο. Ήταν η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού απέναντι στον Καναδά, στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, που χάρισε την πρόκριση στη "Ρόχα". 

Για να μη μένουν κενά στη διήγηση, από αριστερά στέκονται οι Βέγα Χιμένο, Σάνδρα Ουγουεραβίδε και Χουάν Καμίγιον. Εκείνες είναι που προσυπέγραψαν το θρίαμβο της Ισπανίας σε ένα παιχνίδι που έγινε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2021. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το σουτ-θαύμα της Αλόνσο


Δεν είναι, ωστόσο, για τα... λιμά. Οι ΗΠΑ, που κατέκτησαν το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο τουρνουά Γυναικών, είχαν για ηγέτιδα την Κέλσι Πλαμ, πρωταθλήτρια στο WNBA με τις Λας Βέγκας Έισις τα τελευταία δύο χρόνια. 

Επιπλέον, το συναίσθημα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς πανθομολογουμένως είναι σπάνιο. Πολλώ δε μάλλον όταν έρχεται τρόπω απροσδόκητω, στο τελευταίο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού πρόκρισης, κάτι που συνέβη με το σουτ-προσευχή, που μετατράπηκε σε σουτ-μιράκολο, της Γκράσια Αλόνσο. Έχει, μάλιστα, κωμικές προεκτάσεις εθνικού χαρακτήρος το γεγονός ότι η Ισπανία χρειάστηκε μια 31χρονη Βάσκα για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς. 


Una canasta para la historia: ¡¡¡Gracia Alonso de Armiño!!! España, a sus primeros Juegos en el 3x3



Οι Ισπανίδες νίκησαν τον Καναδά 20-18 σε παιχνίδι που έκρινε την πρόκριση στον τελικό. Είχαν ήδη γίνει προολυμπιακά τουρνουά σε Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία, που έδωσαν την πρόκριση σε δύο ομάδες, το Αζερμπαϊτζάν και την Αυστραλία, ενώ οι τρεις πρώτες, Κίνα, ΗΠΑ και Γαλλία, προκρίθηκαν μέσω της παγκόσμιας κατάταξης. 

Το τουρνουά στο Ντέμπρετσεν είχε τρία ολυμπιακά εισιτήρια. Οι Ισπανίδες προκρίθηκαν στον τελικό με τη Γερμανία, που... δεν έγινε, αφού στόχος του τουρνουά ήταν να δώσει ολυμπιακά εισιτήρια. Ο Καναδάς "σφράγισε" και αυτός την πρόκρισή του στον τρόπον τινά μικρό τελικό του τουρνουά, συντρίβοντας 21-10 τη γηπεδούχο Ουγγαρία. Η Κάθριν Πλουφ, που είναι η νούμερο ένα αθλήτρια μπάσκετ 3Χ3 στον κόσμο, πήρε το MVP της διοργάνωσης. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ομάδες που προκρίθηκαν στα τουρνουά 3Χ3

Τα ολυμπιακά τουρνουά 3Χ3 θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Κονκόρντ από τις 30 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. 

Άντρες: Σερβία, ΗΠΑ, Κίνα, Λετονία, Ολλανδία, Γαλλία, Λιθουανία, Πολωνία. 
Γυναίκες: Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Γερμανία, Ισπανία, Καναδάς.