Οι ημιτελικοί του Euroleague Final 4 2024 στην “Uber Arena” του Βερολίνου, δηλαδή το Παναθηναϊκός AKTOR-Φενέρμπαχτσε (24/5-19:00) και το Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης (24/5-22:00), είναι ξεχωριστά παιχνίδια εξ ορισμού.

Οι σχέσεις και οι συνδέσεις τα κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερα, ωστόσο υπάρχει και ένας κρίκος που ενώνει την τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του ευρωπαϊκού μπάσκετ με τον… τελικό του Conference League στο ποδόσφαιρο. Ο λόγος είναι, ασφαλώς, το μόνο κοινό όνομα στις δύο περιπτώσεις: ο Ολυμπιακός.

Ο σύλλογος συγκρικώνει ένα Final 4 στο μπάσκετ και ένα διεθνή ευρωπαϊκό τελικό, αφού έχει την ευκαιρία να πετύχει κάτι που έχει κατορθώσει μόνο ένας οργανισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη: να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο την ίδια χρονιά.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15fkf4dc8bt)


Ουδείς το έχει κατορθώσει πριν του συλλόγου με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, μπορεί να το κάνει και φέτος: η Ρεάλ Μαδρίτης, ούτως ή άλλως, είναι η δυνάστις του ευρωπαϊκού αθλητισμού στο επίπεδο των δύο πλέον αναγνωρισμένων αθλημάτων.

Ακόμα κι αυτό, όμως, το περίβλεπτο κλαμπ με τα 14 Κύπελλα Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο και τα 15 στο μπάσκετ, το έχει κατορθώσει μόλις μία φορά. Χρειάστηκε να βρίσκονται στην ίδια πόλη ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λούκα Ντόντσιτς, ώστε η Ρεάλ Μαδρίτης να… σπάσει μια πραγματική κατάρα: να γίνει η πρώτη και φυσικά η μόνη που κατορθώνει την ίδια χρονιά να πάρει τα δύο πιο σπουδαία διασυλλογικά τρόπαια σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.


Ρεάλ Μαδρίτης-Φενέρμπαχτσε 85-80 Τελικός Euroleague / Real Madrid-Fenerbahçe Final Euroleague 2018


Ολυμπιακός: Το… κυνήγι της Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ άρχισε το… αθέλητο κυνήγι για την κατάκτηση των δύο τίτλων την ίδια χρονιά το 1962. Τότε έχασε και τους δύο τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών, από την Μπενφίκα 5-3 στο ποδόσφαιρο και από την Ντινάμο Τιφλίδας στο μπάσκετ. Δύο χρόνια αργότερα, το 1964, πήρε το τρόπαιο στο μπάσκετ, στο διπλό τελικό με τη Σπαρτάκ Μπρνο, αλλά ηττήθηκε 3-1 από την Ίντερ στο ποδόσφαιρο.

Η… υδροδότηση κόπηκε και έπρεπε να περάσει μισός αιώνας για να ξαναβρεθεί και στους δύο τελικούς. Το 2014 η Ρεάλ κατέκτησε το Champions League στα πέναλτι με την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά ηττήθηκε σε ένα συγκλονιστικό τελικό Euroleague, που κρίθηκε στην παράταση, από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, έφτασε η ώρα για το 2 στα 2, το μοναδικό στην Ιστορία. Νίκησε 3-1 τη Λίβερπουλ στο Κίεβο και 85-80 τη Φενέρμπαχτσε στο Βελιγράδι.


ZIDANE'S THIRD TRIUMPH: REAL MADRID 3-1 LIVERPOOL, UCL 2018 FINAL HIGHLIGHTS



Το 2022 βρέθηκε πάλι και στους δύο τελικούς. Στο ποδόσφαιρο, το 1-0 επί της Λίβερπουλ στο Παρίσι την έστεψε για 14η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης, ωστόσο στο Βελιγράδι η Αναντολού Εφές του Έργκιν Αταμάν τής πήρε την μπουκιά από το στόμα.


Φέτος, η φάση είναι… ζωντανή. Η Ρεάλ κάνει την απόπειρα να κατακτήσει το τρόπαιο της Euroleague, κάτι που θα σηματοδοτήσει το πρώτο δικό της back2back μετά το 1968, ενώ την 1η Ιουνίου αντιμετωπίζει στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου την Μπορούσια Ντόρτμουντ, για να κατακτήσει το 15ο Champions League στην Ιστορία της.

Οι σύλλογοι που πλησίασαν

Από το 1964, που η Ρεάλ έπαιξε και στους δύο τελικούς, έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να το κάνει άλλος σύλλογος. Ήταν, μάλιστα, έκπληξη το γεγονός ότι... κληρώθηκε στη Ρόμα να φέρει εις πέρας τις δύο αποστολές.

Η Μπανκορόμα κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στον τελικό του 1984, ωστόσο έχασε το αντίστοιχο παιχνίδι στο ποδόσφαιρο: ήταν ο περίφημος τελικός μέσα στο “Ολίμπικο” με τη Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι, όταν ο Μπρους Γκρόμπελαρ έκανε το μεθυσμένο στη διαδικασία των πέναλτι -κινήσεις που, 21 χρόνια αργότερα, στο… έπικ απέναντι στη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη, αντέγραψε ο Γέρζι Ντούντεκ.


ROMA 1-1 LIVERPOOL, 1984 EUROPEAN CUP FINAL: Watch the full highlights of the drama!



Την ίδια ευκαιρία είχε η Μπαρτσελόνα, αλλά όχι με δύο τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι “μπλαουγκράνα” κατέκτησαν το δεύτερο διαδοχικό Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ, επικρατώντας 101-86 της Σκαβολίνι Πέζαρο, αλλά η Στεάουα Βουκουρεστίου τους σκάρωσε μεγάλη κασκαρίκα στον ποδοσφαιρικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Σεβίλλης, με τα μυθικά τέσσερα πέναλτι που απέκρουσε ο Ρουμάνος πορτιέρε Χέλμουτ Ντουκαντάμ.

Η Μπάρτσα, πάντως, είχε και ακόμα μία χρονιά την ευκαιρία της. Το 2010 νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό της Euroleague που έγινε στο Βελιγράδι, ωστόσο αποκλείστηκε στους ημιτελικούς του Champions League, στα εντυπωσιακά παιχνίδια με την Ίντερ.

Η ευκαιρία του Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να κάνει ό,τι μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατορθώσει. Ελληνική ομάδα, πάντως, έχει πλησιάσει να το κάνει, με ρεαλιστικές πιθανότητες. Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1995-96 βρισκόταν ένα ενενηντάλεπτο από τον τελικό του Champions League, ενώ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ.

🏀 Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα: 67-66 (Highlights) | Ο 1ος Ευρωπαϊκός Τίτλος | Παρίσι, 1996 (HQ)



Στις 3 Απριλίου, ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Άγιαξ στο “Ντε Μέερ” του Άμστερνταμ με το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα για τον πρώτο ημιτελικό του Champions League και οκτώ ημέρες μετά, την Πέμπτη 11 Απριλίου, επικράτησε της Μπαρτσελόνα 67-66 στο Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, που έγινε στο Παρίσι.

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Άγιαξ στις 17 Απριλίου στο ΟΑΚΑ και απείχε 90 λεπτά του τελικού του Champions League, νίκη εκτός έδρας, ρεβάνς στην έδρα του, που επρόκειτο να γίνει στη Ρώμη. Η ομαδάρα του Λουίς φαν Χάαλ, όμως, νίκησε 3-0 στην Αθήνα και έγινε εκείνη που προκρίθηκε στον τελικό, χάνοντας, ωστόσο, το τρόπαιο στα πέναλτι από τη Γιουβέντους.


Άγιαξ - ΠΑΟ: 0-1 (Highlights) | Ημιτελικά Champions League (1995-96)