ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ | ΚΑΜΕΡΑ: ΖΗΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Παναθηναϊκός AKTOR απάντησε με μπασκετικό ντου σε εκείνο που έκαναν οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε που δεν είχαν εισιτήριο για το Euroleague Final 4 στην "Uber Arena" και δημιούργησε μια αργοπορία 25 λεπτών στην έναρξη του παιχνιδιού, και προκρίθηκε στον τελικό της Euroleague κάνοντας ένα αριστουργηματικό αμυντικό παιχνίδι, . Ο Παναθηναϊκός AKTOR προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 2011, όταν νίκησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Βαρκελώνη και κατέκτησε το 6ο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ιστορία του. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1i30otgvcdl)

Παναθηναϊκός AKTOR-Φενέρμπαχτσε: Το... ήμισυ του παντός

Πέρασαν 5'13'' για να σημειώσει τους πρώτους πόντους της η Φενέρμπαχτσε, με ένα λέι απ του Χέις-Ντέιβις. Ο Παναθηναϊκός AKTOR, ως τότε, είχε βάλει ήδη 12 πόντους. Ο Ναν ήταν ο πρώτος που... διέρρηξε τη στεφάνη της Φενέρ, με ένα τρίποντο, ο Τζέριαν Γκραντ βρήκε μοτίβο με εύστοχα fade away σουτ από μέση απόσταση, αφού τα μις ματς πάνω του βόλευαν καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, οι "πράσινοι" πήραν ένα προβάδισμα που θεώρησαν πραγματικά ότι ήταν οιωνός νίκης. 



Όταν η Φενέρ ξεκίνησε να βρίσκει ρυθμό, ο Παναθηναϊκός AKTOR αντέταξε τα pick n roll, τα οποία τελείωναν με κόψιμο του ψηλού που έκανε το σκριν μέσα στη ρακέτα, όπως στην περίπτωση του καρφώματος του Ντίνου Μήτογλου, ή με τον σκρίνερ να κινείται στην ίδια ευθεία με τον περιφερειακό, όπως στο κάρφωμα του Ματίας Λεσόρ που έκανε το σκορ 18-8. 




Οι "πράσινοι" βρήκαν σκορ και από την αδύναμη πλευρά, με μία διείσδυση και ένα σουτ εκτός ισορροπίας του Γκριγκόνις.

Η Φενέρ, από τη μεριά της, επιβίωσε σε εκείνο το διάστημα του παιχνιδιού κυρίως λόγω της αλλαγής προσανατολισμού στο παιχνίδι της και των διεισδύσεων των παικτών της. Έτρεξε ένα ανάποδο σκριν στον Χέις Ντέιβις σε φάση επαναφοράς στην εξωτερική γραμμή, ενώ βρήκε και με τον ψηλό της, τον Σανλί, περιφερειακό σουτ. 

Παναθηναϊκός AKTOR-Φενέρμπαχτσε: Βρήκε λύσεις στη λειψυδρία 

Το μεγάλο προβάδισμα του Παναθηναϊκού AKTOR αρχικά ήταν και ένας... πιλότος αυτοπεποίθησης για τους "πράσινους". Αυτό τους χρειάστηκε όταν η Φενέρ πλησίασε με επιμέρους σκορ 8-2, το οποίο ενορχήστρωσε κυρίως ο Γκούντουριτς, με συμπαραστάτες τους Μπιμπέροβιτς και Σέστινα. Ο Παναθηναϊκός AKTOR αποδέχθηκε την πρόκληση να φάει πόντους από εκείνους, υπό την έννοια ότι το αμυντικό σχέδιο είχε λειτουργήσει ώστε ο Γουΐλμπεκιν να μη βρει ρυθμό, ο Μότλεϊ να αποσυρθεί γρήγορα και ο Καλάθης να μείνει εκτός οργάνωσης παιχνιδιού της Φενέρ. 


Panathinaikos - Fenerbahce | INCREDIBLE Play | SEMIFINALS | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague



Οι "πράσινοι" ανέκτησαν τη διαφορά ύστερα από εκείνο το 24-20 με δύο... άστοχα τρίποντα του Ντόρσεϊ, μια και αυτά έδωσαν πέντε πόντους στον Παναθηναϊκό, τρεις με σουτ του Ναν στην αντεπίθεση και δύο βολές του Σλούκα. Το τρίποντο του Χουάντσο, που έστειλε τη διαφορά ξανά στους 9, τον συμπεριέλαβε στην εξίσωση, ενώ ο Αταμάν με τον Αντετοκούνμπο εξασφάλιζε την... τρομάρα στις διεισδύσεις, όπως αποδείχθηκε σε απόπειρα τον Γουΐλμπεκιν, που σήκωσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από την καρέκλα του. 




Πλησίασε μεθοδικά

Ο Αταμάν έμοιαζε να είναι μπροστά από τον Γιασικεβίτσιους στο τακτικό κομμάτι και τη χρήση των αθλητών του, όμως ο Λιθουανός είχε τη γνώση, και από τους προηγούμενους χαμένους ημιτελικούς του αλλά και από την εμπειρία του ως παίκτη, ότι το παιχνίδι είναι μαραθώνιος. Η Φενέρ φρόντισε, αφού ήταν άστοχη, να ανανεώνει επιθέσεις. Τα μακρινα επιθετικά ριμπάουντ τής έδιναν το δικαίωμα της ανανέωσης, ενώ σιγά σιγά οι παίκτες της έβρισκαν αυτοπεποίθηση. 

Ύστερα από ένα καλάθι του Γκραντ με 4'02'' για τη λήξη του ημιχρόνου, που έκανε το σκορ 34-26 υπέρ του Παναθηναϊκού AKTOR, το ταμπλό δεν... άλλαξε παρά 67 δευτερόλεπτα αργότερα. Ο Γιασικεβίτσιους έβγαλε τον Παπαγιάννη, προκειμένου να αναγκάσει τον Αταμάν να χρησιμοποιήσει τον Λεσόρ, πέρασε τον Χέις-Ντέιβις στο "4" και τον Σανλί στο "5", ανάγκασε τους ψηλούς του Παναθηναϊκού να βγουν στην περιφέρεια και βρήκε λύσεις με όλα αυτά. Το πρώτο τρίποντο του Χέις-Ντέιβις άνοιξε τη ρακέτα, το λέι απ του Γκούντουριτς την έκλεισε και με τον Αμερικανό να σκοράρει ξανά για τρεις, και να κλείσει το ημίχρονο στο -2, 38-36. Ήταν κάπως σουρεαλιστική, με βάση και την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού AKTOR, η διαφορά μετά το 20'. 


ATAMAN 'One More' Challenge | Final COUNTDOWN | Panathinaikos vs Fenerbahce


Το σουτ-μαχαιριά


Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παίζει στο ρυθμό του και στα πρώτα τέσσερα λεπτά του τρίτου δεκάλεπτου, ωστόσο η Φενέρ έβρισκε λύσεις τόσο απροσδόκητες όσο και ενδεικτικές της ποιότητας των παικτών της. Ο Χέις Ντέιβις σκόραρε στη λήξη του χρόνου και το ίδιο έκανε και ο Καλάθης με μακρινό τρίποντο. Ο ρυθμός στο σκοράρισμα είχε πέσει, ενώ η Φενέρ συνέχιζε να στήνει παγίδες φιλοτεχνημένες στον Ναν. Η Φενέρ μπόρεσε να πλησιάσει στον έναν πόντο, 51-50,. 

Ωστόσο, αυτή ήταν η ακροτελεύτια προσπάθειά της. Ο Αταμάν βασίστηκε στον καμικάζι του, τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, ο οποίος τον δικαίωσε: πλην της εκπληκτικής άμυνας έβαλε ένα σουτ-μαχαιριά στη λήξη του τρίτου οκτάλεπτου και ο Παναθηναϊκός πήγε προηγούμενος 56-50 στην τελευταία περίοδο. 

Η... αμυντική μέγγενη

Από εκεί και ύστερα, όλα απλοποιήθηκαν: ό,τι έγινε στην τέταρτη περίοδο φάνηκε στην αγκωνιά του Νικ Καλάθη στον Ιωάννη Παπαπέτρου με τρία λεπτά για τη λήξη. Ο Παναθηναϊκός, αφού αποθάρρυνε πλήρως τον Γουΐλμπεκιν, ασχολήθηκε με... όλους: τέτοια ήταν η αμυντική μέγγενη, που οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε αστοχούσαν και στα... λέι απ, όπως έγινε στις περιπτώσεις των Σανλί και Γκούντουριτς. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε επτά πόντους στην τέταρτη περίοδο και γι' αυτό ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που είναι περήφανος για τον αδελφό του, Κώστα, χαιρέτισε την έννοια της ομάδας.