Μια ποδοσφαιρική ζυγαριά που θα μετρήσει απόψε δύο "πρέπει" βάρους… πολλών τόνων. Διαφορετικών μεν, εξαιρετικά δύσκολων στο σήκωμα δε!
Όσο… ξενέρωτο κι αν είναι το φόντο των άδειων εξεδρών στο οποίο θα διεξαχθεί ένας ακόμη τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, το σενάριο της μονομαχίας Παναθηναϊκού Άρη μοιάζει το πιο συγκλονιστικό των τελευταίων ετών.

Αν θυμηθούμε τους τελικούς των προηγούμενων χρόνων σε κανέναν δεν συγκρούστηκαν ομάδες με τόσο μεγάλα "πρέπει". Σε κανέναν άλλο δεν μονομάχησαν δύο αντίπαλοι με έπαθλο όχι μόνο το βαρύτιμο τρόπαιο, αλλά την εξασφάλιση μιας θέσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

O Άρης αντιμέτωπος με το βάρος της ιστορικής ευθύνης μισού αιώνα

Για τον Άρη, βέβαια, το βάρος μοιάζει ακόμη πιο δυσβάσταχτο όπως αποδείχτηκε ότι ήταν στις προηγούμενες τέσσερις περιπτώσεις που οι "κίτρινοι" έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν κατάφεραν να γευτούν το νέκταρ της κατάκτησης του πρώτου τους τίτλου μετά το 1970.  

Κάθε φορά που οι Θεσσαλονικείς φτάνουν ένα βήμα από τον… εξορκισμό της κατάρας που άφησε πίσω του το γκολ του Κεραμιδά πριν από μισό αιώνα, μοιάζουν να καταρρέουν σαν… χάρτινος πύργος. Όχι μόνο δεν έχουν πανηγυρίσει νίκη σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά ούτε καν έχουν σκοράρει! Ούτε γκολ δεν έχουν πετύχει…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1i05gmf8ebd)

2003 ΠΑΟΚ – Άρης 1-0, 2005 Ολυμπιακός – Άρης 3-0, 2008 Ολυμπιακός – Άρης 2-0, 2010 Παναθηναϊκός – Άρης 1-0. Υπάρχει, βέβαια, ένας σημαντικός αστερίσκος στα παραπάνω παιχνίδια. Σε όλες τις προηγούμενες παρουσίες των "κίτρινων" σε τελικό, ο Άρης ήταν εξ ορισμού το αουτσάιντερ. Στις τρεις, μάλιστα, περιπτώσεις που αντιμετώπισε τους δύο "αιώνιους" Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ήταν ήδη εστεμμένοι πρωταθλητές.

Φέτος, ο τελικός του Βόλου μοιάζει να είναι απόλυτα ισορροπημένος. Δεν είναι μόνο η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αναγεννημένοι Θεσσαλονικείς στα χέρια του Άκη Μάντζιου, δεν είναι μόνο η παρουσία στο ρόστερ τους του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος (του Μορόν) είναι και η εξαιρετικά προβληματική εικόνα του Παναθηναϊκού που μετά την αγωνιστική αξιοπιστία της διετίας Γιοβάνοβιτς… κακοποιήθηκε ποδοσφαιρικά στα χέρια του Φατίχ Τερίμ.

Ο Παναθηναϊκός και η διαχείριση μιας παταγώδους αποτυχίας

Για τους "πράσινους" το βάρος της ευθύνης δεν αφορά το χθες, αλλά το αύριο της ομάδας. Ενδεχόμενος αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από τα κύπελλα Ευρώπης δεν θα αποτελέσει απλά ένα τεράστιο αγωνιστικό πισωγύρισμα, αλλά θα επαναφέρει το "τριφύλλι" σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1i01sw4dttd)

Στον Παναθηναϊκό δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια τόσο παταγώδη αποτυχία μετά τη σταδιακή επιστροφή της ομάδας σε τροχιά πρωταθλητισμού με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και σε περίπτωση μη κατάκτησης του κυπέλλου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την οργή των οπαδών που ξεχειλίζει (όπως αποδείχτηκε και στο πρόσφατο συλλαλητήριο σε βάρος του Γιάννη Αλαφούζου) αλλά και μια εξαιρετικά επικίνδυνη "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό της ΠΑΕ που θα απαιτήσει οικονομική ένεση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τον ιδιοκτήτη για να κλείσει χωρίς περαιτέρω αρνητικές συνέπειες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1i032s3gb7t)

Πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια ομάδα θα εμφανιστεί λιγότερο πιεσμένη στον αγωνιστικό χώρο του Πανθεσσαλικού. Δεδομένα όμως η πνευματική προετοιμασία στην οποία έχουν υποβάλλει τους ποδοσφαιριστές τους τις τελευταίες μέρες τόσο ο Χρήστος Κόντης, όσο και ο Άκης Μάντζιος αποτελεί το πιο κομβικό κλειδί στην προσπάθεια των δύο αντιπάλων να φτάσουν στην κατάκτηση ενός κυπέλλου που έχουν τεράστια ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ο ηττημένος του τελικού ενδεχομένως να μας απασχολεί περισσότερο από αύριο το πρωί, σε σχέση με το νικητή. Ειδικά αν αυτός είναι ο Παναθηναϊκός, ενδεχόμενη απώλεια του τροπαίου θα σηματοδοτήσει τον εγκλωβισμό των "πράσινων" σε μια σκοτοδίνη εσωστρέφειας από την οποία θα είναι αδύνατο να βγουν.  

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".