Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος 2023-24 σε έναν από τους χειρότερους τελικούς που έχουν γίνει ποτέ, με τη νίκη επί του Άρη, 1-0, να έρχεται στο τελευταίο δευτερόλεπτο, με γκολ του Γιώργου Βαγιαννίδη, αλλαγής στο παιχνίδι, στο 90+6'. Ο Θοδωρής Καρυπίδης στράφηκε εναντίον της Στεφανί Φραπάρ για μια διαιτησία που δεν φαίνεται να είχε μεμπτά στοιχεία, παρ' ότι η Γαλλίδα έδειξε τρεις κόκκινες κάρτες, δυο σε ποδοσφαιριστές του Άρη και μία σε παίκτη του Παναθηναϊκού. Η Φραπάρ δεν θα ξανάρθει στην Ελλάδα ούτε για διακοπές. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1izanny0a4p)


Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 20ό Κύπελλο Ελλάδος της Ιστορίας του και εξασφάλισε θέση για το Europa League της προσεχούς, πια, μια και το 2023-24 τελείωσε, περιόδου. 

Παναθηναϊκός-Άρης: Δεν... βλεπόταν


Πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος να επιδείξει χειρότερο τελικό Κυπέλλου από αυτόν του Παναθηναϊκού με τον Άρη στο Πανθεσσαλικό. Το περυσινό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ μπορεί να έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο οι δύο ομάδες ήταν μακράν πιο άρτιες από τους φετινούς φιναλίστ και έπαιξαν ποδόσφαιρο, ενώ σε αυτήν την περίπτωση ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Άρης αποπειράθηκαν καν να το κάνουν. 

Το παιχνίδι είχε πολύ ξύλο και ελάχιστες φάσεις, τα μαρκαρίσματα ήταν τέτοια που έδωσαν τον τόνο στη Στεφανί Φραπάρ ώστε να σταματά συχνά το ματς.

Ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Άρης προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Ο σκοπός δεν άγιασε απλώς τα μέσα, τους έκανε ευχέλαιο. Πάντως, οι "κίτρινοι" πλησίασαν στο γκολ με προοπτικές. Στο 25' ο Φαμπιάνο πήρε την κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ του Μορόν και ο Λοντίγκιν έκανε επέμβαση με το δεξί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ix9141o5r5)


Ο Παναθηναϊκός απάντησε στο 27' με σουτ του Μαντσίνι, που επίσης προήλθε από στημένη φάση, και μπλόκαρε ο Κουέστα. 

Επίσης έγινε μανούρα με τον Κώτσιρα να προσπαθεί να σηκώσει τον Ζαμόρα, που έκανε τον τραυματία ύστερα από σύγκρουση με τον Γέντβαϊ. Η Φραπάρ έβγαλε πέντε κίτρινες κάρτες στο πρώτο ημίχρονο και αυτό έδειχνε την ποιότητα του παιχνιδιού. 

Εν τω μεταξύ, ακούγονταν συνθήματα υπέρ του Άρη από τις κερκίδες του Πανθεσσαλικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον τελικό η σύζυγος του Σεμπαστιαν Παλάσιος στηλίτευσε τον Παναθηναϊκό με ανάρτησή της, για το γεγονός ότι ο 32χρονος Αργεντινός έμεινε εκτός αποστολής. 

Παναθηναϊκός-Άρης: Ρεσιτάλ κόκκινης από τη Φραπάρ 


Ο Ζαμόρα, πάντως, ήταν εκείνος που "νίκησε" στη μονομαχία με τον Κώτσιρα. Ο τελευταίος, που είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα στη φάση που προσπάθησε να τον νουθετήσει, του έκανε σκληρό φάουλ στο 51' και είδε τη δίκαιη δεύτερη κίτρινη. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1iy925nhkgx)


Ωστόσο, ο Άρης δεν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση. Ο Χρήστος Κόντης πρέπει να μετάνιωσε που πέρασε τον Βαγιαννίδη στη θέση του Μαντσίνι στο 63', μια και δύο λεπτά αργότερα ο Νταρίντα έκανε επίσης ένα άγαρμπο μαρκάρισμα στον Αράο και είδε με τη σειρά του τη δεύτερη κίτρινη. Ωστόσο, πίσω είχε ο Γιώργος την ουρά. 

Ο Άρης έμεινε με εννιά παίκτες, αφού ο Ζαν Ζουλ, υπακούοντας σε μια παρόρμηση που είναι απαγορευτική για επαγγελματία ποδοσφαιριστή, κλώτσησε τον Μπακασέτα με τα δύο πόδια έπειτα από φάουλ που του έκανε ο τελευταίος και ενώ ήταν πεσμένος στο τερέν. Αν οι "κίτρινοι" πρέπει να βράζουν με κάτι, είναι η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Καμερουνέζου μέσου. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1iyv675h0mh)

Ξύπνησαν οι "πράσινοι" 


Ο Παναθηναϊκός πήρε κάτι από το αριθμητικό πλεονέκτημά του, σε αντίθεση με τον Άρη, που άφησε να περάσει ένα τέταρτο με το δικό του χωρίς... τίποτα. Στο 79' ο Μπερνάρ είχε ένα σουτ έξω. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1iyx9eidcc9)


Στο 90+3' ο Μπακασέτας έκανε ένα σουτ που πέρασε ελάχιστα έξω από την εστία του Κουέστα. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1iz7f1pm3xd)


Όμως στο τελευταίο δευτερόλεπτο ο Παναθηναϊκός βρήκε το γκολ που του χάρισε το τρόπαιο. Ο Μπερνάρ έδωσε στον Χουάνκαρ, ο οποίος έκανε το γύρισμα και στο δεύτερο δοκάρι πετάχτηκε ο Βαγιαννίδης για να χαρίσει το πλασέ και την ευρωπαϊκή έξοδο στον Παναθηναϊκό. 


Παναθηναϊκός (Χρ. Κόντης): Λοντίγκιν, Αράο, Γεντβάι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Τσέριν, Μπακασέτας, Μπερνάρντ, Μαντσίνι (63' Βαγιαννίδης, Ιωαννίδης.
Άρης (Άκ. Μάντζιος): Κουέστα, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Οντουμπάτζο, Μοντόγια, Ζαν Ζουλ, Νταρίντα, Μανού Γκαρθία, Σουλεϊμάνοφ, Ζαμόρα, Μορόν.