Στη διάρκεια του Euro 2024 και ενώ οι ομάδες προετοιμάζονται για το ποδόσφαιρο στη Γερμανία είναι προγραμματισμένη μια πολιτική συγκέντρωση που αφορά τη Σκωτία.

Το Euro 2024 πρόκειται να αρχίσει στις 14 Ιουνίου. Το ποδόσφαιρο θα τραβήξει τα βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στη Γερμανία και η πολιτική θέλει για μια μέρα να τα στρέψει και στη Σκωτία.

Πρόκειται πάντως και κάτι που οι διοργανωτές περίμεναν. Ενώ το Euro 2024 θα έχει αρχίσει με τον πρώτο αγώνα για το ποδόσφαιρο, στη Γερμανία μια πολιτική συνάντηση θα στρέψει το ενδιαφέρον στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Εύλογα θα αναρωτηθούν κάποιοι τι γυρεύει στη διάρκεια του Euro 2024 κάτι που δεν αφορά το ποδόσφαιρο, ούτε καν τη Γερμανία, αλλά την πολιτική και την Σκωτία.

Το Euro 2024 εκτός από ποδόσφαιρο είναι και πολιτική  

Το πρώτο που πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο είναι ότι το Euro 2024, όπως και κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός, είτε αφορά το ποδόσφαιρο, είτε άλλο άθλημα, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε κάθε χώρα, είναι ένα καλό πεδίο και για πολιτική κι ας αφορά αυτό την αντίπαλο της διοργανώτριας, εν προκειμένω τη Σκωτία.

Το Euro 2024, όσον αφορά το ποδόσφαιρο κάνει πρεμιέρα με αγώνα στον οποίο θα δούμε τη διοργανώτρια Γερμανία. Η πολιτική προκύπτει από το γεγονός ότι αντίπαλός της, στις 14 Ιουνίου θα είναι η Σκωτία.

Μια ομάδα ακτιβιστών που αποκαλούνται “Γερμανοί για την ανεξαρτησία της Σκωτίας”, έχουν κατηγορηθεί ότι φέρνουν την πολιτική στο Euro 2024 διοργανώνοντας μια πορεία, εκ πρώτης όψεως άσχετη με το  ποδόσφαιρο και υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Η συγκέντρωση στο Euro 2024 όxι για το ποδόσφαιρο

Οι Γερμανοί που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έχουν οργανώσει μια συγκέντρωση στο Μόναχο για τις 15 Ιουνίου, όταν χιλιάδες οπαδοί της του “Στρατού Ταρτάν”, όπως αποκαλούνται οι φίλοι της Εθνικής Σκωτίας,  θα εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Hamish Husband, μέλος της “Ένωσης Λέσχων Στρατού Ταρτάν”, σχολίασε: “Είμαι έκπληκτος που κάποιοι σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Θα πάμε εκεί ως ένα έθνος, και αυτή είναι η Σκωτία».

SOUND UP! 🔈 Scotland’s ‘Tartan Army’ descend on London ahead of crucial England showdown | EURO 2020

Το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία Freiheit του Μονάχου στις 14:00 και θα ακολουθήσει πορεία στην πόλη,. Οι αστυνομικοί στη Βαυαρία δήλωσαν ότι έχουν πραγματοποιήσει «συναντήσεις συνεργασίας» με τους διοργανωτές και άλλες αρχές.

Τι είναι οι “Γερμανοί για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας”

Οι “Γερμανοί για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας”, ιδρύθηκαν το 2013. Πρόκειται για μια οργάνωση που προωθεί την απομάκρυνση των βρετανικών όπλων μαζικής καταστροφής από τη Σκωτία, την ενεργειακή μετάβαση, τον ειρηνικό διεθνισμό, τη διαφύλαξη και επέκταση των κοινωνικών προτύπων, τη δωρεάν και αταξική εκπαίδευση, ένα δωρεάν και δίκαιο σύστημα υγείας καθώς την ένταξη στην ΕΕ και πολλά άλλα.

Scottish Independence: Our Time Has Come

Αν και ως οργάνωση δηλώνουν ότι δεν εκπροσωπούν κάποιον πολιτικό χώρo, ξεκαθαρίζουν ότι άτομα με ακροδεξιά και εθνικιστικά ιδανικά δεν είναι ευπρόσδεκτα στην οργάνωσή τους.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη δημοψήφισμα στη Σκωτία για αν θα πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 55,3% ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.