Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι υπέστησαν μια απώλεια, η σημασία της οποίας, αν και δεν φαίνεται, είναι ιδιαίτερη τουλάχιστον σημειολογικά. Η Οκσάνα Τσουσοβίτινα από το Ουζμπεκιστάν δεν θα ήγειρε αξιώσεις μεταλλίου στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής, τα αγωνίσματα ή το ομαδικό. Ωστόσο, η απουσία της σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Ύστερα από τον τραυματισμό της που την κράτησε εκτός των Ασιατικών Αγώνων, που ήταν το τελευταίο βήμα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, η Τσουσοβίτινα ανακοίνωσε στο instagram της την αποχώρησή της λόγω τραυματισμού. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Από τη... Σεούλ 

Ωστόσο, αυτή η ατυχία είναι μια... παραχάραξη της Ιστορίας. Ακόμα κι αν πρόκειται για γυμνάστρια που έχει κατακτήσει μόλις δύο ολυμπιακά μετάλλια, η απουσία της σημαίνει το τέλος ενός απίθανου σερί: η 48χρονη, πλέον, γυμνάστρια έχει πάει σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1988, στη Σεούλ, και έπειτα. 


Oksana Chusovitina competing at EIGHT Olympics!



Η Ουζμπέκα, που επρόκειτο να εμφανιστεί μπροστά στους συμπατριώτες της, θα αγωνιζόταν για να πάει στους ένατους διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της. Τα μετάλλιά της ανήκουν στην αρχαία Ιστορία: η Τσουσοβίτινα κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό της Βαρκελώνης, το 1992, ως μέλος της Κοινοπολιτείας, αλλά και το ασημένιο στο άλμα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Ωστόσο, κι ενώ το σπορ έχει μια εσάνς "σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν", η αειθαλής Ουζμπέκα δεν τα παρατά και, ως φαινόμενο, που είναι, συνεχίζει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο. 

Η σελίδα των Ολυμπιακών στο youtube έδωσε, πριν το Τόκιο, βίντεο με όλες τις ρουτίνες της. Έχει διάρκεια... μία ώρα και οκτώ λεπτά. 


All Oksana Chusovitina's Olympic Routines | Athlete Highlights




Αυτό, φυσικά, στην ηλικία της μπορεί να ποικίλει, παρ' όλα αυτά τον Απρίλιο του 2024 νίκησε για το εθνικό πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν τη Λομπάρ Αμριλάγεβα, προκειμένου να κατακτήσει ακόμα έναν τίτλο στο σύνθετο ατομικό. 

Η Αμριλάγεβα γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 2006. Η Τσουσοβίτινα, στις 19 Ιουνίου του 1975. Σχεδόν 31 χρόνια διαφορά
 
Το εκπληκτικό, δε, είναι, ότι αφού έγραψε τα καθέκαστα για τον τραυματισμό της, η Τσουσοβίτινα τελείωσε με τη φράση, "το κύριο είναι να μην παραιτείσαι". Που σημαίνει ότι... βάζει πλώρη για τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 2028, όταν, πια, ζωή να 'χει, θα είναι 53.