Η Φιορεντίνα θα ριχτεί στη... μάχη με τον Ολυμπιακό (29/05, 22:00) στην "OPAP Arena"' με φόντο το τρόπαιο του Europa Conference League, με τους Ιταλούς να βρίσκονται από τη Δευτέρα (27/05) στην Αθήνα, ενώ πραγματοποίησαν και την τελευταία τους προπόνηση πριν τον μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου ο Ιταλιάνο χάρισε επικές ατάκες για τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί για τον οποίο τόνισε πως η ομάδα του έχει φέρει μαζί λουκέτα και... αλυσίδες για να τον κρατήσει χαριτολογώντας, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον επιθετικό των "ερυθρόλευκων" και πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τονίζοντας πως είναι ένας επικίνδυνος παίκτης και πως έχει προετοιμάσει έτσι τους παίκτες του προκειμένου να τον περιορίσουν.

Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνικός αποθεώσε τον Ολυμπιακό δηλώνοντας πως είναι μια οργανωμένη ομάδα με εμπειρία που ξέρει να πιέζει και απαρτίζεται από ταλαντούχους παίκτες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σχολιάζοντας πως από τη στιγμή που ανέλαβε τους Πειραιώτες έβαλε κάποια πράγματα σε τάξη και ήρθαν οι επιτυχίες. Μάλιστα, απάντησε και στις φήμες αποχώρησης του και τοποθετήθηκε σχετικά με το μέλλον του.

Τόσο ο αρχηγός της Φιορεντίνα, Κριστιάνο Μπιράγκι όσο και ο Τζιακόμο Μποναβεντούρα εστίασαν στο αίσθημα.. εκδίκησης που υπάρχει στις τάξεις της ιταλικής ομάδας για τον περυσινό χαμένο τελικό, ενώ και οι δυο μίλησαν με κολακευτικά λόγια για τον Ιταλιάνο και το έργο που έχε δείξει από τότε που ανέλαβε την ομάδα καθώς και στο ενδεχόμενο αποχώρησης του από την τεχνική ηγεσία.


Iταλιάνο: "Έχουμε φέρει λουκέτα για τον Ελ Κααμπί για τον τελικό του Europa Conference League"

Το τι πρέπει να έχει η Φιορεντίνα κόντρα στον Ολυμπιακό: "Σε ατομικό επίπεδο πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές. Να είσαι απολύτως συγκεντρωμένος σε οτιδήποτε κάνεις. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι κάνει ένα πλάγιο σωστά. Δεν υπάρχει αύριο. Δεν πρέπει να μας λείψει η φλόγα αυριο. Να έχουμε την ανταγωνιστικότητα".

Για τον Ελ Κααμπί δήλωσε πως: "Έχουμε φέρει μαζί μας λουκέτα και αλυσίδες για να τον κρατήσουμε (γέλια). Ο Ελ Καμπί έχει αυτοπεποίθηση. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του πήγαν πολύ καλά, έφτασαν μέχρι εδώ, νίκησαν ένα φαβορί. Ο Ελ Κααμπί είναι πολύ επικίνδυνος, σταθερός, εντός, εκτός περιοχής. Είναι ένας από τα δυνατά σημεία όπως και άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού. Έχουμε προετοιμαστεί για να τον περιορίσουμε. Αν βγεις έξω στον αγωνιστικό χώρο και δεν παίξει με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο Ελ Κααμπί θα μας δημιουργήσει προβλήματα".

Για το αν θα ήθελε να παίξει σε άλλη έδρα: "Δεν το ήξερα ότι ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει εδώ. Άλλος ένας κίνδυνος σε αυτούς που έχουμε καταγράψει. Όταν βγαίνεις στο χορτάρι, τα ξεχνάς όλα. Είναι ένα γήπεδο που βρίσκεται στην πόλη αυτή που είναι η έδρα του Ολυμπιακού. Μικρότερη σημασία αποκτά όμως όταν ξεκινά το παιχνίδι. Έχουμε προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν στην έδρα τους αλλά όταν βγεις στον αγωνιστικό χώρο αυτή η σχέση 50-50 θα δώσει τη νίκη στην ομάδα που έχει μεγαλύτερη φλόγα και πείνα. Δεδομένου ότι εμείς έχουμε περάσει τη διαδικασία, θα πρέπει να τα αφήσουμε όλα έξω".

Για την πορεία στη Serie A, τόνισε: "Έχω ξεχάσει ήδη τη Serie A, εσείς το αναφέρατε. Έχω επιγκεντρωθεί στον τελικό. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η πορεία στην Ευρώπη σου απορροφά ενέργεια. Δεν έχεις χρόνο να αλλάξεις πολλά γιατί παίζουμε σε λίγες μέρες παιχνίδια. Η προσοχή που δείξαμε στην Ευρώπη υπήρξε και στο πρωτάθλημα, όπου δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Πήραμε την πρόκριση για την Ευρώπη, προσφανώς θα θέλαμε κάτι παραπάνω αλλά έχουμε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς που έχουμε φτάσει. Δεν ήταν κάτι εύκολο. Πάντα στήνουμε το παιχνίδι μας, στη ρεβάνς, στο πρώτο παιχνίδι. Αυτό μας επέτρεψε να φτάσουμε σε δύο τελικούς. Σε τελική ανάλυση ήταν θετική η πορεία στα τρία χρόνια. Όταν ήρθα στη Φιορεντίνα, η ιδέα να παρευρευθώ σε μία τέτοια συνέντευξη Τύπου δύο σερί χρονιές, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό όταν ανέλαβα, ήταν αδιανόητο. Αύριο έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε κάτι ιδιαίτερο που κυνηγάμε εδώ και χρόνια. Τώρα επιγκεντρωνόμαστε στον τελικό".


"Οργανωμένη ομάδα με εμπειρία ο Ολυμπιακός - Έφερε επιτυχίες ο Μεντιλίμπαρ"

Για το πόσο έχει αλλάξει η Φιορεντίνα: "Είναι φυσικό να αλλάζει ένας άνθρωπος μετά από τρία χρόνια. Ο αρχικός στόχος ήταν να βγω στην Ευρώπη με τη Φιορεντίνα και το έκανα. Οι γνώσεις μου εξελίχθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε σε δύο τελικούς. Η προσμονή είναι κάτι διαφορετικό όταν προετοιμάζεσαι για τέτοιο αγώνα. Με τους παίκτες αλλάξαμε πολλά, έμαθα και εγώ πολλά πράγματα. Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν πολλά πράγματα. Δεν λέω αν βελτιώθηκα ή έγινα καλύτερος αλλά είμαι διαφορετικός άνθρωπος και χαίρομαι για αυτό.

Σε αυτό το επίπεδο έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε έμπειρους ποδοσφαιριστές. Είμαι χαρούμενος και είμαι διαφορετικός από το καλοκαίρι του 2021. Στην Πράγα πέρσι, σκέφτομαι τις εκφράσεις των παικτών μου μετά το παιχνίδι. Δεν θέλω να δω τέτοια πρόσωπα αύριο. Πρέπει να προσεγγίσουμε το παιχνίδι σαν να είναι η τελευταία αναμέτρηση. Κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι θα είσαι εδώ του χρόνου. Όπως έγινε και πέρσι. Πρέπει να το ζήσουμε σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας μου. Δεν θα μας υποσχεθεί κανείς ότι και του χρόνου στον τελικό. Η Πράγα τραυμάτισε και εμένα και τον Μπιράγκι και τον Μποναβεντούρα και όλους".

Για τον Μεντιλίμπαρ: "Σύμφωνα με όσα έχουμε δει από τότε που ανέλαβε, έχουν πολλές επιτυχίες, ο οποίος έβαλε κάποια πράγματα σε τάξη, νίκησαν κορυφαίες ομάδες. Είναι οργανωμένη ομάδα, ξέρει να πιέζει, ξέρει πως να αμύνεται, είναι άμεση, έχει εμπειρία, ταλαντούχους και ικανούς παίκτες. Πρόκειται για μία ομάδα που σε τελική ανάλυση έφτασε στον τελικό και αυτό δείχνει πόσο καλή ομάδα έχουν, διότι αυτό είναι και το πειστήριο. Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι ότι θα νιώθουν άνετα και θα πρέπει να τους δυσκολέψουμε στην κατοχή. Έχουμε κάνει προπόνηση στα πέναλτι αλλά έχουμε παίκτες με χαρακτήρα που μπορούν να εκτελέσουν πέναλτι. Χάσαμε κάποια στο πρωτάθλημα και αυτό μας κράτησε πιο χαμηλά στη βαθμολογία. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί".

Για τo μέλλον του: "Θεωρείς δεδομένο ότι θα φύγω, μάλλον ξέρεις περισσότερα από εμένα (γέλια). Δεν έχω σκεφτεί τι βαθμό πρέπει να φτάσουμε. Δεν μπορώ να το σκεφτώ. Δεν ξέρω πώς θα γιορτάσουμε. Αν κερδίσουμε, θα το δούμε μετά. Για το μέλλον μου, κλείνω το κινητό μου, το βάζω στο αθόρυβο, δεν ακούω τι λένε, το μυαλό μου και η συγκέντρωση μου, είναι στις σημαντικές αναμετρήσεις όπως η αναμέτρηση με τη Νάπολι ή την Κάλιαρι. Δεν θέλω να σκέφτομαι για τίποτα άλλο. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περιέργο και ας ασχοληθούμε την αυριανή αναμέτρηση".

"Να παίξουμε καλά για να έχουμε ακόμα μια ιταλική ομάδα στην Ευρώπη"

Για το αν είναι επιτυχημένη η τριετία: "Νομίζω ότι έχουμε κάνει καταπληκτική δουλειά μέχρι σήμερα. Όταν φτάνεις σε έναν τελικό, σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσεις κάτι άκομα. Σπάσαμε πολλά ρεκόρ, φτάσαμε στα ημιτελικά, στον τελικό. Κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλλάσει το μέλλον όσον αφορά τον τελικό. Οπότε αύριο να κάνουμε ότι μπορούμε για να προσθέσουμε το κερασάκι στην τούρτα".

Το σχόλιο του για να βγει ακόμα μία ιταλική ομάδα στην Ευρώπη: "Ναι, έχουμε άλλη μία ευθύνη, θα είναι καταπληκτικό να έχουμε ακόμα μία ιταλική ομάδα στην Ευρώπη. Δεν έχει γίνει ποτέ να έχουμε εννέα ομάδες από την Ιταλία. Έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε τη χαρά στην ομάδα του Τορίνο. Εκτός από εμάς, θα πρέπει να παίξουμε καλά για να έχουμε ακόμα μία ομάδα της Ιταλίας στην Ευρώπη. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας".

Για τον πρόεδρο της Φιορεντίνα: "Ο πρόεδρος το θέλει, ήρθε έτοιμος, πάντα ταξιδέυει για εμάς και έρχεται με χαμόγελο. Είναι ωραίο να τον βλέπουμε, είναι γεμάτος ενέργεια. Μόλις ήρθε, πήγε αμέσως στην ομάδα. Ο ενθουσιασμός του είναι εκπληκτικός. Έχει τη δύναμη για τέτοια παιχνίδια. Θα πρέπει να ιδρώσουμε λίγο παραπάνω προς τιμήν του προέδρου αλλά και του Τζο Μπαρόν που δεν είναι πλέον κοντά μας. Η Φιορεντίνα δεν έπρεπε να περάσει αυτή τη δυσκολία και ο πρόεδρος να χάσει έναν καλό του φίλο. Έχουμε φωτογραφίες του Τζο στα αποδυτήρια και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε".

Αν έχει ονειρευτεί το τρόπαιο και αν υπάρχει περίπτωση να έρθει στην Ελλάδα: "Κάποιες βραδιές ονειρεύτηκα να σήκωσω το τρόπαιο με τους παίκτες. Δεν το έχω σκεφτεί αυτό, ποιος ξέρει, στο μέλλον όλα μπορούν να συμβούν. Είμαι νέος ακόμα. Ας επιγκεντρωθούμε στο αύριο".

Mπιράγκι: "Νιώθω την ανάγκη να εκδικηθώ - Να γυρίσουμε με το τρόπαιο"

Για το αν η Φιορεντίνα θέλει να... εκδικηθεί μετά τον περυσινό χαμένο τελικό: "Νιώθω αυτή την ανάγκη να εκδικηθώ αλλά αυτό ισχύει για όλους στην ομάδα από τον περσινό τελικό. Έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Κάναμε πολλά λάθη πέρσι με τη Γουέστ Χαμ. Έχουμε μεγάλη επιθυμία να διεκδικήσουμε και να γυρίσουμε με το τρόπαιο. Έχουμε δουλέψει σκληρά με τον προπονητή τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουμε μία σειρά λόγων όπως κάποιοι που δεν είναι πλέον μαζί μας. Το μόνο που περιμένουμε είναι η σέντρα".

Για την πρόοδο που έχει κάνει η ομάδα με τον Ιταλιάνο στον πάγκο της: "Νομίζω ότι η άνοδος μας ήταν επιθετική. Το λέω πάντα αυτό. Στο ποδόσφαιρο όλα πηγαίνουν πολύ γρήγορα. ΓΙα τρία χρόναι είχαμε τον ίδιο προπονητή και είναι σημαντικό να έχει τον χρόνο να χτίσει. Κάναμε κάποια λάθη την πρώτη χρονιά, τα κάναμε και τη δεύτερη αλλά την τρίτη χρονιά ωριμάσαμε. Πάντα προσπαθείς να φτάσεις στην τελειότητα. Και όμως, μετά από τρία χρόνια, υπάρχει εμφανή εξέλιξη και το βλέπουμε καθημερινά. Έχουμε περάσει τρία καταπληκτικά χρόνια και του χρόνου θα είμαστε στην Ευρώπη. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια  φέτος, όλοι ήταν έτοιμοι. Βέβαια αύριο το βράδυ, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τη σκέψη των συμπαικτών μου και τη δική μου για αυτά τα τρία χρόνια. Το γεγονός ότι είμαστε για δεύτερη σερί σεζόν σε τελικό, είναι εντυπωσιακό. Αύριο έχουμε την πιο σημαντική αναμέτρηση και θέλουμε να νικήσουμε για να τελειώσουμε τη σεζόν με ένα τρόπαιο. Έχουν περάσει τρία χρόνια".


"Το μυαλό μας είναι στον τελικό - Θα απογοητευτούμε αν αποχωρήσει ο Ιταλιάνο"

Για τον τελικό με τον Ολυμπιακό:ο μυαλό μας είναι στον τελικό. Έχουν συμβεί τόσα πολλά, τόσες δυσκολίες, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε αύριο να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε αύριο για να κερδίσουμε. Υπάρχει μία υπέροχη σχέση της πόλης, του προπονητή και της ομάδας, θα πρέπει να αποτιμήσουμε έναν φόρο τιμής σε όλο αυτό. Αν η απόφαση του είναι να φύγει θα απογοητευτούμε. Πέρα από το ότι έχουμε μία υπέροχη σχέση, μας έχει δώσει πολλά αλλά θα μιλήσουμε από Παρασκευή για αυτό. Δεν έπαιζα όταν η Φιορεντίνα πάλευε να παρει το πρωτάθλημα αλλά φέτος έχουμε την πιο ολοκληρωμένη ομάδα. Είναι ισχυρή, έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε".

Μποναβεντούρα: "Η Φιορεντίνα έχει μάθει από τις προηγούμενες σεζόν και τους τελικούς που ήταν"

Για το ότι δεν έχει βρει δίχτυα στη φετινή διοργάνωση και την...αποχή της Φιορεντίνα από τίτλους: "Δεν έχω σκοράρει ακόμα στο Conference League, ελπίζω να το σπάσω αυτό στον τελικό. Πρέπει να παίξουμε ως ομάδα , αφήνοντας στην άκρη τις ατομικότητες. Το να κερδίζεις στη Φλωρεντία είναι κάτι δύσκολο, το τελευταίο τρόπαιο κατακτήθηκε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια. Νιώθουμε αυτή την επιθυμία για νίκη και το πάθος των φιλάθλων προς την μωβ φανέλα. Ως αντίπαλος πάντα το ένιωθα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει κοντά στην κατάκτηση τίτλων, αλλά αύριο θέλουμε πραγματικά να το πετύχουμε".

Για τον βαθμό ετοιμότητας του: 
"Αισθάνομαι πολύ καλά. Έχω πάρει λεπτά συμμετοχής. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η βασική εντεκάδα. Ο προπονητής μας την λέει τη μέρα του αγώνα. Ξέρουμε πάνω κάτω αλλά θα το αναλύσουμε αύριο. Δεν νομίζω να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Έχουμε συγκεκριμένο τύπου παιχνιδιού".

"Θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με ένα τρόπαιο που κυνηγάμε εδώ και τρία χρόνια"

Για την πρόοδο που έχει κάνει η ομάδα με τον Βιτσένστο Ιταλιάνο στον πάγκο της: "Έχουμε μεγαλώσει πολύ, είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με το ίδιο άτομο για τρία χρόνια . Έχουμε διορθώσει πολλά λάθη που κάναμε με την πάροδο του χρόνου, ποτέ δεν είσαι τέλειος, προσπαθούμε αλλά είναι δύσκολο. Ωστόσο, η ανάπτυξή μας είναι εμφανής και την αντιλαμβανόμαστε κάθε μέρα.

Του χρόνου θα παίξουμε και στην Ευρώπη και έχουμε ήδη παίξει πάνω από εκατό παιχνίδια τα τελευταία δύο χρόνια. Το αυριανό αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα αλλάξει αυτό που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Ο σύλλογος μιλάει και λέει ότι έχουμε πετύχει κάποιους εξαιρετικούς στόχους. Θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με ένα τρόπαιο που κυνηγάμε εδώ και τρία χρόνια. Τα πήγαμε καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επειδή παίξαμε γνωρίζοντας ότι είμαστε δυνατοί. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο πλήρης ομάδα της Φιορεντίνα από τότε που βρίσκομαι εδώ".