Τελικός Conference League 2024 και οι οπαδοί της Φιορεντίνα που θα βρεθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια για το ματς με τον Ολυμπιακό συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο παθιασμένων με το ποδόσφαιρο στην Ιταλία.

Ο τελικός Conference League 2024 είναι ο λόγος που οι οπαδοί της Φιορεντίνα ήρθαν στην Αθήνα για το ματς με τον Ολυμπιακό, καθώς λατρεύουν τους “βιόλα”, όσον αφορά το ποδόσφαιρο αλλά και τη Φλωρεντία.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος γινόταν ο πρώτος ποντίφικας ύστερα από 30 χρόνια που έκανε ποιμαντική επίσκεψη στη Φλωρεντία. Πραγματοποίησε δημόσια λειτουργία στο στάδιο Αρτέμιο Φράνκι, ακριβώς κάτω από την Curva Fiesole, το ιστορικό προπύργιο των πιο παθιασμένων οπαδών της Φιορεντίνα, κάτι σαν την ερυθρόλευκη “Θύρα 7”. Σε μία από τις αφίσες που αναρτήθηκαν στην πόλη της Τοσκάνης οι πιστοί οπαδοί της Φιορεντίνα προέτρεπαν τον Πάπα “να πει μια προσευχή για εμάς και να μας βοηθήσει με το σκουντέτο”. Σε μία άλλη, που χαρακτηρίστηκε ως ασέβεια, οι οπαδοί παρατηρούσαν: “Τι προνόμιο για τον Πάπα Φραγκίσκο να κάνει λειτουργία μπροστά στην Curva Fiesole”.

Τελικός Conference League 2024 με τους πολιτικά ουδέτερους οπαδούς της Φιορεντίνα

Οι τιφόζι της Φιορεντίνα δηλώνουν πολιτικά ουδέτεροι. Το σύνθημά τους είναι “Né di sinistra né di destra”, που μεταφράζεται ως “Ούτε αριστερά ούτε δεξιά”. Η αλήθεια είναι ότι η αδελφοποίησή τους με τους οπαδούς της Βερόνα, που είναι παραδοσιακά δεξιοί, προδίδει μια τάση μερίδας φίλων της Φιορεντίνα.

FIORENTINA ULTRAS VIOLA 🇮🇹  - PRIDE OF FLORENCE - ATMOSPHERE AGAINST INTER MILAN #fiorentina #ultras

Οι Fiorentina Ultras είναι γνωστοί για το μίσος τους για τους οπαδούς της Γιουβέντους, τους οποίους αποκαλούν υποτιμητικά “καμπούρηδες”. Αυτό το μίσος αναζωπυρώθηκε όταν το τότε σύμβολο της Φιορεντίνα, Ρομπέρτο Μπάτζιο, πουλήθηκε στη Γιουβέντους το 1990. Υπάρχουν περισσότερα από 100 γκρουπ Fiorentina Ultras στην Curva Fiesole. Τρία από αυτά ξεχωρίζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Οι τοφόζι της Φιορεντίνα που έκλεβαν πανό

Οι Ultras Viola ήταν ένα από τα πρώτα γκρουπ οπαδών της Φιορεντίνα. Δημιουργήθηκαν το 1973 έπειτα από μια ιδιαίτερα βίαιη σύγκρουση με φανατικούς οπαδούς της Τζένοα. Ιδρυτής τους υπήρξε ο Στέφανο Μπιαγκίνι, γνωστός ως “Il Pompa”, χαρισματικός ηγέτης των οπαδών της Φλωρεντίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πέθανε, οι οπαδοί της Μίλαν ανάρτησαν πανό, το οποίο ανέφερε “Honour to Pompa”. Στην πραγματικότητα αυτό που έκαναν οι Ultras Viola ήταν να κλέβουν πανό άλλων ομάδων. Συνεργάστηκαν με τους Romanisti Ultras της Ρόμα για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μια διαμάχη για κλεμμένες σημαίες οδήγησε στη διάλυσή τους το 1983. Η Colletivo Autonomo Viola δημιουργήθηκε το 1978, ανέβηκε στην οπαδική εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σύντομα πήρε τη σκυτάλη από τους Ultras Viola. Έλεγχε την Curva Fiesole μέχρι το 2011, οπότε διαλύθηκε, με τον επικεφαλής Στέφανο Σαρτόνι, έναν οπαδό κατά της βίας, να δηλώνει μεταξύ άλλων: “Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα εδώ στη Φλωρεντία αλλά και γενικά και, δεδομένης της τρέχουσας εποχής, πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στις δόξες του παρελθόντος”.

Οι τιφόζι της Φιορεντίνα έλουσαν με βενζίνη τρένο με οπαδούς της Μπολόνια

Υπάρχει μία ακόμη ομάδα οπαδών, οι Alcool Campi. Έγιναν γνωστοί τη δεκαετία του 1980 ως ένα άγριο, βίαιο τμήμα των οργανωμένων οπαδών της Φιορεντίνα. Το 1989 έλουσαν με βενζίνη ένα τρένο γεμάτο οπαδούς της Μπολόνια. Ένας 14χρονος πέθανε από τα εγκαύματα και η ομάδα διαλύθηκε γρήγορα. Πλέον οι τιφόζι της Curva Fiesole αυτοπροσδιορίζονται με δύο στοιχεία, την πολιτιστική ιστορία της πόλης και το μοβ χρώμα.

ACF Fiorentina Fans - ULTRAS AVANTI

Πέρυσι, σε έναν αγώνα με την Ίντερ, ένα τεράστιο πανό που αναρτήθηκε στο Αρτέμιο Φράνκι αναφερόταν στην πολιορκία της Φλωρεντίας το 1529 και έγραφε: “Μόλις φτάσουν στις ακτές μας οι αντίπαλοι ρίχνουν την ασπίδα και τα ξίφη τους στο έδαφος και παραδίδονται”.

Τα πανό των φίλων της Φιορεντίνα στο Αρτέμιο Φράνκι

Το 2022, όταν ο Ντούσαν Βλάχοβιτς επέστρεψε για πρώτη φορά στο Αρτέμιο Φράνκι μετά τη μετακίνησή του στη Γιουβέντους, οι οπαδοί τον “καλωσόρισαν” με το πανό που έγραφε “Fiorenza, το όνομά σου απλώνεται στην Κόλαση”, μια αναφορά στην “Κόλαση” του Δάντη. Παλαιότερα η Curva Fiesole έκανε μια επίδειξη ιστορικής μνήμης, μάλλον σπάνιας για οργανωμένους οπαδούς.

Ήταν τον Ιανουάριο του 1986, όταν ο θρύλος της Φιορεντίνα Κάρλο Αντονιόνι ήταν τραυματίας και η διοίκηση ετοιμαζόταν να τον ξεφορτωθεί. Στο πέταλο του Αρτέμιο Φράνκι έκανε την εμφάνισή του πανό που έγραφε: “Dante 1302, Antognoni 1986. Florence, δεν έχεις μάθει τίποτα”. Επρόκειτο για έναν παραλληλισμό με τον Δάντη, τον “Υπέρτατο Ποιητή” και συγγραφέα της “Θείας Κωμωδίας”, που εξορίστηκε από τη Φλωρεντία το 1302 λόγω της εμπλοκής του σε πολιτικές διαμάχες με τον Πάπα Βονιφάτιο VΙΙΙ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”.