Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Η αρμάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κέρδισε στην παράταση την Φιορεντίνα και κατέκτησε το UEFA Europa Conference League. Οι ερυθρόλευκοι έγραψαν ιστορία φέρνοντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα έχοντας ήρωα τον απόλυτο πρωταγωνιστή της διοργάνωσης, Αγιούμπ Ελ Κααμπί!

Ο μεγάλος τελικός του UEFA Europa Conference League στην "OPAP Arena" βάφτηκε με χρώμα ερυθρόλευκο. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Φιορεντίνα παρουσιάστηκαν απόλυτα έτοιμοι ψυχολογικά για αυτόν τον τελικό με τις μάχες να είναι ομηρικές. Και οι δύο ομάδες βρήκαν τις στιγμές τους όμως στο φινάλε, αυτός που καθόρισε τον πρωταθλητή του Europa Conference League ήταν ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ Ο ΑΓΙΟΥΜΠ ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ με το γκολ του στο 116' της παράτασης.

Αδιανόητη εμφάνιση από τον Παναγιώτη Ρέτσο και τον Κωνσταντή Τζολάκη. Τον ανίκητο Κάρμο, τον ακούραστο Έσε που έδωσε και την μαγική ασίστ, τον επιβλητικό γεννημένο νικητή Ιμπόρα και όλους τους υπόλοιπους που ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σε χώμα ελληνικό!





6237841
6237846
4290807
4290819
4290827
4290828
6237822
6237831
6237836
6237838

Δεν "ψάρωσε" η Φιορεντίνα από τη δυναμική διάθεση του Ολυμπιακού και βρήκε σημαντικές στιγμές με τον Τζολάκη να κρατά ανέπαφη την εστία του

Μόλις στο τρίτο λεπτό (με το που σηκώθηκε από τον πάγκο του ο Μεντιλίμπαρ) ο Ποντένσε δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Τερατσιάνο με τον Ιταλό να αποκρούει δύσκολα. Στην αντεπίθεση η Φιορεντίνα απάντησε με ευκαιρία του Μπελότι δείχνοντας ότι είναι αρκετά δυνατή σε αυτόν τον τομέα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mda9v5mvt5) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mddhj2ag9l)

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με κυριαρχική διάθεση όμως οι "Βιόλα" ήξεραν πως να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες τους είτε στις αντεπιθέσεις, είτε σε στατικές φάσεις. Ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός καθώς ένα γκολ του Μιλένκοβιτς ακυρώθηκε για λίγα εκατοστά ως οφσάιντ. Μετά από αυτό το ακυρωθέν γκολ οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ έριξαν ρυθμούς ενώ οι Ιταλοί έπαιρναν αυτοπεποίθηση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mdjfy5xct5)

Η αγωνιστική άνοδος των παικτών του Ιταλιάνο μετατράπηκε και σε τελικές φάσεις. Όμως τότε επενέβη για πρώτη φορά στο παιχνίδι ο Κωνσταντής Τζολάκης με τον Έλληνα τερματοφύλακα να σταματά πρώτα τον Μποναβεντούρα και έπειτα τον Μπελότι με πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mdr48uezmh)

Ισορρόπησε ο Ολυμπιακός, λίγες τελικές στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου

Ο Ολυμπιακός απάντησε στο μικρό ξέσπασμα της Φιορεντίνα με κεφαλιά του Ποντένσε (!) στο πρώτο δοκάρι με τον Τερατσιάνο όμως να μπλοκάρει δύσκολα. Το παιχνίδι είχε έρθει σε ισορροπία με τον Τζολάκη να έχει αποκτήσει τη συνηθισμένη του αυτοπεποίθηση και να παίζει σαν... τρίτο στόπερ στο πλάι των εξαιρετικών Ρέτσου και Κάρμο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mdr49f3kep)

Ο Πορτογάλος είχε την εντολή να παίζει πολύ επιθετικά τον Μπελότι, όπως αντίστοιχα έπαιζαν και τα στόπερ των Ιταλών τον Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός φορ δεν πήρε πολλές μπάλες, όμως και πάλι βρήκε σπουδαία ευκαιρία με τον Τερατσιάνο όμως να εκμεταλλεύεται την απώλεια πρώτης επαφής του γκολτζή των ερυθρόλευκων και να καθαρίζει τη φάση με το 0-0 να παραμένει μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1me0alvjbnl)

Ομηρικές μάχες στο δεύτερο ημίχρονο, πιο διαβασμένοι οι παίκτες Ολυμπιακού και Φιορεντίνα

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, μια σύγκρουση "κεφάλι με κεφάλι" του Μπελότι με τον Ρέτσο οδήγησε σε τραυματισμό του Έλληνα στόπερ. Αν και στην αρχή έδειχνε να ζαλίζεται ζητώντας μάλιστα αλλαγή, στη συνέχεια "έσφιξε τα δόντια" και παρέμεινε στο παιχνίδι, εξαφανίζοντας τον Μπελότι και οδηγώντας τον Ιταλιάνο στο να αλλάξει επιθετικό βάζοντας τον Ενζολά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1meosd3gnft) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1men97rzi9d)

Οι δύο ομάδες είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους στον άξονα. Γι' αυτό και οι όποιες επιθετικές προσπάθειες γίνονταν είτε από τα πλάγια, είτε με βαθιές μπαλιές προς τους δύο επιθετικούς. Τσικίνιο και Μποναβεντούρα κινούνταν με τον ίδιο τρόπο (προς κάποια πτέρυγα) όμως αποτέλεσμα δεν υπήρχε εκατέρωθεν. Η πρώτη σημαντική στιγμή ήταν για τη Φιορεντίνα μετά από λάθος αντιμετώπιση των Κάρμο - Ρέτσου (ο Πορτογάλος άφησε την μπάλα να περάσει μετά από βαθιά μπαλιά) όμως ο Τζολάκης σταμάτησε τον Κουαμέ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mf44si8xe1)

Ο Ολυμπιακός αστόχησε σε δύο κεφαλιές και το παιχνίδι πήγε στην παράταση

Ο Μεντιλίμπαρ άλλαξε τον (καλά κλεισμένο) Φορτούνη με τον Γιόβετιτς σε μια προσπάθεια για κάτι διαφορετικό στην επίθεση (ο Ποντένσε πήγε δεξιά, ο Μαυροβούνιος αριστερά). Οι μάχες στον άξονα ήταν ώρες ώρες ομηρικές, γι' αυτό και οι δύο προπονητές φρέσκαραν τη μεσαία τους γραμμή. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία των ερυθρόλευκων ήρθε στο 79' με την κεφαλιά του Ιμπόρα να καταλήγει ελάχιστα άουτ, έπειτα από το φαρμακερό φάουλ του Όρτα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mfa8214jb5)

Λίγο αργότερα οι ερυθρόλευκοι απείλησαν ξανά από στατική φάση με τον Ελ Κααμπί να μη βρίσκει ξανά την μπάλα όπως θα ήθελε. Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη φάση του παιχνιδιού το οποίο παρέμεινε στο 0-0 και μετά τα 90+7' λεπτά και οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Τερατσιάνο κράτησε τη Φιορεντίνα στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο έξτρα 30λεπτο. Οι ερυθρόλευκοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για καθαρό χέρι του Μαρτίνες-Κουάρτα όμως ο Ντίαζ έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι ενώ ίδια άποψη είχε και ο VAR. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Γιόβετιτς είδε τον Τερατσιάνο να αποκρούει εντυπωσιακά το τελείωμά του στην αριστερή (του) γωνία, σε πανομοιότυπη φάση με αυτή του Ποντένσε στο 3'.

Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να είναι επιθετικοί απέναντι στους "Βιόλα" όμως εν τέλει το πρώτο ημίχρονο της παράτασης πέρασε και αυτό χωρίς τέρματα.

ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ; Ο ΑΓΙΟΥΜΠ ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ ΛΥΤΡΩΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟ 116'

Όπως ο Τερατσιάνο στο πρώτο, έτσι και ο Τζολάκης κράτησε τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους σε σουτ του Ικονέ. Αυτό ήταν αρκετό όπως αποδείχθηκε καθώς στο 116' οι ερυθρόλευκοι εκδήλωσαν φανταστική αντεπίθεση και ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί λύτρωσε την αρμάδα του Μεντιλίμπαρ με δύσκολη κεφαλιά έπειτα από απίθανη σέντρα του Έσε. 

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ EUROPA CONFERENCE LEAGUE. Το πρώτο ελληνικό ευρωπαϊκό είναι στον Πειραιά!

Οι ενδεκάδες του τελικού:

Ολυμπιακός (Χ.Λ. Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ρόντινεϊ, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (91' Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο (76' Όρτα), Φορτούνης (72' Γιόβετιτς), Ποντένσε (106' Μασούρας), Ελ Κααμπί (120+2' Ελ Αραμπί)

Φιορεντίνα (Β. Ιταλιάνο): Τερατσιάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες-Κουάρτα, Μπιράγκι (106' Ρανιέρι), Αρτούρ (74' Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Μποναβεντούρα (82' Μπάρακ), Ν. Γκονζάλες (106' Μπελτράν), Κουαμέ (82' Ικονέ), Μπελότι (59' Ενζολά)