29 Μαϊου 2024! Μια ημερομηνία που θα μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά στα βάθη των αιώνων όπου θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ζουν και θα αναπνέουν για τον αγαπημένο τους Ολυμπιακό!

29 Μαΐου 2024! Η μέρα που θα χαραχθεί με χρυσά γράμματα στη γενέθλια Βίβλο των 100 χρόνων του Ολυμπιακού με την ίδια λάμψη που χαράχθηκε το όνομα του Θρύλου του Πειραιά στο βαρύτιμο τρόπαιο του Europa Conference League
το βράδυ της Τετάρτης.

29 Μαΐου 2024! Η ημερομηνία από την οποία θα ξεκινά το πιο όμορφο παραμύθι που θα αφηγούνται για δεκαετίες παππούδες στα εγγόνια τους, μπαμπάδες στα παιδιά τους, μανάδες στα μωρά τους. Ένα παραμύθι που όμοιό του δεν συναντά κανείς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το έπος της εθνικής ομάδας στο Euro 2024.

Η μέρα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης σήκωσε το πρώτο Ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού

Ναι, κάθε αφήγηση αυτού του θρυλικού παραμυθιού θα αρχίζει και θα τελειώνει την 29η Μαΐου 2024. Η νύχτα που ο “στρατηγός” Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο “κάπτεν” Κώστας Φορτούνης, ο “φύλακας-άγγελος” Κωνσταντίνος Τζολάκης, ο “εκτελεστής” Αγιούμπ Ελ Κααμπί και όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του πιο τρελού “ερυθρόλευκου” ονείρου εξασφάλισαν μια θέση στην αθανασία του συλλόγου και την αιωνιότητα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mh81ej46ix)

Ναι, υπήρξε και άλλος ένας άνθρωπος που όχι μόνο πίστεψε όσο κανείς στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου, αλλά επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια, αφιέρωσε ατελείωτες ώρες της καθημερινότητάς του, κλήθηκε να ισορροπήσει ανάμεσα στον φανατικό ονειροπόλο οπαδό και τον πετυχημένο φιλόδοξο επιχειρηματία και τελικά βρέθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα μια ανοιξιάτικης Πέμπτης να απολαμβάνει περήφανος και δακρυσμένος το δημιούργημά του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mllmcb6pox)

Τυπικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κράτησε στα χέρια του την κούπα του Europa Conference League στον αγωνιστικό χώρο της “Opap Arena” μαζί με κάθε άλλο “ερυθρόλευκο” χέρι , το βράδυ της 29ης Μαΐου. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος που τη σήκωσε εκείνο το πρωινό της 8ης Μαρτίου 2024, 48 ώρες πριν τον εορτασμό της συμπλήρωσης 99 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.

Η μέρα που άλλαξε τη μοίρα του Ολυμπιακού για τη φετινή σεζόν, ίσως και για τα επόμενα χρόνια! 

Μπορεί η ανατροπή με τους Ισραηλινούς στο Βελιγράδι να όπλισε πνευματικά με περίσσεια αυτοπεποίθηση τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, όπως παραδέχτηκε και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον τελικό με τη Φιορεντίνα. Μπορεί η θρυλική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη να ατσάλωσε ακόμη περισσότερο το χαρακτήρα τους.

Η μέρα, όμως, που άλλαξε τη μοίρα των “ερυθρόλευκων” στη φετινή σεζόν ήταν εκείνη που ακολούθησε τη συντριβή από τη Μακάμπι μέσα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Εκείνο το πρωί που ο Βαγγέλης Μαρινάκης σήκωσε με την ωριμότητά που επέδειξε το πρώτο Ευρωπαϊκό ελληνικού συλλόγου στο ποδόσφαιρο κι ας μην το γνώριζε!

Η τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξε στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ την επομένη μιας “ταπεινωτικής συντριβής” και η άμεση επέκταση της συνεργασίας με τον Βάσκο τεχνικό αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο όσων ακολούθησαν. Επιπλέον απέδειξε πόσο πολύ ωριμάζει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, πόσο πολύ εξελίσσεσαι ως παράγοντας, πόσο πολύ τελειοποιεί την τεχνογνωσία του γύρω από το ποδόσφαιρο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mltg0wot95)

Η στάση ζωής του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός και η κατάκτηση του Europa Conference League

Στην Ελλάδα της τοξικότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβάσουμε πρόσωπα και καταστάσεις μέσα από ένα πέπλο φανατισμού που σκεπάζει τα πάντα. Θα μείνουμε στις στιγμές που ο Μαρινάκης ξεφεύγει, τρελαίνεται, παρασύρεται και δεν θα διακρίνουμε τον παράγοντα που με σταθερά βήματα συμπεριλαμβάνεται σιγά – σιγά στη λίστα των πλέον ανερχόμενων και ισχυρών ιδιοκτητών ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το θαύμα της κατάκτησης του
Europa Conference League αποτελεί, εκτός των άλλων, την επιβράβευση της στάσης ζωής του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως αυτή αποτυπώνεται στο τατουάζ που έχει στο μπράτσο του: Να ονειρεύεσαι, να αγαπάς, να δημιουργείς, να μάχεσαι, να επιβιώνεις, να νικάς. Ότι ακριβώς πράττει ο Ολυμπιακός στα χέρια του ιδιοκτήτη του.

Ονειρεύτηκε ότι μια μέρα θα κατακτήσει ένα κύπελλο Ευρώπης!

Χρησιμοποίησε ως κινητήρια δύναμη ενός ολόκληρου οργανισμού την αγάπη δεκάδων ανθρώπων για το δαφνοστεφανωμένο έφηβο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται σε επίπεδο λειτουργίας μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού.

Δημιούργησε ένα προπονητικό κέντρο πρότυπο, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια, που μετατράπηκε σε μια βιομηχανία ανάδειξης ταλέντων και εξέλιξης ποδοσφαιριστών κάθε ηλικίας.

Έδωσε μάχες όταν άπαντες πίστευαν ότι θα έριχνε λευκή πετσέτα αποδεχόμενος τη μοίρα του. Όπως ακριβώς το έπραξε τον Ιανουάριο φέρνοντας στο λιμάνι παικταράδες σαν τον Κάρμο, τον Τσικίνιο και τον Όρτα.

Έμαθε να επιβιώνει και να μην εγκαταλείπει ποτέ τα όνειρά του, ακόμη κι όταν αυτά έμοιαζαν να ξεθωριάζουν υπό το βάρος αποτυχημένων αποτελεσμάτων. Αυτή η “ατσάλινη θέληση”, αυτή η πίστη για ανατροπή ακόμη και των πιο δύσκολων καταστάσεων αποτέλεσε ουσιαστικά το διαβατήριο άφιξης του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στις αρχές Μαρτίου.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στη νίκη, τον θρίαμβο, το έπος, τη μεγαλύτερη στιγμή στα 100 χρόνια ιστορίας του Ολυμπιακού. Και κάπως έτσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε αγκαλιά με τον γιο του, Μιλτιάδη, στον αγωνιστικό χώρο του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” να δακρύζει αναφερόμενος στο όνομά του πατέρα του, αλλά και του Σάββα Θεοδωρίδη.

marinakis_vaggelis_miltiadis



Πως θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά ο επίλογος ενός παραμυθιού, στο οποίο δεν υπήρχε πρόσωπο αγνού “ερυθρόλευκου” φιλάθλου που δεν βούρκωσε. Ίσως τελικά απ’ όλες τις λέξεις που προβάλλουν στο μπράτσο του Βαγγέλη Μαρινάκη, η “αγάπη” να είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη ολόκληρου του οργανισμού του Ολυμπιακού στο δρόμο για την κατάκτηση μιας ευρωπαϊκής κορυφής. Αυτή η ανιδιοτελής αγάπη για το Θρύλο που αισθάνεται κάθε αγνός φίλαθλος του Ολυμπιακού και του δίνει την πίστη ότι μπορεί να μετακινήσει ακόμη και βουνά! Γιατί στο τέλος της ημέρας, τι είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Ένας αγνός φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού που μεγάλωσε στις πέτρινες εξέδρες του παλιού Καραϊσκάκη και που απλά διαθέτει τα εφόδια, την πίστη και την τεχνογνωσία για να κάνει πραγματικότητα – μαζί με τα δικά του - τα όνειρα εκατομμυρίων “ερυθρόλευκων” φιλάθλων σε κάθε γωνιά του πλανήτη!