Τα ερυθρόλευκα κασκόλ ανέμιζαν με περηφάνια στον ουρανό της “Opap Arena”. Η μελωδία της “Θάλασσας του Πειραιά” συνόδευε το μεγαλύτερο αθλητικό έπος – σε συλλογικό επίπεδο – του ελληνικού ποδοσφαίρου στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mhincgdbvt)

Τι περίεργα παιχνίδια παίζει, αλήθεια, η ζωή. Ποιος μπορούσε να φανταστεί τη μέρα που η UEFA ανακοίνωνε επίσημα το γήπεδο της ΑΕΚ ως έδρα του φετινού τελικού του Europa Conference League πως το συγκεκριμένο γήπεδο θα γινόταν το… Γουέμπλεϊ του Ολυμπιακού και θα κοσμούσε στα βάθη των αιώνων τις σελίδες κάθε “ερυθρόλευκης” εγκυκλοπαίδειας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mh81ej46ix)

Αν και έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ο Κώστας Φορτούνης έγινε ο πρώτος αρχηγός ελληνικής ομάδας που σήκωσε ευρωπαϊκό τρόπαιο, τα συναισθήματα δεν λένε να μετριάσουν. Η συγκίνηση, η περηφάνια…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mhwfh9mevd)

Και όσο οι συναισθηματικοί δείκτες βρίσκονται σε υψηλά και μη διαχειρίσιμα επίπεδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να προσεγγίσει κανείς με κυνισμό και ρεαλισμό το μέγεθος της επιτυχίας των παικτών του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Πως να σκεφτείς λογικά όταν ακόμη νιώθεις το χτυποκάρδι που διαπερνούσε το κορμί σου όση ώρα το VAR μελετούσε διεξοδικά την εγκυρότητα ή μη του γκολ του Ελ Κααμπί;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mh1u3xp3sp)

Όταν πέσουν οι παλμοί ενδεχομένως να είναι πιο εφικτή η αξιολόγηση του μεγέθους και της κληρονομιάς που αφήνει στον Ολυμπιακό η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του. Γιατί η επόμενη μέρα θα συνδυαστεί με την καταγραφή των ανεκτίμητων οφελών που θα μείνουν παρακαταθήκη στον “ερυθρόλευκο” οργανισμό από τον τελικό με τη Φιορεντίνα.

Η ακόμη μεγαλύτερη διεθνής αναγνώριση του brand name "Ολυμπιακός"

Πρώτο κομμάτι της κληρονομιάς η ακόμη μεγαλύτερη διεθνής αναγνώριση του brand name “Ολυμπιακός” που θα φέρει τους Πειραιώτες πιο κοντά σε μεγάλες αγορές, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε επενδυτικό επίπεδο. Θα τους δώσει τη δυνατότητα να φαντάζουν ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ακόμη και στα ελίτ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα θα τους βοηθήσει να “ανοίξουν” χορηγικές και εμπορικές αγορές που μέχρι πρότινος να μην ήταν τόσο εύκολο να το πράξουν.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον απλά μια δημοφιλής ομάδα της Ελλάδας. Είναι η πρώτη ομάδα εκτός Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας που κατακτά διασυλλογική διοργάνωση της UEFA μετά το 2011!

Το ευρωπαϊκό DNA του Ολυμπιακού να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές

Δεύτερο ισχυρό σκέλος της κληρονομιάς, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού DNA της ομάδας. Θυμηθείτε πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στον Παναθηναϊκό για πολλές γενιές το “έπος του Γουέμπλεϊ”. Πόσοι και πόσοι ποδοσφαιριστές του “τριφυλλιού” δεν μεγαλούργησαν στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 αποκτώντας περίσσεια αυτοπεποίθηση από το παράδειγμα της παρέας του Οικονομόπουλου, του Δομάζου και του Αντωνιάδη.

Τρίτο κομμάτι της κληρονομιάς η παρουσία στον “ερυθρόλευκο” πάγκο ενός προπονητή που από τους πρώτους του μήνες στον Ολυμπιακό λειτουργεί ως φάρος ελπίδας για το αύριο της ομάδας, απολαμβάνοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη ακόμη και του πλέον απαιτητικού και… γκρινιάρη φίλου των Πειραιωτών. Γιατί μετά το φετινό προπονητικό αριστούργημα που εμφάνισε στο Europa Conference League μετά τον Ιανουάριο, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφερε να εκθρονίσει από τις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού ακόμη και τον επιστήθιο φίλο του, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Ολυμπιακός θα μπει με πλεονέκτημα στη μάχη τίτλου της επόμενης Super League

Τέταρτο σκέλος η εξασφάλιση απ’ ευθείας παρουσίας στη league phase του Europa League. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν θα υποστεί την απαιτητική διαδικασία των καλοκαιρινών προκριματικών συνιστά τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών του εγχώριου τίτλου της Super League ενόψει της επόμενης σεζόν.

Και βέβαια, μην υποτιμάτε, τον συναισθηματικό πλούτο αναμνήσεων που αφήνει το πρώτο Ευρωπαϊκό στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού δεν ορίζει… ταβάνι στα όνειρά του! Και τα ξημερώματα της Πέμπτης στον Πειραιά, μάλλον έδειχνε “φτιαγμένος” για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mltg0wot95)

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".