Πλην του να αφήσει ο Παναθηναϊκός AKTOR να έρθει το παιχνίδι στα μέτρα του, ένα από τα κλειδιά του τελικού της Euroleague με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το... τρίτο φάουλ του Κέντρικ Ναν προς τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Ο χαρισματικός σκόρερ της ομάδας του Εργκίν Αταμάν θα έπρεπε να περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στον πάγκο, προκειμένου να προστατευτεί. Ο Τούρκος προπονητής έκανε προσαρμογή στα μαρκαρίσματα και βρήκε την αμυντική υγειά του. Έβαλε τον Λούκα Βιλντόζα πάνω στον Φακούντο Καμπάτσο και τον Τζέριαν Γκραντ στον Τζανάν Μούσα, ο οποίος είχε παρασύρει τον Ναν στις δαγκάνες του.  
Το κάστρο της Ρεάλ, που ενδεχομένως να έπεφτε ούτως ή άλλως, άρχισε να καταρρέει άμεσα και ο Παναθηναϊκός AKTOR έφτασε στο θρίαμβο με σκορ 95-80, φτάνοντας στην κατάκτηση της έβδομης Euroleague της ένδοξης Ιστορίας του.  


🏀 Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναϊκός AKTOR 80-95: Οι 11 πόντοι του Γκραντ στην αναμέτρηση


Ο Τζέριαν Γκραντ είναι μέρος μιας αμιγώς μπασκετικής οικογένειας. Ο πατέρας του, Χάρβεϊ, είναι παλαίμαχος του NBA, όπως και ο θείος του, Χόρας, που έκανε μια θαυμάσια καριέρα και κατέκτησε τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Σικάγο Μπουλς, ως συμπαίκτης του Μάικλ Τζόρνταν (1991-93), ενώ το 1995 έφτασε στους τελικούς του NBA με τους Ορλάντο Μάτζικ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Τζέραϊ, δεν κατάφερε να παίξει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ωστόσο φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ τη σεζόν 2019-20, που διακόπηκε αδόκητα λόγω της Covid-19, και έγινε ο λόγος που ο Τζέριαν έφτασε στην Ελλάδα την αμέσως επόμενη χρονιά, για να φορέσει τη φανέλα του Προμηθέα Πάτρας. Ο μεσαίος αδελφός, Τζέραμι, κουβαλά μια καριέρα 13 χρόνων στο NBA και το 2020 έφτασε με τους Ντένβερ Νάγκετς στους τελικούς της Δύσης, όπου ηττήθηκαν 4-1 από τους Λος Άντζελες Λέικερς τη χρονιά της φούσκας.  

Ως εκ τούτου, είναι λογικό να λέει ο Τζέριαν στα "Παραπολιτικά" πως "προέρχομαι από μπασκετική οικογένεια, οπότε παρακολουθούσα και παρακολουθούσα και παρακολουθούσα και βρισκόμουν γύρω από το μπάσκετ τόσο πολύ, που απλώς έγινε φυσικό για μένα. Και τελικά στο λύκειο ξεκίνησα να το παίρνω πραγματικά σοβαρά. Η εργασιακή ηθική μου αυξήθηκε στο σημείο που δεν ήθελα να κάνω οτιδήποτε άλλο από το να βρίσκομαι στο γυμναστήριο".  


Τζέριαν Γκραντ: Η κουλτούρα του ρολίστα  

Ο Γκραντ φέρνει στον Παναθηναϊκό έναν τρόπο παιχνιδιού που ο προπονητής του, Έργκιν Αταμάν, προτιμά. Στον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε, ο 31χρονος γκαρντ έβαλε στο ποστ τους κοντύτερους γκαρντ της τουρκικής ομάδας και τους... άλλαξε τα φώτα, σουτάροντας από πάνω τους. "Ναι, όποτε παίζω με κοντύτερους γκαρντ είναι συνεχώς πλεονέκτημα για μένα, ειδικά με το ύψος μου και την ικανότητά μου να πηγαίνω στα σημεία που μου αρέσουν και να σκοράρω με τα σουτ μου από μέση απόσταση. Είναι το καλύτερο σημείο του παιχνιδιου μου", λέει ο Αμερικανός γκαρντ. Η συνειδητότητά του του επιτρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και αυτό αποτελεί πολύτιμο αγαθό για κάθε ομάδα, το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν φαίνεται στο φύλλο της στατιστικής.  

Πρόκειται για την κουλτούρα του ρολίστα, για την ακρίβεια του role player, μια και η λέξη στην ελληνική μορφή της χρησιμοποιείται κάπως αρνητικά. Δεν υπάρχει ομάδα στην Ιστορία του μπάσκετ που να έχει κερδίσει κάτι χωρίς να έχει παίκτες όπως ο Γκραντ, δηλαδή τύπους που με θέληση θυσιάζουν τις ικανότητές τους μπροστά στο κοινό καλό. Φυσικά, το... μικρόβιο είναι μέσα του, ενώ δεν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι κάνει το σωστό: "Πάντα ήμουν απλώς ο παίκτης που θέλει να νικάει και που είναι ικανός να προσαρμόζεται σε οποιονδήποτε ρόλο του δώσεις. Ο στόχος μου είναι να κάνω την ομάδα μου καλύτερη. Έχω υψηλό μπασκετικό IQ και είμαι ικανός να προσαρμόζομαι στις ανάγκες εκάστοτε παιχνιδιού και σε αυτό που θέλει η ομάδα. Είναι ό,τι με βοήθησε ώστε να γίνω νικητής".


Jerian Grant🔥🔥


 
Αυτή η τάση να ασπάζεται διαφορετικούς ρόλους είναι η μόνη που σε ένα παιχνίδι όπως το μπάσκετ, το οποίο αλλάζει γρήγορα σε βαθμό που πια δεν μπορείς να παρακολουθήσεις χωρίς να... κριτζάρεις ευρωπαϊκό παιχνίδι δεκαετίας, παρά μόνο των ομάδων από το υψηλότερο επίπεδο, έχει θεμέλια και παραμένει άθικτη.

Ένας παίκτης που είναι καλός αμυντικός, επιδραστικός σκόρερ και προσφέρει στην ομάδα του σε κάθε επαφή που κάνει στην ομάδα με την επίθεσή του, ο Γκραντ, που από το 2015 έως το 2020 έπαιξε στους Νιου Γιορκ Νικς, τους Σικάγο Μπουλς (την πρώτη σεζόν του, 2016-17, είχε για συμπαίκτη τον σούτινγκ γκαρντ του Ολυμπιακού, Αϊζάια Κάνααν), τους Ορλάντο Μάτζικ και τους Γουάσινγκτον Γουίζαρντς, ενώ έχει και την εμπειρία της G League με τους Γουίντι Σίτι Μπουλς και τους Κάπιταλ Σίτι Γκόου Γκόου), ξέρει ότι η πρώτιστη ικανότητά του, εκείνη που τον καθιστά ανταγωνιστικό στο υψηλότερο επίπεδο, είναι η άμυνα.  

Έτσι, ο ίδιος παρακολουθεί στο βίντεο τους παίκτες που πρόκειται να μαρκάρει και διυλίζει το παιχνίδι τους. "Ναι, φυσικά. Λατρεύω το μπάσκετ και προφανώς ως αμυντικός είναι πάντα καλό να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά, μελετώντας τον αντίπαλό σου και τις παγιωμένες κινήσεις του. Μερικές φορές, αυτό ίσως σου δίνει την ευκαιρία να τις χρησιμοποιείς στην επίθεση, προς όφελός σου".  

Τζέριαν Γκραντ: Η ψυχολογική προετοιμασία και ο Προμηθέας  

Έτσι, ο Παναθηναϊκός AKTOR έβαλε στο ρόστερ του έναν παίκτη που έχει τη δυνατότητα να κάνει διαφορετικά πράγματα στο παρκέ, ένα στοιχείο υπερπολύτιμο ώστε οι "Splash Brothers", όπως ο Ναν είπε ότι είναι εκείνος με τον Κώστα Σλούκα, να μπορούν να ενεργούν απερίσπαστοι στην επίθεση χωρίς ο Αταμάν να φοβάται τι θα γίνει με την άμυνα ή όταν και οι δύο κάθονται στον πάγκο.  


Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός: 80-95 (Euroleague Final, 26/05/2024)


Επιπλέον, είναι ένας παίκτης με υψηλό βαθμό στην αυτοπεποίθηση. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα δύο παιχνίδια στο Final 4, τραβώντας την ομάδα του στο σκοράρισμα στην αρχή τους, έγινε το εφαλτήριο για το ευρωπαϊκό κλέος του Παναθηναϊκού. Ο Γκραντ προετοιμάστηκε ψυχολογικά και διανοητικά για τη διοργάνωση με τη νοοτροπία ότι πρέπει να είναι έτοιμος για όλα: "Σκέφτηκα, απομένουν δύο παιχνίδια για να μπορέσεις να αποκαλέσεις τον εαυτό σου πρωταθλητή. Βγες εκεί έξω και κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις την ομάδα σου να νικήσει. Νομίζω ότι όλη η ομάδα είχε αυτήν την προσέγγιση και, έτσι, παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ σε όλη τη σεζόν".
 
Σε ό,τι αφορά την αναχαίτιση του Μούσα, δεν επιβεβαίωσε πως ήταν σχέδιο της ομάδας να πάει πάνω του στο δεύτερο ημίχρονο, παρά μόνο μια προσωπική πρόκληση: "Δεν ήταν σχέδιο, ήταν απλώς περισσότερο ότι εγώ και τα παιδιά πήραμε προσωπικά την πρόκληση να προσπαθήσουμε να τον σταματήσουμε.  Είναι καλός παίκτης, αλλά δεν επρόκειτο να τον αφήσουμε να μας νικήσει".
 
Πάντως, για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο γεννημένος στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ Αμερικανός, έπρεπε να βοηθήσει και ο... Προμηθέας Πάτρας. Πέρα από το πανεπιστήμιο του Νοτρ Ντέιμ, που φοίτησε από το 2011 έως το 2015 (και ενώ κάθισε την τελευταία χρονιά του παρ’ ότι μπορούσε να δηλώσει συμμετοχή για τα ντραφτ του ΝΒΑ), ο Γκραντ δεν είχε βρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα πριν του δώσουν την ευκαιρία οι Αχαιοί. "Ερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πήρα δύο ευκαιρίες που βοήθησαν. Στον Προμηθέα είχα την μπάλα σε κάθε κατοχή και έπαιζαν 35 λεπτά ανά παιχνίδι, οπότε αισθάνθηκα πώς είναι αυτό. Στο Μιλάνο, από την άλλη μεριά, έπαιζα πολύ λιγότερο, οπότε έπρεπε να κάνω άλλα πράγματα για να κερδίζω το χρόνο που στο παρκέ. Οπότε αυτήν τη χρονιά έπρεπε να χρησιμοποιήσω αυτές τις εμπειρίες για να με βοηθήσω".  
Πράγματι, ο Γκραντ στον Προμηθέα ήταν έξοχος, ψηφίστηκε ως μέλος της δεύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος της Basket League και ήταν ο πρώτος "κλέφτης". Στην Αρμάνι, από την άλλη, μια ομάδα που είχε τους Σέρχι Ροντρίγκες, Λουίτζι Ντατόμε, Νικολό Μέλι, αλλά και, για λίγο, τον Ντίνο Μήτογλου, ο Γκραντ έπρεπε να συμβιβαστεί με λιγότερα λεπτά συμμετοχής και να αναδείξει τη χρησιμότητά του στον προπονητή του, Έτορε Μεσίνα.  

Ένα χρόνο αργότερα, άρχισε η καθοδήγησή του από έναν κόουτς τελείως διαφορετικού στυλ σε σχέση με τον Ιταλό, τον Αταμάν. Η σύγκρισή τους μέσα από τα λόγια του Αμερικανού γκαρντ έχει το δικό της ενδιαφέρον: "Ο Έργκιν είναι πραγματικά ένας κόουτς που σου δίνει την μπάλα και λέει, κάνε αυτό που κάνεις καλύτερα. Μου έδωσε αυτή η κατάσταση πολλή αυτοπεποίθηση, κυρίως για να μπορέσω να είμαι ο εαυτός μου επιθετικά. Ο Μεσίνα, από την άλλη, είναι ένας προπονητής περισσότερο της στρατηγικής και του ελέγχου, οπότε ήταν δυσκολότερο για μένα να προσαρμοστώ".  
Έτσι, ο Παναθηναϊκός AKTOR και κατά συνέπεια ο ίδος ο Τζέριαν Γκραντ στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, ως εκ τούτου ο 31χρονος περιφερειακός μπορεί να πειράζει τα αδέλφια του για αυτό το τρόπαιο. Μπορεί, επίσης, να τους λέει ότι η εμπειρία που έζησε με την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, ήταν μοναδική: "Δεν έχω δει κάτι σαν αυτό σε όλη τη ζωή μου. Απίστευτη εμπειρία, που θα την θυμάμαι για πάντα. Ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι οργανισμός στο υψηλότατο επίπεδο. Το NBA είναι το NBA, είναι δύσκολο να τα συγκρίνεις, αλλά ο σύλλογος έχει κάνει σπουδαία δουλειά".


Δημοσιεύθηκε στα "Παραπολιτικά".