Πριν από έξι χρόνια, μάθαμε που θα γίνει το Euro 2024 και σχεδόν κάθε γήπεδο το γνωρίζαμε από τη Bundesliga, καθώς στη Γερμανία παιζόταν ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο σε οκτώ από τα δέκα.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει και στο Euro 2024 δεν ισχύει για κάθε γήπεδο ότι ίσχυε τότε, δεδομένου ότι μόνο τα πέντε πλέον από αυτά τα γήπεδα χρησιμοποιούν ως έδρα ομάδες στη Γερμανία και ως εκ τούτου μόνο σε αυτά παίζεται ποδόσφαιρο σε ανώτερο επίπεδο.

Μοιάζει με μια τρομακτική κατάρα που φαίνεται να μην αφορά το Euro 2024, αλλά κάθε γήπεδο, στο οποίο δεν βλέπουμε αγώνες της Bundesliga. Στη Γερμανία δεν παίζεται ποδόσφαιρο στη μεγάλη κατηγορία σε πολύ μεγάλα γήπεδα.

Στο Euro 2024 δεν φιλοξενεί κάθε γήπεδο αγώνες Bundesliga

Οι διοργανωτές του Euro 2024, όταν συνέταξαν τον φάκελο διεκδίκησης επέλεξαν κάθε γήπεδο με συγκεκριμένα κριτήρια. Αγώνες Bundesliga γίνονταν στα οκτώ από τα δέκα στάδια και φυσικά στη Γερμανία ήταν όλα ταυτισμένα με το ποδόσφαιρο της Α΄ κατηγορίας.

Ας δούμε ποια είναι αυτή η κατάρα και τι άλλαξε και στο Euro 2024, δεν ισχύει για κάθε γήπεδο ότι το χρησιμοποιεί ως έδρα ομάδα της Bundesliga και σε αυτό παίζουν στη Γερμανία ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο.

UEFA Euro 2024 Stadiums

Όταν ανατέθηκε το Euro 2024 στη Γερμανία κάποιες ομάδες αγωνίζονταν στη Bundesliga, αλλά πέρασαν από τότε δύσκολες στιγμές, αλλάζοντας ακόμα και γήπεδα. Μόλις τέσσερις από τις δεκα ομάδες – Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία και Άιντραχτ Φρανκφούρτης – έχουν παραμείνει στην πρώτη κατηγορία από τότε.

Το Euro 2024 και η δεύτερη στη Bundesliga, Στουτγκάρδη

Η Στουτγκάρδη υποβιβάστηκε στη Bundesliga 2 το 2019, αλλά τουλάχιστον ανέκαμψε γρήγορα. Κέρδισε την άνοδο έναν χρόνο αργότερα, φέτος τερμάτισε δεύτερη στη Bundesliga, για να προκριθεί στο Champions League για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Άλλοι σύλλογοι δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Η Κολωνία με έδρα το εντυπωσιακό RheinEnergieStadion, ήταν στη δεύτερη κατηγορία το 2018, αλλά γρήγορα κέρδισε την άνοδο και μετά έπαιξε στην Ευρώπη μόλις πριν από δύο σεζόν. Φέτος τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα για την Κολωνία, που υποβιβάστηκε ξανά.

#33 // 1.  FC Köln // RheinEnergieStadion

Το Αμβούργο, που παίζει στο α Volksparkstadion, είχε μόλις υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του το 2018. Από τότε, η κατάρα παραμένει σe ισχύ, καθώς δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.

Η κατάρα του Euro 2024 για τη Σάλκε και το γήπεδο του τελικού

Όπως το Αμβούργο, έτσι και η Σάλκε ήταν μια ομάδα της Bundesliga. Μέχρι που υποβιβάστηκε το 2021, ανέβηκε το 2022 και υποβιβάστηκαν ξανά το 2023. Αυτή τη σεζόν, τερμάτισε στη 10η θέση στη Bundesliga 2, παρά τον μέσο όρο των 61.000 ατόμων στο Veltins-Arena.

Η Χέρτα Βερολίνου είχε κατά μέσο όρο 50.000 στο Olympiastadion, που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Euro 2024, τερμάτισε ένατη στη Β΄ κατηγορία μετά τον υποβιβασμό της την περασμένη σεζόν.

The Berlin Olympiastadion - More Than Just a Football Ground

Η σεζόν φαινόταν ότι θα είχε αίσιο τέλος για τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, που προσπαθεί να επιστρέψει στη Bundesliga μετά τον υποβιβασμό της το 2020. Αυτή τη σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση. Εξασφάλισε μια θέση στα πλέι οφ ανόδου, νίκησε εντός έδρας της Μπόχουμ με 3-0 στο Μπόχουμ και όλοι πίστευαν ότι μια θέση στη Bundesliga ήταν δική τους. Μέχρι που η Φορτούνα έχασε στη ρεβάνς με 3-0 στο σπίτι της και την άνοδο στα πέναλτι.

Αυτή είναι η κατάρα του Euro 2024 για την οποία μιλούν στη Γερμανία, όπου επισημαίνουν ότι τη νέα σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας θα υπάρχουν οκτώ γήπεδα με χωρητικότητα άνω των 45.000 και μόνο έξι στην Bundesliga.