Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε για έκτη φορά από τον Κάρλος Αλκαράθ σε ισάριθμες αναμετρήσεις και για δεύτερη διαδοχική σε προημιτελικό Roland Garros, 3-0 σετ (3-6, 6-7[3], 4-6). Ο 21χρονος Ισπανός θα είναι εκείνος που θα παίξει απέναντι στον Γιάνικ Σίνερ, που τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα γίνει ο πρώτος Ιταλός τενίστας που θα βρεθεί στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, για μια θέση στον ημιτελικό του δεύτερου Major της χρονιάς. Ο Έλληνας τενίστας, πάντως, δεν φεύγει από το Παρίσι. Βρίσκεται στον τρίτο γύρο του διπλού Ανδρών με τον αδελφό του, Πέτρο, και παίζει απέναντι στους Γάλλους Μανουέλ Ζινάρ και Γκρεγκουάρ Ζακ για μια θέση στα προημιτελικά. 

Ο Ματς Βιλάντερ χαρακτήρισε κακό ζευγάρωμα για τον Τσιτσιπά την αναμέτρηση με τον Αλκαράθ, αλλά αυτό φάνηκε -ακόμα κι αν κάποιος δεν γνώριζε τη συντριπτική παράδοση υπέρ του Αλκαράθ- στο χώμα του "Φιλίπ Σατριέ". Επιπλέον, να σημειωθεί ότι στο Παρίσι προτιμούσαν κατά κόρον το ματσάρισμα του Αλκαράθ με τον Σίνερ, μάλιστα ο θρυλικός τενίστας που πλέον λειτουργεί ως σχολιαστής στο Eurosport, είπε ότι ο προημιτελικός μεταξύ των δύο στο US Open είναι "το καλύτερο παιχνίδι που έχω δει στη ζωή μου". 

Τσιτσιπάς-Αλκαράθ: Μπρέικ από νωρίς 

Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε το παιχνίδι σερβίροντας, όμως ο Αλκαράθ τον έβαλε κατευθείαν στην πίεση. Ο Ισπανός πήρε το δικαίωμα στο μπρέικ με ένα αβίαστο λάθος του Έλληνα τενίστα με το φόρχαντ και έπειτα έκανε το μπρέικ με ένα εντυπωσιακό φόρχαντ στην ευθεία. Από εκείνη τη στιγμή διαγράφηκε το μέλλον. Ο Τζον ΜάκΕνρο, ως σχολιαστής, το προλόγισε, λέγοντας ότι "το αληθινό πρόβλημα του Τσιτσιπά είναι πως ο Αλκαράθ κάνει τα πάντα καλύτερα από εκείνον. Έχει λίγο καλύτερο φόρχαντ, όμως αυτό είναι". 





Ο Αλκαράθ κράτησε το δεύτερο γκέιμ, στο σερβίς του, με λοβ, δηλαδή δεν δέχθηκε πόντο, και από πολύ νωρίς πήρε ένα προβάδισμα για το πρώτο σετ. 

Ο Έλληνας τενίστας είχε συγκεκριμένη μέθοδο: έψαχνε το δικό του φόρχαντ. Φυσικά, ο Αλκαράθ δεν είναι... μπακάλης, να του χαρίζει πόντους. Η τακτική του 21χρονου Ισπανού ήταν ευφυής: όταν προκαλούσε τον Τσιτσιπά, τον τσιγκλούσε διανοητικά. Το νούμερο 9 της παγκόσμιας κατάταξης έψαχνε άμεσα τους winners, με αποτέλεσμα να κάνει αβίαστα λάθη και να γεμίζει με αμφιβολίες ακόμα και με αυτήν την τακτική. 

Η δεύτερη τακτική ήταν να ανεβαίνει συχνά πυκνά στο φιλέ, ειδικά όταν σέρβιρε ανοιχτά στο μπάκχαντ του Ισπανού, όμως ο Αλκαράθ τον ταλαιπωρούσε σημαδεύοντας τα... πόδια του σε αρκετές περιστάσεις. Ο Ισπανός, πάντως, έχοντας κάνει τη δουλειά του, κρατούσε με άνεση το σερβίς του, άλλωστε μέχρι τα μισά του δεύτερου σετ είχε 90% ποσοστό επιτυχίας σε πόντους ύστερα από πρώτο σερβίς. 

Ο Τσιτσιπάς έσωσε σετ πόιντ, με τον Αλκαράθ να ρίχνει εκτός το μπάκχαντ του, αλλά έπειτα του έδωσε το σετ, σε μόλις 31 λεπτά, με ένα... ανεκδιήγητο slice volley στο φιλέ. 

Τσιτσιπάς-Αλκαράθ: Αντίδραση με τη βοήθεια του κόσμου


Ο Αλκαράθ έμοιαζε να κάνει παρέλαση και στο δεύτερο σετ. Ο Τσιτσιπάς μπήκε για να πιέσει το σερβίς, ωστόσο στο δεύτερο γκέιμ ο Αλκαράθ τού έκανε μπρέικ και έφτασε στο 3-0 υπέρ του. Ο Τσιτσιπάς βρέθηκε σε σημείο απελπισίας από νωρίς, και γι' αυτό έπειτα από ένα σμας που βρήκε στόχο, ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου, ο οποίος αντεπεξήλθε φωνάζοντας το όνομά του. 

Ο Τσιτσιπάς πήρε ένα ψυχολογικό μπουστ, που του επέτρεψε να ανεβαίνει με μεγαλύτερη συνέπεια στο φιλέ. Αυτό που του έλειπε ήταν το μπρέικ. Έφτασε σε δύο, στο έβδομο γκέιμ, και πήρε το δεύτερο, που ήταν και το τελευταίο στην αναμέτρηση. 

Αυτό ήταν το καλύτερο διάστημά του στο παιχνίδι. Ξεκλείδωνε πιο εύκολα το φόρχαντ, έφτανε με μεγαλύτερη ευχέρεια στο φιλέ και έπαιζε σωστά όλα τα βόλεϊ, ενώ το κόλπο του Αλκαράθ με τα ντρόπσοτ για να τον ανεβάζει στη μεριά του μπάκχαντ του, του οποίου οι αδυναμίες φάνηκαν, δεν λειτουργούσε. 

Ο Τσιτσιπάς πήρε τρία σερί γκέιμ και έφτασε στο 4-4, ενώ έφτασε την αναμέτρηση στο τάι μπρέικ. Ούτε εκεί, όμως, μπόρεσε να προηγηθεί. Ο Αλκαράθ άνοιξε το σκορ με το σερβίς του και αφού ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε, πήρε τέσσερις διαδοχικούς πόντους για να προηγηθεί 5-1. Ο Τσιτσιπάς διαμαρτυρήθηκε στη διαιτητή για το ότι ο Ισπανός έβγαζε ήχους που ξέφευγαν από τους φυσιολογικούς, που κάποιος εξάγει με την προσπάθεια. 

Προσπάθησε να επιστρέψει, μείωσε σε 5-3, αλλά ο Αλκαράθ πήρε άλλους δύο πόντους και το σετ. 





Ο Τσιτσιπάς ήθελε να μείνει ψύχραιμος και να μην το... χαρίσει στον Αλκαράθ. Κράτησε τα τρία πρώτα σερβίς του, αλλά ο Αλκαράθ έκανε το μπρέικ στο έβδομο γκέιμ και προηγήθηκε 4-3 και αργότερα 5-3. Ο Τσιτσιπάς κράτησε το σερβίς του ώστε να τον πιέσει να σερβίρει εκείνος για το ματς. 

Στο τελευταίο γκέιμ, ο Τσιτσιπάς έκανε την ακροτελεύτια προσπάθεια. Προηγήθηκε 3-0, αλλά το μπάκχαντ που βρήκε ψηλά πέρασε έξω. Ακόμα ένα μπάκχαντ έφυγε λίγα εκατοστά εκτός της εξωτερικής γραμμής και ο Αλκαράθ τελείωσε το παιχνίδι με ένα εκθαμβωτικό ντροπ σοτ.





Μάλιστα, οι δύο τενίστες είχαν ένα θερμό διάλογο, με τον Τσιτσιπά να του δίνει συγχαρητήρια και να του ζητάει συγγνώμη, πιθανότατα για τη διαμαρτυρία του στη διαιτητή στο τάιμ μπρέικ.