Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη του Final 4 στο Champions League πόλο Ανδρών, αφού αντιμετωπίσει την Προ Ρέκο στο παιχνίδι που ανεβάζει την αυλαία του (5/6-20:00), ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 22:00, η Φερεντσβάρος αντιμετωπίζει τη Νόβι Μπέογκραντ. 

Το εθνικό κολυμβητήριο στη Γκζίρα της Μάλτας δεν θα φιλοξενήσει μόνο αυτό το Final 4 του Champions League πόλο Ανδρών: έχει συμφωνήσει να οργανώσει και τα δύο επόμενα, του 2025 και το 2026, στο πλαίσιο των συμφωνιών που η LEN έκανε αρχής γενομένης από το 2014, όταν και έδωσε τις wild card σε ομάδες ώστε να έχουν σταθερή παρουσία στο Champions League -κάτι σαν Euroleague, αλλά με περισσότερη ανοργανωσιά και ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμα και από τους ίδιους τους ιθύνοντες.

Όταν, βεβαίως, άρχισε η τριετία της Βαρκελώνης, η μορφή της τελικής φάσης της διοργάνωσης ήταν το Final 8 και ο Ολυμπιακός δεν είχε δώσει το “παρών”. Από το 2016 και έπειτα, όμως, είναι τακτικός. Μάλιστα, είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2018, ενώ σε αυτές τις εννιά εκδόσεις, δηλαδή από τη σεζόν 2015-16 και έπειτα, το έχει χάσει μία φορά: την περίοδο 2021-22. Φυσικά, η σεζόν 2019-20 δεν ολοκληρώθηκε, ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρωταθλήτρια Ευρώπης.


Olympiacos SFP - Pro Recco 9-7 (LEN Champions League Final, Final8 Genova, 09/06/2018)



Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει την Προ Ρέκο στη Γένοβα, στις 9 Ιουνίου του 2018, για να κατακτήσει το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ιστορία του, έπειτα από εκείνο της 25ης Μαΐου του 2002, όταν επικράτησε της Χόνβεντ στη Βουδαπέστη. Το σκορ ήταν το ίδιο, 9-7, και ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Αυτό, πάντως, είναι το πρώτο Final 4 που γίνεται από το 2013 και τη διοργάνωση του Βελιγραδίου, όταν ο Ερυθρός Αστέρας κατέκτησε το τρόπαιο με τη νίκη του επί της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ. Η LEN αποφάσισε να αυξήσει τα παιχνίδια των ομίλων και να κάνει με αυτήν τη μορφή την προημιτελική φάση.

LEN Champions League Final 4 2024: Κόντρα στη δυνάστη του θεσμού

Οι "ερυθρόλευκοι", με γεμάτο ρόστερ, τον κορμό της εθνικής ομάδας (Φουντούλης, Γενηδουνιάς, Ζερδεβάς, Νικολαΐδης, Γκίλλας, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Γούβης, Αλαφραγκής), αλλά και τέσσερις πολύ ποιοτικούς ξένους (Μπίγιατς, Μπούσλιε, Λόντσαρ, Βάμος) αντιμετωπίζουν το θηρίο στον πρώτο ημιτελικό του Champions League (5/6-20:00), που πάντως δεν έχει την ποιότητα ομάδων σε προηγούμενες εκδόσεις. Ο Αλεκσάνταρ Ίβοβιτς, στα 38 του, παραμένει ένα θηρίο μέσα στο νερό και πάντως είναι ο ζωντανός θρύλος της Ρέκο.

Με τον Σάντρο Σούκνο, ο οποίος ήταν ένα εκπληκτικό ταλέντο του πόλο πριν σταματήσει λόγω καρδιακής αρρυθμίας, μόλις στα 29 του, στον πάγκο, και το μυθικό Μαουρίτσιο Φελούγκο στην εποπτεία, η ομάδα από τη Γένοβα έχει εγκαθιδρύσει τη δική της νέα δυναστεία, αφού έχει κατακτήσει τα τρία τελευταία τρόπαια του Champions League.

Ο Φελούγκο χτυπάει ευαίσθητες αρτηρίες του Ολυμπιακού, διότι ήταν εκείνος που είχε βάλει το νικητήριο γκολ στον πρώτο ημιτελικό που έπαιξαν οι δύο ομάδες, το 2007 στο Μιλάνο. Η Ρέκο κατέκτησε εκείνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας 9-8 τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.


Primorac 8 Recco 7 Gold Final Four Rijeka 09 water polo



Ήταν μόλις το τέταρτο τρόπαιό της, αλλά πλέον είναι η πολυνίκης του θεσμού, έχοντας 11. Πάντα ομάδες που έβρισκαν τον τρόπο να της κάνουν τη ζημιά ήταν καλοδεχούμενες: η Πρίμορατς Κότορ, με το θηριώδη Γκέργκο Κις, το 2009, η Παρτίζαν Βελιγραδίου με τον εμβληματικό (νυν προπονητή της Βουλιαγμένης) Βλάντα Βουγιασίνοβιτς, αλλά και τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, το 2011, και ο Ολυμπιακός το ‘18. Είναι οι τρεις από τις τέσσερις ήττες που έχει γνωρίσει σε τελικούς τον 21ο αιώνα, με αρχή εκείνη από τη Γιουγκ το 2006.

Φυσικά, όλα οφείλονται στον πλέον 80χρόνο μεγιστάνα Γκαμπριέλε Βόλπι. Εκείνος ήταν που ανέβασε τις τιμές στην αγορά, προσελκύοντας την enfant gate του παγκόσμιου πόλο. Οποιονδήποτε και να επιθύμησε η Ρέκο, τον πήρε, με εξαιρέσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τον πρώτο σκόρερ του φετινού Champions League, τον Ισπανό Αλβάρο Γρανάδος, ο οποίος παίζει στη Νόβι Μπέογκραντ, που θα συμμετάσχει στο φετινό Final 4. 

Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, είναι ο μόνος που την έχει νικήσει δύο διαδοχικές φορές σε τελικό και ημιτελικό. Τον επόμενο χρόνο του θριάμβου της Γένοβας, που έστειλε στη σύνταξη τον τερματοφύλακα Στέφανο Τεμπέστι, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν μια θαυμάσια εμφάνιση στον ημιτελικό του Ανόβερου και είχαν επικρατήσει με μια κανονιά του Κωνσταντίνου Γενηδουνιά, ένα εκπληκτικό γκολ που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού.


Γενηδουνιάς Ημιτελικός CL (Προ Ρέκο - Ολυμπιακός 11-12)



Οι δύο ομάδες φέτος αναμετρήθηκαν στον όμιλο και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δύο φορές, αλλά στη λεπτομέρεια: 12-11 στην Ιταλία και 11-10 στον Πειραιά. Οι “ερυθρόλευκοι” του Χρβόγε Κόλιανιν προφανώς και θα εγείρουν αξιώσεις πρόκρισης στον τελικό, αλλά εννοείται, κιόλας, ότι θα πρέπει να κάνουν ένα ιδανικό παιχνίδι. Οι Ιταλοί έφτασαν στη Μάλτα χωρίς ήττα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0aq7sezkq89)


Να βρουν τον τρόπο να ενεργήσουν στον παίκτη παραπάνω όπως έκαναν στα τελευταία παιχνίδια τους στον προημιτελικό όμιλο, αλλά και να σταματήσουν τις πλείστες επιλογές που έχει η Ρέκο στη δική της επίθεση: τους Ιταλούς Φραντσέσκο ντι Φούλβιο, Γκονζάλο Ετσενίκε και Νίκολας Πρεσιούτι, Αντρέα Φοντέλι, τον Αυστραλό Άαρον Γιάνγκερ, τον Ούγγρο Γκέγκορ Ζάλανκι, φυσικά τον Ίβοβιτς, αλλά και τους δύο φουνταριστούς: το γερόλυκο Ματέο Αϊκάρντι, που είναι στα τελειώματά του και το πιθανότερο είναι πως, όπως και ο Ίβοβιτς, θα κρεμάσει το σκουφάκι του μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 2024, αλλά και τον Κωνσταντίνο Κάκκαρη, τον πρώτο Έλληνα που φόρεσε ποτέ το σκουφάκι της Ρέκο.

LEN Champions League Final 4 2024: Το εντυπωσιακό ελληνικό στοιχείο

Είναι εντυπωσιακό ότι και οι τέσσερις ομάδες έχουν Έλληνες στις συνθέσεις τους, κάτι που έφερε η άνοδος του Ολυμπιακού και φυσικά της εθνικής ομάδας από το 2015 και έπειτα, όταν δηλαδή πέρασε στα χέρια του Θοδωρή Βλάχου.


Pro Recco vs Ferencvaros - Champion's League Final 2021 Extended Highlights



Λεπτομέρεια είναι, πάντως, ότι ο Κάκκαρης δεν ήταν ο πρώτος Έλληνας που συμφώνησε η Ρέκο. Η ιταλική ομάδα είχε φτάσει σε προφορική συμφωνία με τον Κώστα Μουρίκη, όταν ο τότε διεθνής φουνταριστός έπαιζε στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, είχε γίνει πριν οι δύο ομάδες ανταμώσουν στον τελικό του 2018, αλλά εν τέλει δεν προχώρησε.

Πλην των Ελλήνων του Ολυμπιακού και του Κάκκαρη, οι δύο ομάδες του πιο… βραδινού ημιτελικού (5/6-22:00), δηλαδή η Φερεντσβάρος και η Νόβι Μπέογκραντ, έχουν το ελληνικό στοιχείο τους. Οι «φράντι», που στη σύνθεσή τους παραμένει ο εμβληματικός Ντένες Βάργκα, ενώ έχουν και το… πυρηνικό όπλο που ακούει στο ονοματεπώνυμο Ντούσαν Μάντιτς, βασίστηκαν εν πολλοίς στις δυνατότητες του Στέλιου Αργυρόπουλου για να φτάσουν στη Μάλτα. Από τη μεριά τους, οι Σέρβοι έχουν στην άμυνα τον τιτάνιο σε κοψιά και όψη Δημήτρη Σκουμπάκη και φυσικά τον εγκέφαλο Άγγελο Βλαχόπουλο. Μάλιστα, η Νόβι ήταν η παρτενέρ της Ρέκο στους δύο τελευταίους τελικούς, ενώ το 2021, όταν επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κορυφή ύστερα από έξι χρόνια, και συγκεκριμένα το 2015, νίκησε τη Φερεντσβάρος, στην οποία έπαιζε τότε ο Γιάννης Φουντούλης.


Pro Recco vs Novi Beograd - Full Match - Champion's League 2022-2023 - Grand Final



Μάλιστα, η Νόβι έχει για προπονητή ένα Μαυροβούνιο, τον Ζίβκο Γκότσιτς, ενώ επαναπάτρισε, από τον… Ολυμπιακό, τον Φιλίπ Φιλίποβιτς, ο οποίος θα παίξει τα τελευταία δύο παιχνίδια του σε αυτό το Final 4. Στα δύο μέτρα, δεσπόζει η επίσης σπουδαία φυσιογνωμία με το ονοματεπώνυμο Ντούσκο Πιέτλοβιτς.

Το συγκεκριμένο Final 4 είναι ενδεχομένως το τελευταίο για προσωπικότητες που κράτησαν το κληροδότημα του παιχνιδιού σε υψηλό επίπεδο. Είναι, ωστόσο, και η ευκαιρία του Ολυμπιακού να κάνει ό,τι ο Γιάννης Φουντούλης υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2019, όταν αναχώρησε για τη Φερεντσβάρος: “Θα επιστρέψω για να κατακτήσω ακόμα ένα Champions League με τον Ολυμπιακό”.