Το Euro 2024 αρχίζει και η Ολλανδία θα είναι παρούσα με τις πορτοκαλί εμφανίσεις της, ένα χρώμα που δεν υπάρχει στη σημαία της, αλλά θα δούμε και στη Γερμανία στη διάρκεια του τουρνουά ποδοσφαίρου. Είναι ένα από αυτά που οι περισσότεροι που θα δουν το Euro 2024 αγνοούν. Γιατί η Ολλανδία φοράει πορτοκαλί εμφανίσεις αν και το συγκεκριμένο χρώμα δεν υπάρχει στη σημαία της που και στη Γερμανία ποδοσφαιρικά θα κυματίσει.

Είναι ένα ερώτημα που και στο Euro 2024 θα προκύψει όταν η Ολλανδία με τα πορτοκαλί εμφανιστεί στο χορτάρι, αλλά η σημαία που θα κρατούν οι οπαδοί της στη Γερμανία δεν θα έχει αυτό το χρώμα.

Το Euro 2024, η Ολλανδία και η τρίχρωμη χωρίς πορτοκαλί σημαία

Αρκετοί θα αναρωτηθούν στη διάρκεια του Euro 2024 πώς προέκυψε για την Ολλανδία το πορτοκαλί αν και η σημαία που θα δούμε και στη Γερμανία είναι τρίχρωμη με κόκκινο, λευκό και μπλε.

Netherlands Fans | 2019 FIFA Fan Award Nominee

Μοιάζει περίεργο, αλλά και στο Euro 2024, είναι δεδομένο ότι σε αγώνα που θα παίξει η Ολλανδία θα  δούμε πορτοκαλί εξέδρα, αλλά κάποιοι θα κρατούν σημαία στη Γερμανία  που θα είναι στα χρώματα που προαναφέρθηκαν.

Πρόκειται φυσικά για τις πιο εμβληματικές φανέλες στο ποδόσφαιρο. Όμως, όπως ακριβώς φαντάζει περίεργο γιατί η φανέλα της Κροατίας ομοιάζει με σκακιέρα, περίεργη είναι και πορτοκαλί εμφάνιση της Ολλανδίας. Μοναδική, ξεχωρίζει, αλλά είναι ένα χρώμα που δεν  υπάρχει στη σημαία της χώρας.

Δεν υπάρχει πορτοκαλί στην ολλανδική σημαία, η οποία έχει τρεις οριζόντιες ρίγες: κόκκινη, λευκή και μπλε. Γιατί λοιπόν η Ολλανδία παίζει με πορτοκαλί;

Το Euro 2024 και το πορτοκαλί της Ολλανδία και του Οίκου Orange-Nassau

Το πορτοκαλί χρησιμοποιείται στις ποδοσφαιρικές φανέλες της Ολλανδίας, σε άλλα αθλήματα και σε μεγάλο μέρος της ολλανδικής κουλτούρας. Είναι το εθνικό τους χρώμα.

UK - Dutch Fans In London

Αυτό οφείλεται στην ολλανδική βασιλική οικογένεια, η οποία αποτελείται από μέλη του Οίκου Orange-Nassau. Διαβάζοντας τον Νικο Σαραντάκο, μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγγραφέα βιβλίων για τη γλώσσα, ανακαλύπτουμε ότι το Orange του συγκεκριμένου οίκου δεν έχει καμία σχέση με το πορτοκάλι ή το πορτοκαλί. Έχει με την πόλη της νότιας Γαλλίας, Orange, ελληνιστί Οράνζ, παλιότερα Οράγγη. Ιδρύθηκε το 35 π.Χ. ως αποικία για τους βετεράνους της δεύτερης γαλατικής λεγεώνας και έφερε το όνομα “Colonia Julia Firma Secundanorum Arausio”, δηλαδή “Ιουλιανή αποικία του Αραύσιου που ιδρύθηκε για τους στρατιώτες της δεύτερης λεγεώνας”.

Πριν από το Euro 2024 το μάλλον κατά τύχη πορτοκαλί της Ολλανδίας

Αρχικά επικράτησε το όνομα Αραούσιο που ανήκε σε μια κελτική θεότητα των νερών καθώς στην περιοχή υπήρχε κέλτικος οικισμός. Παραφθορά αυτής ήταν το Οράνζ, το οποίο κατά τον Μεσαίωνα, συνδυάστηκε στα γαλλικά και στα ύστερα λατινικά με το πορτοκάλι. Έτσι προέκυψαν στον θυρεό της πόλης τρεις πορτοκαλόχρωμοι στρογγυλοί  καρποί – λογικά νεράντζια ή πορτοκάλια-, ενώ τον 12ο αιώνα, το Οράνζ ανήλθε σε ένα μικρό πριγκιπάτο, το Πριγκιπάτο του Orange, ως φέουδο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Orange, France in 4K (UHD)

Όταν ο Γουλιέλμος, που ως τότε ήταν κόμης του γερμανικού Νασάου και έγινε γνωστός ως πρίγκιπας της Οράγγης ή Γουλιέλμος της Οράγγης, με κτήματα στην Ολλανδία, κληρονόμησε τον τίτλο Πρίγκιπας του Οράνζ το 1544, το πριγκιπάτο ενσωματώθηκε στις εκμεταλλεύσεις του και δημιουργήθηκε ο Οίκος Οράνζ-Νασάου.

Ένα ανεξάρτητο ολλανδικό κράτος αφότου ο Γουλιέλμος Α΄, πρίγκιπας της Οράγγης, γνωστός και ως Γουλιέλμος ο Σιωπηλός έγινε ο ηγέτης της εξέγερσης κατά της ισπανικής κυριαρχίας μεταξύ 1566 και 1648, ενώ ο Γουλιέλμος Γ' του Orange οδήγησε αργότερα την αντίσταση της Ολλανδίας και της Ευρώπης στον Λουδοβίκο ΙΔ' της Γαλλίας.

Η σημαία της Ολλανδίας είχε κάποτε πορτοκαλί

Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε το πορτοκαλί, αρχικά και στην ολλανδική σημαία που είχε αυτό το χρώμα μαζί με το γαλανόλευκο, αλλά αυτό αργότερα άλλαξε σε κόκκινο. Μην περιμένετε, ωστόσο, η ποδοσφαιρική φανέλα να αλλάξει χρώμα εύκολα. Το παρατσούκλι της ομάδας είναι Οράνιε και όταν οι οπαδοί εμφανίζονται σε ένα μεγάλο τουρνουά φορώντας φανέλες με το συγκεκριμένο χρώμα, είναι ένα από τα σπουδαία αξιοθέατα του ποδοσφαίρου.

Με το Euro 2024 να διεξάγεται στη γειτονική γι’ αυτούς Γερμανία, οι Ολλανδοί θα είναι εκεί κατά χιλιάδες αυτό το καλοκαίρι για κάθε αγώνα. Γνωστοί ως “Πορτοκαλί Λεγεώνα”, δεν θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και αυτό το καλοκαίρι.