H Premier League πήρε την απόφαση να συνεχίσει να πορεύεται με το VAR, καθώς έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη όλοι οι σύλλογοι πλην της Γουλβς τάχθηκαν υπέρ της διατήρησής του! Παρ' όλα αυτά, συμφωνήθηκε να γίνουν κάποιες βελτιωτικές αλλαγές για το καλό του παιχνιδιού, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τη σεζόν 2024-25 και χωρίζονται σε έξι άξονες. Μάλιστα, το ημιαυτόματο οφσάιντ θα... συστηθεί στην αγγλική λίγκα το φθινόπωρο του 2024!

Οι έξι άξονες της νέας εποχής του VAR στην Premier League

Το VAR η αλήθεια είναι ότι μονοπώλησε αρκετές φορές το ενδιαφέρον τη φετινή σεζόν στην Premier League, όμως όλες οι ομάδες συμφώνησαν στη διατήρησή του εκτός από τη Γουλβς που τάχθηκε υπέρ της κατάργησής του. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι τη νέα σεζόν, αφού συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις για το καλό του παιχνιδιού και έτσι έξι νέοι άξονες έρχονται να φέρουν νέα δεδομένα στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Η Premier League έστειλε ένα ενημερωτικό έγγραφο σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος όσον αφορά το πλεονεκτήματα της διατήρησης του VAR. Στο "VAR Improvement Plan" αναφέρεται ότι θα είχαν γίνει 100 λάθη αν δεν υπήρχε η βοήθεια της τεχνολογίας. Την περσινή σεζόν, έγιναν 105 σωστές κλήσεις και 5 λανθασμένες. Παρ' όλα αυτά, η διοργανώτρια Αρχή παραδέχτηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και έτσι αποφασίστηκε να υπάρξουν έξι νέες αλλαγές τη νέα χρονιά.

Οι έξι άξονες στη νέα εποχή του VAR στην Premier League:

  1. Διατηρήστε ένα υψηλό όριο για παρέμβαση VAR για να προσφέρετε μεγαλύτερη συνέπεια και λιγότερες διακοπές στη ροή του παιχνιδιού.
  2. Μειώστε τις καθυστερήσεις στο παιχνίδι, κυρίως με την εισαγωγή της ημιαυτόματης τεχνολογίας οφσάιντ (SAOT) και τη διατήρηση ενός υψηλού ορίου για παρέμβαση VAR.
  3. Βελτιώστε την εμπειρία των οπαδών μειώνοντας τις καθυστερήσεις, ανακοινώσεις διαιτητών εντός του γηπέδου ύστερα από αλλαγή απόφασης μετά το VAR και, όπου είναι δυνατόν, βελτιωμένη προβολή ριπλέι στη μεγάλη οθόνη για να συμπεριλάβετε όλες τις παρεμβάσεις του VAR.
  4. Συνεργαστείτε με την PGMOL για την εφαρμογή πιο ισχυρής εκπαίδευσης VAR για τη βελτίωση της συνέπειας, συμπεριλαμβανομένης της έμφασης στην ταχύτητα της διαδικασίας διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια.
  5. Αυξήστε τη διαφάνεια και την επικοινωνία γύρω από το VAR, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων επικοινωνιών από το Κέντρο Αγώνων της Premier League και μέσω προγραμμάτων εκπομπής, όπως το Match Officials Mic’d Up.
  6. Διεξαγωγή μιας καμπάνιας επικοινωνίας VAR για θαυμαστές και ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία θα επιδιώξει να διευκρινίσει περαιτέρω τον ρόλο του VAR στο παιχνίδι στους συμμετέχοντες και τους θαυμαστές.