To Euro 2024 διοργανώνεται από τη Γερμανία. Ας δούμε αν τον πρώτο λόγο έχει η Δυτική Γερμανία. Αν και γιατί η πρώην Ανατολική Γερμανία παίζει ρόλο κομπάρσου στο φεστιβάλ ποδοσφαίρου της UEFA.

Η αλήθεια είναι ότι το Euro 2024 ναι μεν διοργανώνεται στη Γερμανία, αλλά καρά τα 9/10 στη Δυτική Γερμανία. Είναι προφανές ότι και στην πρώην Ανατολική Γερμανία παίζουν ποδόσφαιρο κάτι που φυσικά γνωρίζει η UEFA.

Τι συνέβη όμως και το Euro 2024 είναι σχεδόν αποκλειστικά μια υπόθεση που αφορά διοργανωτικά τη Δυτική Γερμανία; Γιατί στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν θα δούμε ποδόσφαιρο σε μια διοργάνωση της UEFA.

Ας δούμε αρχικά ποια είναι η πραγματικότητα. Στο Euro 2024, στη Γερμανία, από τις 10 πόλεις που φιλοξενούν αγώνες, οι εννέα βρίσκονται στη Δυτική Γερμανία και μόλις μία από αυτές στην πρώην Ανατολική Γερμανία που σχεδόν απουσιάζει από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της UEFA

Το Euro 2024 και ένα ποδοσφαιρικό χάσμα ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Ανατολική Γερμανία

Η επανένωση μπορεί να συνέβη το 1990, αλλά για πολλούς το Euro 2024 στη Γερμανία, αναδεικνύει ένα ποδοσφαιρικό χάσμα ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Ανατολική Γερμανία, ψάχνοντας αιτίες μακριά από το ποδόσφαιρο. Είναι όμως έτσι;

Με το θέμα καταπιάνεται ο δημοσιογράφος Μαρκ Μέντοους και μάλιστα στην Deutsche Welle. Αναφέρει ότι δέκα γερμανικές πόλεις φιλοξενούν το Euro 2024 από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, αλλά μόνο μία είναι στην πρώην Ανατολική Γερμανία . Ο λόγος για τη Λειψία. Το Βερολίνο φιλοξενεί τον τελικό, αλλά το Ολυμπιακό Στάδιο της γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκεται στο Δυτικό Βερολίνο, πρώην άντρο του καπιταλισμού.

Στο Euro 2024 στη Γερμανία επελέγη η ιδιαίτερη Λειψία

Ακόμη και αν λογαριάσουμε τη Λειψία ως “ανατολικογερμανικό ποδόσφαιρο”, αυτό έχει τις ιδιαιτερότητές του, υποστηρίζει ο Μέντοους. Εξηγεί ότι η ομάδα της Bundesliga που παίζει στο γήπεδο της πόλης που φιλοξενεί το Euro 2024 δεν υπήρχε πριν από το 2009 όταν η Red Bull αγόρασε την άδεια πέμπτης κατηγορίας μιας τοπικής ομάδας.

UEFA Euro 2024 Stadiums

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στην πρώην Δυτική Γερμανία. Το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας με πληθυσμό περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Euro 2024 όλες σε απόσταση 100 χιλιομέτρων η μία από την άλλη: Ντόρτμουντ, Γκελζενκίρχεν, Ντίσελντορφ και Κολωνία. Κανένα άλλο κρατίδιο στη Γερμανία δεν έχει περισσότερες από μια πόλεις στο Euro 2024.

Στο Euro 2024 στη Γερμανία κυριαρχεί η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Τι σημαίνει η κυριαρχία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στον γερμανικό αθλητισμό; Ο πληθυσμός και τα χρήματα είναι προφανώς το “κλειδί”, αλλά τι άλλο συμβαίνει; Γιατί η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι τόσο κυρίαρχη όσον αφορά το ποδόσφαιρο και τον γερμανικό αθλητισμό γενικότερα; Η πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερ Λεβερκούζεν προέρχονται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπως και η φιναλίστ του Champions League, Μπορούσια Ντόρτμουντ.

«Η κυριαρχία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στον αθλητισμό είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ευνοϊκών δημογραφικών, οικονομικών και συνθηκών που έχουν να κάνουν με τις υποδομές καθώς και μιας βαθιάς ριζωμένης αθλητικής παράδοσης και κουλτούρας», δήλωσε στη DW ο πρύτανης του Γερμανικού Αθλητικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας, καθηγητής Άνσγκαρ Θίελ και πρόσθεσε: «Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο γεγονός ότι η περιοχή δεν είναι επιτυχημένη μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε πολλά άλλα αθλήματα και επιλέγεται τακτικά ως χώρος διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών γεγονότων».

Το Euro2024 στη Γερμανία και τα κριτήρια

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την επανένωση, η πρώην Ανατολική Γερμανία δεν είναι ακόμα κοντά στην πρώην Δυτική Γερμανία. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που επίσης διοργάνωσε η Γερμανία, το 2006, η Λειψία ήταν επίσης η μοναδική διοργανώτρια πόλη της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Leipzig , Germany 🇩🇪 | 4K Drone Footage (With Subtitles)

Ο λόγος για τον οποίο μόνο μία πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας φιλοξενεί αγώνες του Euro 2024 πηγάζει στο γεγονός ότι καμία άλλη πόλη από την περιοχή δεν υπέβαλε προσφορά. Όταν επικοινώνησε η DW, με τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έγινε η επισήμανση ότι 13 από τις 14 πόλεις που ήθελαν να φιλοξενήσουν αγώνες βρίσκονταν στην πρώην Δύση, προτού ο τελικό αριθμός μειωθεί σε 10.

Το Euro 2024 και οι απαιτήσεις της UEFA

Η Λειψία είναι μία από τις δύο διοργανώτριες που φιλοξενούν μόλις τέσσερις αγώνες, μαζί με το Γκελζενκίρχεν. Οι υπόλοιπες πόλεις φιλοξενούν πέντε ή έξι παιχνίδια. Το Μόναχο, το οποίο φιλοξένησε αγώνες στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη σε ολόκληρη την ήπειρο το 2021, φιλοξενεί την έναρξη και έξι αγώνες συνολικά.

Η UEFA, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, παρέπεμψε τη DW στην Γερμανική Ομοσπονδία, η οποία σε σχετική επιστολή αναφέρει: "Η UEFA θέτει υψηλές απαιτήσεις για την καθαρή χωρητικότητα των γηπέδων στους χώρους με τους οποίους υποβάλλει προσφορές η DFB (σημ. Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου). Η καθαρή χωρητικότητα θέσεων στα γήπεδα αποτελεί, επομένως, καθοριστικό κριτήριο για την τελική επιλογή της DFB στην εθνική διαδικασία υποβολής προσφορών”.

Γιατί στο Euro 2024 δεν σκέφτηκαν τη Δρέσδη

Το γήπεδο της Λειψίας φιλοξενεί περίπου 40.000 θεατές. Πρόκειται για τη χαμηλότερη χωρητικότητα  από τα  10 γήπεδα. Από τις τέσσερις πόλεις που υπέβαλαν προσφορά και δεν επιλέχθηκαν, τα γήπεδα της Νυρεμβέργης, του Ανόβερου και του Μενχενγκλάντμπαχ είναι ελαφρώς μεγαλύτερα κι αυτό της Βρέμης ελαφρώς μικρότερο.

Sport im Osten | 10 Jahre Rudolf-Harbig-Stadion

Το ερώτημα που τέθηκε γιατί δεν έκανε προσφορά Δρέσδη από την πρώην ανατολική Γερμανία. «Μόνο η Λειψία και το Βερολίνο πληρούν τα πρότυπα της UEFA όσον αφορά τις υποδομές», απάντησε ο Θίελ΄, ενώ πρόσθεσε ότι το γήπεδο της Union Berlin στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο είναι πολύ μικρό.

Το Euro 2024 και τα αεροδρόμια

Είναι αλήθεια ότι το Rudolf-Harbig-Stadion της Δρέσδης, έδρα της Ντιναμό Δρέσδης που μετέχει πλέον στο πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας, έχει χωρητικότητα ελαφρώς μικρότερη των 30.000 θέσεων που απαιτεί η UEFA. Αλλά μια μικρή ανοικοδόμηση, ακόμη και μια προσωρινή όπως έκανε η Σαρλερουά στο Βέλγιο για το Euro 2000, θα ήταν δυνατή. Όταν η Γερμανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, τα περισσότερα από τα στάδια ήταν νέα ή σημαντικά  ανακαινισμένα.

«Η Δρέσδη έχει ένα (μικρό) διεθνές αεροδρόμιο και ένα υπερσύγχρονο στάδιο σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από ένα από τα ομορφότερα κέντρα της Γερμανίας», είπε στη DW στο ένας ανατολικογερμανός οπαδός του ποδοσφαίρου εν μέσω πλήθους πολιτών της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας  που διαμαρτύρονται. Άλλοι, ωστόσο, είπαν ότι η πόλη είχε πρόβλημα με τον χουλιγκανισμό και ήταν χαρούμενοι που η Δρέσδη δεν συμμετείχε στο Euro.

Ποδόσφαιρο στη Γερμανία και μια παράκαμψη

Η ιστορική πρωτεύουσα της Σαξονίας, Δρέσδη έχει πληθυσμό πάνω από 500.000 - διπλάσιο από εκείνο του Γκελζενκίρχεν - επομένως τα ξενοδοχεία σε αυτή δεν θα ήταν πρόβλημα. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έχει πολλά αεροδρόμια, αλλά η Δρέσδη εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια της Λειψίας ή του Βερολίνου, από τα οποία απέχει περίπου 90 λεπτά.

Δρέσδη ελπίζει, φυσικά, ότι οι επισκέπτες που έρχονται στη Λειψία για τους αγώνες θα μείνουν ίσως μια ή δύο μέρες παραπάνω και να κάνουν μια παράκαμψη στην κοντινή Δρέσδη ή στη γύρω περιοχή. Σίγουρα θα υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για δημόσια προβολή της Δρέσδης», είπε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λαρς Φίλερ, ο οποίος ανέφερε: «Δεδομένου ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει πολύ περισσότερους κατοίκους από όλα τα νέα ομοσπονδιακά -πρώην Ανατολικογερμανικά- κρατίδια μαζί, η κατανομή των χώρων φαίνεται κατανοητή».

Αλλά ο πληθυσμός έχει ελάχιστη σχέση με τα κριτήρια. Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η UEFA έχουν λάβει μερικές αποφάσεις που υποδηλώνουν ότι γνωρίζουν ότι η πρώην Ανατολική Γερμανία πρέπει να συμπεριληφθεί περισσότερο στη διοργάνωση. Το Διεθνές Κέντρο Τύπου του Euro 2024 εδρεύει στη Λειψία, ενώ η Εθνική ομάδα της Γερμανίας επέλεξε ένα προπονητικό καμπ στη Θουριγγία.

Μετά το Euro 2024 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2036 ή του 2040

Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο όπου κυριαρχεί στην πρώην Δυτική Γερμανία. Η Γερμανία σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036 ή του 2040 με την περιοχή του Ρήνου-Ρουρ της Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Μόναχο, το Αμβούργο, το Βερολίνο και τη Λειψία να ενδιαφέρονται. Η Γερμανική Ομοσπονδία Ολυμπιακών Αθλημάτων (DOSB) θα αποφασίσει μετά το Παρίσι 2024 πώς θα προχωρήσει εν μέσω προτάσεων για συγχώνευση τουλάχιστον δύο προσφορών σε μία.

Η μητροπολιτική περιοχή του Ρήνου-Ρουρ είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια στη Γερμανία, με πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους και ενδιαφέρθηκε για τους Ολυμπιακού Αγώνες του 2032 προτού ανατεθεί η διοργάνωσή τους στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η DOSB είπε ότι ήθελε να αποφύγει την κατασκευή νέων χώρων για λόγους βιωσιμότητας, δίνοντας στην περιοχή του Ρήνου-Ρουρ ένα προφανές πλεονέκτημα δεδομένης της μυριάδας αθλητικών εγκαταστάσεων σε Ντίσελντορφ, Κολωνία, Ντόρτμουντ και αλλού.

«Κάθε πόλη ή περιοχή που αποτελεί μέρος της διαδικασίας μας έχει τα δικά της πλεονεκτήματα χάρη στην εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, στις υπάρχουσες υποδομές και στον ενθουσιασμό των ανθρώπων για τον αθλητισμό», ανέφερε πηγή προσκείμενη στη DOSB, στη DW.

Η Λειψία, σε συνδυασμό με το Βερολίνο, για παράδειγμα, πιθανότατα θα πρέπει να χτίσουν μερικούς νέους χώρους για το 2036. Έτσι, η πρώην Ανατολική Γερμανία μπορεί να ηττηθεί και σε αυτή τη διεκδίκηση.