Δεν είναι μυστικό, ακόμα και να μην ασχολείσαι αναγνωρίζεις, από τα σημάδια, ότι το μυαλό του Μίλτου Τεντόγλου βρίσκεται στην επίδοση, όχι το μετάλλιο. Αν κάποιος βρει δήλωση για “στόχο χρυσού” πριν από μεγάλη διοργάνωση, αξίζει μπουρίτο. Ο Τεντόγλου, όχι πολύ παλιά, μιλούσε για παγκόσμιο ρεκόρ. Με την επίδοση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου της Ρώμης, απέχει 30 εκατοστά. Πολύ λιγότερο από μισό μέτρο, τζαστ σέιινγκ.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uvkazrl8bt)



Μίλτος Τεντόγλου: Κυνηγώντας τα... Παπαφλέσσεια 

Το πρόβλημα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο άλτης, είναι ότι δεν έχει καν το πανελλήνιο ρεκόρ. Μπορεί η δήλωση “είναι κατάρα” να αντιμετωπίστηκε ως ένα είδος ιδιομορφίας, ούτως ή άλλως ο Γρεβενιώτης θεωρείται αθλητής-άνιμε, όπως αυτά που του αρέσουν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει. Ο Τεντόγλου απείχε ένα εκατοστό, πια, του άλματος του υπέροχου Λούη Τσάτουμα από τις 2 Ιουνίου του 2007.  

Ξέρετε τι είναι να έχεις πάρει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έξι διαδοχικά χρυσά σε Ευρωπαϊκά ανοιχτού και κλειστού στίβου, να χάνεις μόνο κατά λάθος και να θέλεις να ανταγωνιστείς τα... Παπαφλέσσεια;  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uw1echojc1)


Καμία έλλειψη σεβασμού για το μίτινγκ της Καλαμάτας, παρ’ όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι σε αυτήν την περίπτωση το επίπεδο είναι υψηλότερο. Ο Τεντόγλου κάνει πλάκα στις μεγάλες διοργανώσεις, στο βαθμό που τώρα πια δεν έχει πλάκα: ακόμα κι ένα Ευρωπαϊκό πριν από Ολυμπιακούς Αγώνες, μια γόνιμη διοργάνωση για έναν Έλληνα αθλητή καθώς ο ανταγωνισμός μπορεί να βρίσκεται σε διάστημα όγκου προπόνησης ή να έχει περάσει το φορμάρισμά του, δεν είναι υπόθεση που θα μπεις και κάζουαλι θα πάρεις το χρυσό μετάλλιο.  


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uvs1etumuh)



Ο Τεντόγλου έψαξε το άλμα στα 8,67μ. Είναι προφανές, πια, ότι έτσι “δένει” την πνευματική προετοιμασία του. Είναι προφανέστερο ότι πρόκειται για τον πιο έτοιμο Έλληνα αθλητή όλων των εποχών, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Θα γινόταν μια φορά κάτι να στραβώσει, να έχει κάνει ένα ντροπιαστικό άκυρο. Ο άλτης που θα προηγείται στον τελικό της διοργάνωσης που συμμετέχει, κοιτάζει πίσω από την πλάτη του για να παρακολουθεί τον 26χρονο από τα Γρεβενά.. Αν είναι φαρδύπλατος στο πάτωμα και ανασαίνει με δυσκολία, νιώθει καλά. Όχι τέλεια, αλλά καλά.

 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uuwu9yw0bt)

 


Μίλτος Τεντόγλου: Ο Λιούις και το κενό
 

 

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε στη Ρώμη το μάλλον κορυφαίο, στην αλλληλουχία αλμάτων, αγώνα άλτη από τότε που ο Καρλ Λιούις πήδηξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο, το 1991. Εκείνο ήταν... άλλο ανέκδοτο, τέσσερα άλματα πάνω από τα 8,80μ. και πέντε πάνω από τα 8,68μ.

Φυσικά, για να γίνει μια πολύ αναγκαία επαναφορά στην πραγματικότητα, οι δύο εξάδες αλμάτων δεν συγκρίνονται, αλλά... ο Τεντόγλου είναι ο συγγενέστερος, από οποιονδήποτε άλλον, σε τρεις άλτες τα τελευταία 35 χρόνια: τον Λιούις, φυσικά τον Μάικ Πάουελ, που έχει και το παγκόσμιο ρεκόρ με 8,95μ., και εννοείται το σατανά από την Κούβα, τον Ιβάν Πεντρόσο. Υπάρχουν κι άλλοι, αλλά η διάρκεια νικών του Μίλτου από το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού, το 2018, και το περίφημο viral με το φιλί στη θρυλική Χάικε Ντρέσλερ, συνδυάζεται με τις επιδόσεις.
 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uwf9n8lu2h)

 

Ξανά, κέρασμα παγωτό σε όποιον βρει, πλην Λιούις, τέσσερα άλματα σε εξάδα που αθλητής να έχει προσγειωθεί στα 8,42μ., τα 8,49μ., τα 8,45μ. και δύο φορές  τα 8,65μ. Παρ’ ότι η Ελλάδα δεν είναι ελλιπής ούτε λανθάνουσα φανταστικών αλτών μήκους, τέτοιο κατόρθωμα είναι υπεράνω φαντασίας. Ό,τι έγινε στη Ρώμη, έμοιαζε παραμυθένιο. 

 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uvpt7g6ivt)



Τι απομένει λοιπόν; Ένας Τεντόγλου με απωθημένο που δεν του έχει φύγει, οι Ολυμπιακοι Αγώνες 2024 μπροστά και δύο διαδοχικά άλματα στα 8,65μ. Δηλαδή πηδάς εννιά μέτρα παρά 35 εκατοστά και σε ένα τεταρτάκι είσαι έτοιμος και το ξανακάνεις.  

Ο αθλητισμός είναι ευλογία. Ένας τύπος έχει κατακτήσει την οικουμένη, κάνει σχεδόν ό,τι γουστάρει στο ταρτάν και το μυαλό του είναι στα Παπαφλέσσεια. Μόνο στα σπορ. Μόνο.