Πρόκειται αναμφισβήτητα για την αποκλειστική είδηση της δεκαετίας – μην πούμε και της εικοσαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Τη διαβάσατε πρώτοι στη στήλη “Big Mouth” του powergame το πρωί της Παρασκευής και το πρωί της Δευτέρας την είδατε να επιβεβαιώνεται από τα πλέον αρμόδια χείλη: Αυτά του Δημήτρη Μελισσανίδη!

Μετά από 11 χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραχωρεί τα ηνία της στα χέρια του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου. Και ο νέος “καπετάνιος”, ως άνθρωπος της θάλασσας, ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι θα παραλάβει ένα καράβι σε… άγνωστα φουρτουνιασμένα νερά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το περιβάλλον, όποιος κι αν ήταν ο διάδοχος του Μελισσανίδη στην ηγεσία της “Ένωσης”. Να εξηγήσουμε γιατί:

Η ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης και οι προσωποκεντρικές ελληνικές ΠΑΕ

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες του εξωτερικού (και κυρίως στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) οι ελληνικές ΠΑΕ είναι αμιγώς προσωποκεντρικές. Τα πάντα κινούνται γύρω από τη φυσική παρουσία των ιδιοκτητών τους. Το ίδιο συνέβαινε και στην ΑΕΚ. Όλα τα υπόλοιπα στελέχη αποτελούσαν… δορυφόρους που κινούνταν γύρω από την παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Στο εξωτερικό αυτό συμβαίνει περισσότερο με τους προπονητές και πολύ λιγότερο με τους παράγοντες. Γι’ αυτό το λόγο όταν ένας μάνατζερ με πολυετή θητεία σε ένα σύλλογο αποχωρεί από την τεχνική του ηγεσία η ομάδα χρειάζεται αρκετά χρόνια για να πατήσει γερά στα πόδια της και δυσκολεύεται να απεμπλακεί από τη σκιά που αφήνει πίσω της μια εμβληματική φυσιογνωμία. Τα παραδείγματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του Αρσέν Βενγκέρ είναι τα πιο ενδεικτικά.

Οι δύο αλλαγές διοικητικής σκυτάλης σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με... διαφορετικά αποτελέσματα

Στη χώρα μας μετά το 2010 ζήσαμε δύο αλλαγές σκυτάλης “τεράστιου ειδικού βάρους” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία στον Ολυμπιακό και μία στον Παναθηναϊκό. Στον Πειραιά ευτύχησαν να περάσουν από την εποχή Σωκράτη Κόκκαλη σε αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη με τα γνωστά αποτελέσματα που έφεραν τους “ερυθρόλευκους” στην ιστορική κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνικό σύλλογο και στη διεύρυνση της κυριαρχίας τους εντός συνόρων.

Στον Παναθηναϊκό αντίθετα η αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη αποτέλεσε ουσιαστικά την απαρχή των “πέτρινων χρόνων” της “πράσινης” ΠΑΕ με το “τριφύλλι” να αγνοεί την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος αλλά και τη διάκριση στην Ευρώπη εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια!

Ποιο θα είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η ΑΕΚ στα χέρια του Μάριου Ηλιόπουλου; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά. Δεδομένα, όμως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα απαιτηθεί σοβαρό χρονικό μεταβατικό στάδιο για να αξιολογηθεί η νέα σελίδα των “κιτρινόμαυρων”.

Ο Μελισσανίδης ήταν άνθρωπος της... ποδοσφαιρικής πιάτσας

Γιατί εκτός των άλλων η ΑΕΚ χάνει από τη διοικητική της ηγεσία και έναν άνθρωπο της… ποδοσφαιρικής πιάτσας! Έναν ιδιοκτήτη όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης που ήξερε πρόσωπα και πράγματα, διέθετε εμπειρία και τεχνογνωσία γύρω από τον “ιδιαίτερο” κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε κάθε περίπτωση ο Δημήτρης Μελισσανίδης περνάει από σήμερα στην ιστορία της “Ένωσης” και σύντομα θα πάρει τη θέση του στο μουσείο της ΑΕΚ. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, διαχρονικά με όλους τους παράγοντες που άφησαν το στίγμα τους σε ένα σύλλογο η ιστορία θα είναι ο μεγαλύτερος κριτής του.

Σίγουρα ο ίδιος ήθελε έναν διαφορετικό επίλογο στην ολοκλήρωση της διαδρομής του. Σίγουρα δεν ήταν ευχάριστο και για τον ίδιο να βλέπει άλλη ελληνική ομάδα να σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα στο γήπεδο που ο ίδιος οραματίστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε.

Ξέρει, όμως, ότι η “Opap Arena” αποτελεί και τη μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές. Άλλωστε, η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα αποτελεί διαχρονικά το πιο ξεχωριστό κομμάτι της διαδρομής του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.