Ήταν 15 Μαρτίου 2023, όταν μια ιδιαίτερη παρουσία στο πλευρό του Δημήτρη Μελισσανίδη περνούσε σχεδόν απαρατήρητη από την πλειοψηφία της “κιτρινόμαυρης” κοινής γνώμης, κατά τη διάρκεια του πάρτι της ΑΕΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League.

melissanidis_iliopoulos_glenti_aek_protahtlima_2


Σήμερα, 13 μήνες μετά, ο άνθρωπος που βρισκόταν στο πλευρό του Δημήτρη Μελισσανίδη εκείνο το βράδυ (ο Μάριος Ηλιόπουλος) καλείται να πάρει από τα χέρια του πρώην – πλέον – ιδιοκτήτη της ΠΑΕ το τιμόνι και να οδηγήσει την ΑΕΚ σε… θάλασσες επιτυχιών.

Για να συμβεί, όμως, αυτό ο Μάριος Ηλιόπουλος πρέπει να τρέξει πιο… γρήγορα απ’ ότι το πράττουν τα πλοία της Seajets! Η ΑΕΚ προέρχεται από μια αποτυχημένη αγωνιστικά σεζόν όπου όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα πρωτεία της εντός συνόρων, αλλά απέτυχε να διακριθεί και στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά επιτακτική την άμεση επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες.

Τα πέντε στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο Ηλιόπουλος στο ξεκίνημα της παρουσίας του στην ΑΕΚ

Η διαδοχή του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος περνούσε από κόσκινο κάθε μικρή και μεγάλη απόφαση που λαμβανόταν στην ΠΑΕ και τίποτα δεν προχωρούσε αν δεν άναβε ο ίδιος το πράσινο φως. Πλέον, ολόκληρος ο "κιτρινόμαυρος" οργανισμός θα πρέπει να αλλάξει συνήθειες, να προσαρμοστεί σε μια νέα καθημερινότητα μετά από 11 ολόκληρα χρόνια. Και ο Μάριος Ηλιόπουλος καλείται να κερδίσει με το… καλημέρα της ιστορικής ευθύνης που ανέλαβε (όπως την αποκάλεσε και ο ίδιος κατά την επίσημη παρουσίασή του) πέντε καίρια στοιχήματα.

1) Να χτίσει μια σχέση αλληοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού με τον Ματίας Αλμέιδα, ανάλογη με εκείνη που συνέδεε τον Αργεντινό τεχνικό με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο “Πελάδο” είναι άνθρωπος του… ψυχισμού και η σχέση που είχε αναπτύξει με τον πρώην ιδιοκτήτη σε προσωπικό επίπεδο αποτελούσε θεμέλιο λίθο της έως τώρα παρουσίας του στην ΑΕΚ.

2) Ο Μάριος Ηλιόπουλος θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αξιολόγηση των στελεχών που αφήνει κληρονομιά ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο πρώην διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ στελέχωνε την ΠΑΕ με ανθρώπους της ποδοσφαιρικής πιάτσας (κάποιοι εκ των οποίων έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί “ανεπιθύμητοι” ακόμη και από φίλους της “Ένωσης”), αλλά και με πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πληρούσαν τα οπαδικά κριτήρια που ο ίδιος έθετε ως προαπαιτούμενο μιας πρόσληψης. Θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ή θα θελήσει να εμπλουτίσει το στελεχιακό δυναμικό της ΠΑΕ με τεχνοκράτες που θα είναι σε θέση να φέρουν συνολικά τον οργανισμό ένα βήμα πιο κοντά στις απαιτήσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

3) Η ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης… καίει! Ο Μάριος Ηλιόπουλος αναλαμβάνει τις τύχες της ΑΕΚ σε μια περίοδο που βρίσκει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή Ελλάδος και τον Ολυμπιακό κάτοχο του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου που κατέκτησε ελληνικός σύλλογος στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Θα χρειαστούν άμεσα δηλαδή αρκετά εκατομμύρια και κυρίως σωστές επιλογές παικτών που θα ενισχύσουν το “κιτρινόμαυρο” ρόστερ.

4) Όπως συμβαίνει πάντα με κάθε νέο ιδιοκτήτη μεγάλης ομάδας στην Ελλάδα, ο Μάριος Ηλιόπουλος καλείται να κερδίσει άμεσα την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των φίλων της ΑΕΚ. Ο Έλληνας πλοιοκτήτης ουδέποτε διαφήμιζε την αγάπη του για την “Ένωση”. Δεν ανήκε δηλαδή στην πρώτη γραμμή των δηλωμένων οπαδών της “Ένωσης” από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό χώρο. Γι’ αυτό ξέρει και ο ίδιος ότι η εμπιστοσύνη με τον κόσμο θα χτιστεί μέσα από μια πετυχημένη πορεία της ομάδας, αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά προκριματικά του καλοκαιριού. Εκεί που η ΑΕΚ θα χρειαστεί τρεις διαδοχικές προκρίσεις για να βρεθεί στους ομίλους του Conference League.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wdcm67yzc9)

5) Το πέμπτο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι αυτό που δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ ο Δημήτρης Μελισσανίδης: Η ανάπτυξη των ακαδημιών της ΑΕΚ προκειμένου να μπορούν να ανταγωνιστούν σε ποιότητα και λειτουργία τα αντίστοιχα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Διόλου τυχαίο ότι αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλάνο από την πρώτη του κιόλας μέρα στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ.

Η εποχή Δημήτρη Μελισσανίδη αποτελεί ήδη παρελθόν. Αυτή του Μάριου Ηλιόπουλου έχει ήδη ξημερώσει. Και τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν βρίσκονται ενώπιον του νέου ιδιοκτήτη.