Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι φιλοδοξούν να είναι οι πιο "πράσινοι", όλων των εποχών, αλλά οι αθλητές, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες ετοιμάζονται να μεταβούν στο Ολυμπιακό χωριό με τα κλιματιστικά τους.

Η φιλοδοξία του Παρισιού για τους πιο πράσινους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους αθλητές. Οι προσπάθειες των διοργανωτών του Παρισιού 2024 να κάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 τους πιο πράσινους στην ιστορία βρίσκει αντιμέτωπους αθλητές που σχεδιάζουν να πάρουν τα κλιματιστικά τους στο Ολυμπιακό Χωριό, μετά την ανακοίνωση ενός σχεδίου βιωσιμότητας που δεν περιλαμβάνει κλιματισμό στα δωμάτια των αθλητών .

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, σύμφωνα με τους διοργανωτές θα είναι οι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, Αγώνες στην ιστορία. Ο συγκεκριμένος στόχος μοιάζει να απειλείται από τη δυσαρέσκεια πολλών αθλητών και τους φόβους για υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται για το καλοκαίρι.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 χωρίς κλιματισμό με νερό του Σηκουάνα

Το Ολυμπιακό Χωριό έχει σχεδιαστεί χωρίς κλιματισμό στους χώρους των αθλητών. Χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους και ένα υπόγειο σύστημα ψύξης, παρόμοιο με αυτό του Μουσείου του Λούβρου, για να μετριάσει τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Paris 2024 village has no air-conditioner for athletes

Το σύστημα ψύξης του Ολυμπιακού χωριού θα αντλεί νερό από τον ποταμό Σηκουάνα για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ενέργειας. Από εκεί, το κρύο νερό θα κυκλοφορεί μέσω των σωλήνων των κτιρίων, μειώνοντας σημαντικά τη συνολική θερμοκρασία των κτιρίων. Ωστόσο, πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία για κρίσιμες περιόδους ανάπαυσης.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι το Ολυμπιακό χωριό θα παράγει περίπου τις μισές εκπομπές άνθρακα από ένα συμβατικό κτίριο, χάρη στη χρήση ξυλείας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και κατασκευών από σκυρόδεμα και ενός ανανεώσιμου συστήματος γεωθερμίας. Το Ολυμπιακό χωριό χρειάστηκε επτά χρόνια για να κατασκευαστεί και κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Παρισιού 2024.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2-24 και υψηλές θερμοκρασίες

Έχοντας αυτό κατά νου, αθλητές που χρειάζονται σωστή ξεκούραση, προπόνηση και διατροφή για να αποδώσουν τα μέγιστα, σχεδιάζουν να φέρουν τα δικά τους κλιματιστικά στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψει για τον καιρό κατά την έναρξη των Αγώνων στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου, η Ευρώπη σημείωσε θερμοκρασίες ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι και ιστορικά η γαλλική πρωτεύουσα έχει δει θερμοκρασίες πάνω από 35°C για τουλάχιστον 7 έως 10 ημέρες από το τέλος Ιουλίου έως τον Αύγουστο.

Πολλές χώρες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν φορητό κλιματισμό. Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Ιταλία, εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Η Αλεξάνδρα Πάλλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στην Washington Post

Το ίδιο θα κάνει η Ελλάδα με την Αλεξάνδρα Πάλλη, Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της ΕΟΕ, να λέει στην Washington Post για τα φορητά κλιματιστικά: "Θα τα φέρουμε. Και μετά θα τα πάρουμε πίσω στην Ελλάδα". Εξήγησε ότι πρόκειται για επιθυμία των αθλητών: "Χρειάζονται υποστήριξη. Γιατί έτσι κι αλλιώς αυτό που κάνουν είναι πολύ δύσκολο". Το ίδιο θα κάνει και η Αυστραλία.

IOC President Thomas Bach at the Olympic Village Paris 2024

"Παρά τις εξωτερικές θερμοκρασίες των 41°C, είχαμε 28°C στα περισσότερα από αυτά τα δωμάτια", εξήγησε ο Laurent Michaud, διευθυντής του Ολυμπιακού Χωριού, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι ο κλιματισμός θα ήταν απαραίτητος μόνο σε ακραία κύματα καύσωνα. καθώς οι εσωτερικές θερμοκρασίες σπάνια ξεπερνούν τους 26°C.

Η σιγουριά του Εμανουέλ Μακρόν

Σε μια ξεκάθαρη ένδειξη συμπαράστασης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στα επίσημα εγκαίνια: "Αυτό είναι ένα παράδειγμα της πόλης του μέλλοντος. Εδώ βλέπουμε τα κτίρια που θα κατασκευαστούν το 2040, ικανά να αντέξουν τις κλιματικές συνθήκες του 2050, τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη", υποστηρίζοντας το σύστημα που χρησιμοποιείται στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά και τον ρόλο του ως πρότυπο για το μέλλον.