Απ’ όποια πλευρά κι αν συγκρίνεις το προπονητικό προφίλ του Ντιέγκο Αλόνσο με το αντίστοιχο του Ματίας Αλμέιδα θα εντοπίσεις πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Θαρρείς και πρόκειται για δύο τεχνικούς βγαλμένους από… καρμπόν!

Λατινοαμερικάνοι, άρα πολύ ισχυρές προσωπικότητες και με αίμα που βράζει! Παλαίμαχοι διεθνείς παίκτες με πολυετή διαδρομή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και πληθώρα συμμετοχών σε πρωταθλήματα της Μεσογείου όπως η La Liga και η Serie A.

Εκπρόσωποι της γενιάς των πενηντάρηδων αμφότεροι, ξεκίνησαν ταυτόχρονα την προπονητική τους καριέρα το 2011 από συλλόγους των χωρών τους, προτού δοκιμάσουν την τύχη τους στο Μεξικό και το MLS.

Ο Αλόνσο βλέπει τον Παναθηναϊκό όπως έβλεπε ο Αλμέιδα την ΑΕΚ 

Ένα ακόμη επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό; Η ελληνική Super League (μέσω της θητείας τους σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) αποτελεί ουσιαστικά το… Πανεπιστήμιο που θα τους επιτρέψει να αποφοιτήσουν αριστούχοι για να ανοίξουν την πόρτα κάποιας εκ των κορυφαίων λιγκών της Γηραιάς Ηπείρου. Το εφιαλτικό πέρασμα λίγων εβδομάδων του Αλόνσο από τον πάγκο της Σεβίλλης μεσούσης της περσινής περιόδου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ουσιαστική πρώτη εμπειρία σε ευρωπαϊκό πάγκο, παρά μόνο ως ένα… σοκ για τον Ουρουγουανό τεχνικό.

Μία είναι η μεγάλη διαφορά που χωρίζει την άφιξη των δύο Λατινοαμερικάνων τεχνικών στα μέρη μας: Το πως συστήθηκαν στο ελληνικό κοινό από τις ίδιες τις ομάδες που επέλεξαν να συνεργαστούν: Τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Ο Ματίας Αλμέιδα από την πρώτη στιγμή παρουσιάστηκε στον κόσμο της "Ένωσης" ως αναμορφωτής της μετά από μια περίοδο τετραετούς ξηρασίας σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε φροντίσει να ανεβάσει τη μετοχή του, ενδεχομένως και σε υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές που τη συναντούσες στο διεθνές χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή ο "Πελάδο" να γίνει δεκτός σχεδόν ως… Μεσσίας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αντίθετα ο Ντιέγκο Αλόνσο αποδομήθηκε, ουσιαστικά, από τον ίδιο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού πριν καν πιάσει δουλειά στο Κορωπί. Άδικο ενδεχομένως για τον ίδιο, αλλά η "παγωμάρα" που συνόδευσε την πρόσληψή του θα είναι ένα από τα πρώτα εμπόδια που θα κληθεί να ξεπεράσει.

Η... διαφήμηση του Σάρι από τον Παναθηναϊκό, "πριόνισε" τον ερχομό του Αλόνσο

Καλή και θεμιτή η προσπάθεια προσέγγισης του Σάρι από τον Παναθηναϊκό, αλλά από τη στιγμή που στο "πράσινο" στρατόπεδο γνώριζαν εξ αρχής ότι οι πιθανότητες συνεργασίας με τον Ιταλό ήταν μηδαμινές (σ.σ. γιατί αν δεν το ήξεραν, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο) όφειλαν να υψώσουν "στεγανά" στις διαπραγματεύσεις μαζί του και να μη διαρρεύσει το παραμικρό στον Τύπο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xb7cqsabwh)

Όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά αντίθετα… διαφήμιζαν επί σειρά ημερών την "πολιορκία" του πρώην προπονητή της Λάτσιο δημιουργώντας τεράστιες προσδοκίες στον κόσμο της ομάδας για έλευση ενός τεχνικού με σημαντικό ειδικό βάρος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

ιατί η αλήθεια είναι ότι η απόσταση που χωρίζει προπονητικά τον Σάρι από τον Αλόνσο είναι αρκετά μεγάλη. Τουλάχιστον προς το παρόν. Παρά το γεγονός ότι ο 49χρονος Ουρουγουανός μοιάζει πιο συμβατός σε project ελληνικής ομάδας σε σχέση με τον 65χρονο Ιταλό. Αφήστε που οι συνεργασίες ελληνικών συλλόγων με Ιταλούς τεχνικούς καταλήγουν συνήθως σε… τραυματικές εμπειρίες.

Σε κάθε περίπτωση οι λανθασμένοι χειρισμοί του Παναθηναϊκού στις διαπραγματεύσεις με τον Σάρι (κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο)… πριόνισαν με το καλημέρα τη δυναμική της παρουσίας του Ντιέγκο Αλόνσο στον πάγκο του "τριφυλλιού". Και για να μην κοροϊδευόμαστε, αν τα αποτελέσματα δεν ευνοήσουν τον Ουρουγουανό από το ξεκίνημα της σεζόν, η "πράσινη" εξέδρα θα είναι έτοιμη να "πυροβολήσει" με το… δάχτυλο στη σκανδάλη.
Ένα περιβάλλον ολοκληρωτικά αντίθετο από εκείνο που συνόδευε την άφιξη του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ πριν από δύο καλοκαίρια.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".