Μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες στην Ιστορία του μπάσκετ, ο Τζέρι Γουέστ, πέθανε στην ηλικία των 86. Ο άνθρωπος που φέρεται να απεικονίζεται στο logo του NBA -κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από επίσημα χείλη ούτε όμως και διαψευστεί, ήταν μια προσωπικότητα η οποία απήλαυε τον καθολικό σεβασμό μέσα στον οργανισμό και ορισμένες φορές έμοιαζε με τον Πάπα, διεκδικώντας, εκτός των άλλων, το αλάθητό του. Ο Γουέστ γεννήθηκε στην περιοχή Τσέλιαν της περιοχής Δυτική Βιρτζίνια στις 24 Μαΐου 1938. Πέθανε στις 12 Ιουνίου 2024. 


Asking Jerry West Who He'd Pick as Next NBA Logo 👀


NBA: Ο μόνος MVP από τους... χαμένους


Ο Τζέρι Γουέστ θεωρήθηκε πιονέρος σε ό,τι αφορά τη μηχανική του τζαμπ σουτ, υπήρξε κεφαλαιώδης στην κόντρα των Λος Άντζελες Λέικερς με τους Μπόστον Σέλτικς, αν και δεν ήταν εκεί στα νάματά της, ενώ ήταν ο πρώτος MVP τελικών του NBA, το 1969, και μάλιστα ο μόνος που πήρε το βραβείο παρ' ότι η ομάδα του ηττήθηκε σε εκείνη την περίφημη σειρά από την παρέα του Μπιλ Ράσελ, ο οποίος έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι του στο μπάσκετ σε εκείνον τον αλησμόνητο έβδομο τελικό. 

Ο Γουέστ ήταν ο ορισμός του νικητή, παρά το γεγονός ότι από το 1960 έως το 1974, όταν αγωνίστηκε στους Λέικερς (για δύο χρονιές Μινεάπολις και έπειτα Λος Άντζελες), πήρε μόνο ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή, το 1972, παρέα με τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν ο οποίος είχε φτάσει στο Λος Άντζελες το 1968, και έπαιξε σε εννιά τελικούς του NBA. Έχασε τους έξι, από το 1962 έως το '69, από τους Σέλτικς, και ηττήθηκε δις, το 1970 και το 1973, από τους Νικς, οι οποίοι από τότε δεν έχουν πάρει δαχτυλίδι πρωταθλητή στο NBA. 

Ξεχωριστή στιγμή θεωρείται το απίστευτο σουτ πίσω από το κέντρο στον τρίτο τελικό του 1970, απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς. Τότε, με τη σειρά στο 1-1, ο Ντέιβ ΝτεΜπούσερ είχε δώσει προβάδισμα δύο πόντων στην ομάδα του Μεγάλου Μήλου και ο Γουέστ σκόραρε από τα 12 μέτρα, κάτι που, όμως, δεν χάρισε τη νίκη στους Λέικερς, αφού τότε δεν υπήρχε τρίποντο. 


Jerry West 60-Footer - April 29, 1970



Το 1972, εν τέλει, με το 4-1 επί των Nικς, με MVP τον Τσάμπερλεϊν, ο Γουέστ πήρε το δαχτυλίδι του. Την επόμενη χρονιά, η Νέα Υόρκη, με τους Γουόλτ "Κλάιντ" Φρέιζερ και Ερλ "Περλ" Μονρό να είναι το δίδυμο της περιφέρειας, κατέκτησε το πρωτάθλημα επί των Λέικερς και αυτός ήταν ο τελευταίος τελικός που έπαιξε το "logo". 

NBA: Μια αλεπού της διαχείρισης 

Ό,τι δεν του έδωσε η καριέρα του ως παίκτη, ο Τζέρι Γουέστ πήρε όταν έγινε γενικός διευθυντής. Από το 1974 έως το 1977 ήταν προπονητής της ομάδας από την Καλιφόρνια και μία φορά έφτασε στους τελικούς της Δύσης, το 1977, όταν το Πόρτλαντ του επίσης προσφάτως αποχωρήσαντα του μάταιου τούτου κόσμου, Μπιλ Γουόλτον, "σκούπισε" τους Λέικερς. Ο Γουέστ ενεπλάκη στην επιλογή του Μάτζικ Τζόνσον και τη δεκαετία του '80 ήταν ο τζένεραλ μάνατζερ μίας ομάδας που είχε για προπονητή τον "κύριο Αρμάνι" Πατ Ράιλι. 


When Shaq Got Into It With Jerry West 🤯 #shorts



Ο Γουέστ εμπλέκεται σε μερικές από τις πλέον σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις στο NBA ως σήμερα. Ήταν εκείνος που συμφώνησε το 1996 με τον Σακίλ Ο' Νιλ, ώστε να γίνει κάτοικος Λος Άντζελες, που ζήτησε επιτακτικά τον Κόμπι Μπράιαντ, απόφοιτο λυκείου, στα ντραφτ την ίδια χρονιά.


When Jerry West predicted Kobe's & Shaq's championships



Aυτός που διάλεξε τον Στεφ Κάρι, τον Κλέι Τόμπσον και τον Ντρέιμοντ Γκριν για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και που υλοποίησε τη μετακίνηση του Κέβιν Ντουράντ στο Σαν Φρανσίσκο, το 2016. 


Πανηγύρισε τα πρωταθλήματα του 1980, του 1983, του 1985, του 1987, του 1988 και του 2000 με τους Λέικερς, και εκείνα του 2015 και του 2017 με τους Γουόριορς. Ήταν, επίσης, γενικός διευθυντής των Μέμφις Γκρίζλις όταν πήγαν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους στα playoffs το 2004.