Η επιστροφή του Ράφα Ναδάλ στο δικό του κορτ, το "Φιλίπ Σατριέ", ήταν σημαντικό γεγονός για όλο το Παρίσι ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Ο Ισπανός τενίστας μπορεί να έπαιξε και το τελευταίο τουρνουά στην καριέρα του, αν και ο σχολιαστής του Eurosport, ο θρυλικός Ματς Βιλάντερ των οκτώ κεκτημένων Major τη δεκαετία του '80, είπε ότι θα ήταν φανταστικό να κλείσει την καριέρα του παίζοντας στο κεντρικό κορτ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στο Παρίσι, την πόλη που νίκησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Αν το κάνει στο πλευρό του Κάρλος Αλκαράθ, του τενίστα που θεωρείται ο γνήσιος επίγονός του και που είναι ο νικητής του Roland Garros, θα είναι ένα ιδανικό φινάλε. Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας στο τένις, Νταβίντ Φερέρ, τόνισε πως "ο Ράφα και ο Κάρλος θα παίξουν μαζί στο Παρίσι". 

Ο Ναδάλ έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω, όχι παιχνιδιών αλλά, της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό δεν στοιχειοθετείται, πάντως, με την παρούσα πραγματικότητα, μια και ο Μαγιορκινός είναι αυτήν τη στιγμή στο νούμερο 275 της παγκόσμιας κατάταξης


Nadal Round 1 on-court interview | Roland-Garros 2024


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί έχει προκριθεί ο Ναδάλ

Το γεγονός ότι ο Ναδάλ, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο του Roland Garros από τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, έχει το δικαίωμα να πάει στο Παρίσι, έφερε την αρνητική αντίδραση του Πέδρο Μαρτίνεθ, συμπατριώτη του "ταύρου από το Μανακόρ". Ο Μαρτίνεθ δεν είναι πολύ μακρύτερα, αφού βρίσκεται στο 255 της παγκόσμιας κατάταξης, παρ' όλα αυτά στερείται το ταξίδι στο Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 εξαιτίας της δικλίδας του Ναδάλ. Ο λόγος είναι πως ο 37χρονος θρύλος του τένις τραυματίστηκε στο γοφό πριν το Australian Open του 2023, όταν ήταν νούμερο 9 στην παγκόσμια κατάταξη. 

Αυτό που ο Μαρτίνεθ -που δεν έκανε δημοσίως δήλωση, αλλά φέρεται να προέβη σε ιδιωτικά σχόλια- πιθανότατα εχθαίρεται, είναι πως ο Ναδάλ κρίνεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρόκριση, ως νούμερο 9 της παγκόσμιας κατάταξης και άρα έχει "κλειδώσει" τη θέση του στο Παρίσι

Ο Μαρτίνεθ φέρεται είπων τα εξής: "Σε αυτήν την περίπτωση, η προστατευμένη κατάταξη είναι αδικία, επειδή ουδείς από εμάς έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω τραυματισμού, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τον Ράφα, που όλοι θέλουμε να δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένου εμένα ως φίλου. Δεν το βρίσκω απολύτως δίκαιο. Είναι σαν να τραυματιστώ τώρα να να χρησιμοποιήσω την προστατευμένη κατάσταση στους Αγώνες του Λος Άντζελες (σ.σ. το 2028). Νομίζω ότι αξίζω να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες -και το να μη βρεθώ εκεί εξαιτίας μίας κατάστασης όπως αυτή, είναι λίγο άδικο. Αλλά δεν μπορείς να το ελέγξεις και αυτό είναι". 

Πάντως, στην Ισπανία κάνουν σχέδια για... γκράντε διπλή παρουσία. Πλην του Ναδάλ και Αλκαράθ, οι Πάμπλο Καρένο Μπούστα και Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα θα πάνε στο Παρίσι. Στη χώρα της Ιβηρικής σκέφτονται μήπως βάλουν τους Ναδάλ και Αλκαράθ στο διπλό Ανδρών, ένα συμβάν που εκ προοιμίου λογίζεται ως αξιοσημείωτο.