Ο Φραντσέσκο Τότι προφανώς δεν θα προτιμούσε άλλη εθνική ομάδα να κατακτήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης στο Euro 2024 από την Ιταλία. Ωστόσο, η δήλωσή του για το ποιος θα ήθελε να είναι ο τελικός της διοργάνωσης, είναι δηλωτική μιας συγκεκαλυμμένης επιθυμίας του. Ο Τότι θέλει το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης να γίνει ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2006. Τα vibes από εκείνη την αναμέτρηση, φυσικά, είναι θετικά για τους Ιταλούς, που στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου. 

Euro 2024: Ο πόνος του Τρεζέγκε

Ωστόσο, στην επιθυμία του θρυλικού "τζιαλορόσο" ελλοχεύει ένα απωθημένο. Ο τελικός του Euro 2000, στον οποίο η Ιταλία κρατούσε σφιχτά τον τίτλο στην αγκαλιά της, στο Ρότερνταμ, όμως ο Σιλβέν Βιλτόρ ισοφάρισε στις καθυστερήσεις το γκολ του Μάρκο ΝτελΒέκιο από το 55' και μόλις τρία λεπτά από την έναρξη της παράτασης ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, με ένα απίθανο σουτ, πέτυχε το "χρυσό γκολ" που χάρισε το Euro στη Γαλλία. 


France 2-1 Italy | EURO 2000 Final Match | Highlights & Best Moments



Ο Τότι έπαιξε σε εκείνο το παιχνίδι και φυσικά το θυμάται. Πάντως, τόνισε ότι με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι η Ιταλία, η οποία περιφέρεται στη Γερμανία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, μπορεί να πάει μακριά στη διοργάνωση: "Ο πιο ωραίος τελικός θα ήταν Ιταλία-Γαλλία. Όπως το 2006. Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Euro; Σε μία τέτοια διοργάνωση με τόσους καλούς παίκτες και τόσες καλές ομάδες, δεν είναι εύκολη η κατάκτηση. Ως Ιταλός, ελπίζω να νικήσει η Ιταλία.

Η διοργάνωση έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά η Ιταλία πρέπει να βγει στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να κάνει το καλύτερο δυνατό. Έχουν έναν μεγάλο προπονητή και αν τον ακούσουν μπορούν να φτάσουν πιο μακριά από τη φάση των '16'".