Οι μνήμες ταξιδεύουν πίσω στις 12 Ιουνίου 2004, όταν το "πειρατικό" του Ότο Ρεχάγκελ ξεκινούσε από το "Ντραγκάο" του Πόρτο το "μαγικό" του ταξίδι προς τη μεγαλύτερη και πιο απρόσμενη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού.

Πορτογαλία - Ελλάδα: 1-2 | Φάση Ομίλων Euro 2004

Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς θέλαμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο να γιορτάσουμε την επέτειο της συμπλήρωσης 20 ετών από το θαύμα της κατάκτησης του Euro και αλλιώς θα ζήσουμε τη μεγάλη γιορτή της Γηραιάς Ηπείρου που ανοίγει την αυλαία της απόψε με το εναρκτήριο παιχνίδι της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στην οικοδέσποινα Γερμανία και τη Σκωτία.

O πικρός αποκλεισμός από τη Γεωργία του Κβαρατσχέλια στους αγώνες μπαράζ του Nations League υποχρεώνει την Εθνική μας ομάδα να περιοριστεί σε ρόλο τηλεθεατή για πέμπτη διαδοχική μεγάλη διοργάνωση, αναπολώντας τα ένδοξα χρόνια της "χρυσής" δεκαετίας 2004-2014.

Από υπολογιστές μέχρι στοιχηματικές όλοι βλέπουν την Αγγλία φαβορί του Euro 2024

Όχι ότι μετριάζει το ενδιαφέρον για το μεγάλο ραντεβού του Euro 2024 η απουσία της "γαλανόλευκης". Απλά προσδίδει μια πιο μελαγχολική χροιά για τους Έλληνες. Γιατί όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της 17ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα οι Άγγλοι που ελπίζουν να ξορκίσουν την κατάρα έξι δεκαετιών και να στεφθούν για πρώτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης. Η τεχνολογία, πάντως, τα “λιοντάρια” του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έχρισε φαβορί, έστω και με οριακό προβάδισμα έναντι της Γαλλίας του Κιλιάν Εμπαπέ.

Ο υπερυπολογιστής της Opta έδωσε πιθανότητες 19,9% στην αγριεμένη φουρνιά του Μπέλιγχαμ, του Φόντεν, του Ράις, του Γουότκινς, του Σάκα και του Αλεξάντερ-Άρνολντ και 19,1% στους "τρικολόρ" φιναλίστ του Μουντιάλ του Κατάρ.

Τι περιμένουμε να δούμε, αλήθεια, στα γήπεδα της Γερμανίας από τις 14/6 έως τις 14/7, όταν και θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ο μεγάλος τελικός; Μια αμφίρροπη μάχη στον πρώτο γύρο που όμως θα εξελιχθεί σε "πόλεμο των βουβαλιών" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όσο οδηγούμαστε στην κορύφωση των νοκ άουτ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxe1i0ku7wu9)

Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία δύσκολα δεν θα βρίσκονται στους προημιτελικούς, ενώ το ενδιαφέρον της πρώτης φάσης εστιάζεται περισσότερο στον δεύτερο «όμιλο του θανάτου» εκεί που θα μονομαχήσουν Ισπανία, Κροατία και Ιταλία με την κάτοχο του τροπαίου να έχει εξαιρετικά δύσκολο μονοπάτι να διαβεί για να διατηρήσει τα σκήπτρα της.

Οι οικοδεσπότες Γερμανοί και το... καταραμένο 1988

Από την καταγραφή των φαβορί δεν θα ήταν δυνατό να εξαιρέσουμε τη διοργανώτρια Γερμανία ακόμη και για ιστορικούς λόγους. 36 ολόκληρα χρόνια περίμεναν τα "πάντσερ" να υποδεχτούν τις υπόλοιπες "μεγάλες δυνάμεις" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο σπίτι τους και ακόμη και σήμερα φέρουν βαρέως την αποτυχία του 1988, όταν η ονειρεμένη εθνική Ολλανδίας του Γκούλιτ και του Φαν Μπάστεν είχε προσφέρει μια μοναδική παράσταση στους λάτρεις της "στρογγυλής θεάς" φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου σε έναν τελικό που είχε επιτευχθεί ένα από τα πλέον μνημειώδη γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης (το θρυλικό βολέ στην κίνηση με το οποίο είχε εκτελέσει τον Ρινάτ Ντασάεφ ο Μάρκο φαν Μπάστεν).

Gol de Van Basten a URSS (Final Eurocopa 1988)

Μπορεί η ανανεωμένη εθνική Γερμανίας του φιλόδοξου Γιούλιαν Νάγκελσμαν να προσφέρει στον Τόνι Κρόος έναν ανεπανάληπτο "τελευταίο χορό" πριν κρεμάσει τα παπούτσια του ολοκληρώνοντας μια μοναδική καριέρα;

Ή μήπως θα ζήσουμε ένα μυθικό “last dance” του Κριστιάνο Ρονάλντο στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση που θα δούμε αγωνιζόμενο τον “CR7” με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας;

Σε κάθε περίπτωση… μελετήστε προσεκτικά το πρόγραμμα των αγώνων, κυκλώστε τα παραδοσιακά ντέρμπι των φαβορί, και βέβαια μην ξεχάσετε να σημειώσετε τις ημερομηνίες που θα αγωνιστούν αρκετά γνώριμα πρόσωπα. Γιατί μπορεί η Εθνική μας ομάδα να απουσιάζει από τη γιορτή, αλλά στα γήπεδα της Γερμανίας θα παρελάσουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ντομαγκόι Βίντα στην Κροατία, η τριπλέτα του Παναθηναϊκού Σπόραρ-Βέρμπιτς-Τσέριν στη Σλοβενία, η άκρως… ελληνική Σερβία με Μαξίμοβιτς, Ζίβκοβιτς, Γκατσίνοβιτς, Μλαντένοβιτς, ο Τσούμπερ στην Ελβετία, ο Σενγκέλια στη Γεωργία συνθέτουν ένα άκρως οικείο σε όλους μας παζλ!

Και επειδή Euro χωρίς στοίχημα δεν γίνεται, οι μπουκ συμφωνούν με τον υπολογιστή της Opta και δίνουν ελαφρύ προβάδισμα για την κούπα στους Άγγλους! Λέτε να ζήσουμε μια τόσο ιστορική στιγμή; Αν ναι, ακόμη και οι τόνοι μπίρας που έχουν εξασφαλίσει οι Γερμανοί για να καλύψουν τις ανάγκες της διοργάνωσης δεν θα φτάνουν… ούτε για ζήτω!