Σε μια σειρά τελικών που η τοξικότητα χτυπάει κόκκινο, δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράσημο για τους παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR από τη… σιωπηρή παραδοχή της ανωτερότητας τους στον τέταρτο τελικό της Basket League από τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων που βρέθηκαν στις εξέδρες του ΣΕΦ. Και απόλυτα δίκαια!

Επιπλέον πιστοποιήθηκε για άλλο ένα παιχνίδι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που γεμίζει τις κερκίδες του ΟΑΚΑ και του "Ειρήνης και Φιλίας" ξέρει από μπάσκετ, αντιλαμβάνεται το πολύ υψηλό επίπεδο θεάματος που παρακολουθεί και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ομάδες που έχουν δημιουργήσει Εργκίν Αταμάν και Γιώργος Μπαρτζώκας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1yb3yrr1qi1)

Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ο κόσμος των δύο ομάδων είναι αυτός που (στη μεγάλη του πλειοψηφία) έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η μονομαχία της πρωταθλήτριας Ευρώπης με την τρίτη ομάδα της φετινής Euroleague και περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης. Γιατί συνολικά οι δύο οργανισμοί έχουν πάρει βαθμό… κάτω από τη βάση.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι φαβορί στον 5ο τελικό

Ας μείνουμε, όμως, στα αγωνιστικά. Ούτε στη διαιτησία, ούτε στις ανακοινώσεις, ούτε στα social media, ούτε στα "δηλητηριασμένα" από μίσος media που φθείρουν την εικόνα μιας συγκλονιστικής σειράς τελικών.

Είναι ο Παναθηναϊκός AKTOR φαβορί για τον τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό λίγες ώρες πριν την έναρξη του 5ου και τελευταίου τελικού; Ναι είναι! Όχι μόνο για έναν λόγο!

Πρώτον, όπως πολύ εύστοχα είχε επισημάνει ο Κώστας Παπανικολάου στην επίσημη συνέντευξη των τελικών, η έδρα δεν παίζει καμία σημασία εκτός αν οι δύο ομάδες οδηγηθούν σε πέμπτο παιχνίδι.

Δεύτερον, οι "πράσινοι» εμφανίζονται το τελευταίο δίμηνο της σεζόν με… τόνους αυτοπεποίθησης στο παρκέ. Σε πείθουν πως ό,τι κι αν συμβεί, όσες δυσκολίες κι αν περάσουν, στο τέλος αυτοί θα παραμείνουν όρθιοι και θριαμβευτές. Σκεφτείτε απλά ότι αρχής γενομένης από τα playoffs με τη Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός AKTOR βρέθηκε έξι φορές με την πλάτη στον τοίχο. Έδωσε έξι "τελικούς" στους οποίους αν γνώριζε την ήττα θα έμενε εκτός στόχων: Τον 4ο και τον 5ο αγώνα αγώνα με τους Ισραηλινούς (και με το σκορ 2-1 υπέρ της ομάδας του Κάτας και 2-2 μετά την ισοφάριση του Βελιγραδίου), τα δύο παιχνίδια με Φενερμπαχτσέ, Ρεάλ στο Final 4 του Βερολίνου, και τον 3ο με τον 4ο τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό (με το σκορ 2-0 υπέρ των "ερυθρόλευκων"). Όταν κερδίζεις πέντε τελικούς και μάλιστα τους περισσότερους με ανατροπές, σημαίνει ότι είσαι φτιαγμένος από μέταλλο πρωταθλητή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1y9zix22y55)

Κέντρικ Ναν, η... πολυτέλεια του Αταμάν και του Παναθηναϊκού AKTOR

Τρίτον, ο Εργκίν Αταμάν ευτύχησε να δει μεσούσης της περιόδου να ντύνεται στα πράσινα ο πιο χαρισματικός σκόρερ που έχει διασχίσει τα τελευταία χρόνια τα νερά του Ατλαντικού, αφήνοντας το ΝΒΑ για να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Ο Κέντρικ Ναν αποδεικνύει μέσα στο γήπεδο ότι η θέση του είναι στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Η παρουσία του στα μέρη μας συνιστά πολυτέλεια για ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ και φυσικά για τον Παναθηναϊκό. Όσο περισσότερο παρατείνεται η παραμονή του στα πράσινα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αποστολή των αντιπάλων του "τριφυλλιού", εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1yay3xj1rv5)

Πως μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει το ΟΑΚΑ… Βαρκελώνη

Φαβορί ο Παναθηναϊκός AKTOR, αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει την πιο refuse to lose ομάδα των παρκέ της Euroleague; Αν οι "πράσινοι" υποτιμήσουν τον Ολυμπιακό, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να βρεθούν στη θέση που κάθισε πριν από μερικές εβδομάδες η Μπαρτσελόνα, στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς των playoffs που φιλοξενήθηκε στην Βαρκελώνη. Μοιάζει δύσκολο να το πράξουν, καθώς ο Εργκίν Αταμάν τρέφει απεριόριστο σεβασμό για το έργο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο φετινός Ολυμπιακός αρέσκεται περισσότερο στο ρόλο του αουτσάιντερ. Υπάρχει ένας τρόπος να αποδράσει με διπλό από το ΟΑΚΑ, κι αυτός είναι να "χτυπήσει" τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο. Να εκμεταλλευτεί το ενδεχόμενο άγχος των γηπεδούχων και να μην αφήσει το παιχνίδι να κριθεί στα τελευταία λεπτά (εκεί που το πλεονέκτημα των "πράσινων" είναι δεδομένο). Και, βέβαια, αφενός να ελπίζει ότι θα βρεθούν ταυτόχρονα σε καλή μέρα οι δύο σκόρερ του, ο Πίτερς και ο Κάνααν, και αφετέρου να έχει προλάβει να φορτίσει τις μπαταρίες του ο εξαντλημένος Μιλουτίνοφ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1y9xmfogi5l)

Βασική προϋπόθεση βέβαια για να έχουν τύχη οι "ερυθρόλευκοι" είναι να εστιάσουν αποκλειστικά στο μπάσκετ. Γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια των τελικών (ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων) έχουν εμφανιστεί εντός και εκτός παρκέ με… θολωμένο μυαλό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wk9bid1ztt)

Στο τέλος της βραδιάς να μην έχει βγει χαμένη... η εθνική ομάδα

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον φετινό πρωταθλητή. Και μακάρι να τον μάθουμε σε ένα περιβάλλον εντός και εκτός παρκέ αντάξιο της ποιότητας των δύο μονομάχων. Έστω και στο παρά ένα, να υπάρξει στέψη σε κλίμα στοιχειώδους "ευ αγωνίζεσθαι" και με αποδοχή του νικητή (όποιος κι αν είναι) τουλάχιστον από τη μεγάλη πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων.

Και πάνω απ’ όλα να μην αφήσουν πίσω τους οι τελικοί αγιάτρευτες πληγές ενόψει της προσπάθειας της εθνικής μας να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".