Το Euro 2024 είναι η απόλυτη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και η διοργάνωση που, σε σχέση με την προηγούμενη, θα εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες διαιτησίας που την προηγούμενη τριετία έγιναν η φόρμα σε διασυλλογικό επίπεδο. Επίσης, θα παρουσιαστούν και νέες τεχνολογίες, που θα επιτρέπουν στους διαιτητές όχι μόνο να παίρνουν τη σωστή απόφαση, αλλά και να το κάνουν γρήγορα. 

Euro 2024: Πού θα είναι ο VAR


Στη Λειψία, σε μια αίθουσα 36 τετραγωνικών μέτρων, θα βρίσκεται ο VAR. Εκεί είναι το κέντρο επικοινωνίας με τους διαιτητές, οι οποίοι θα μπορούν να βασιστούν, για πρώτη φορά σε Euro, στο ημιαυτόματο οφσάιντ. Οι γραμμές θα τους δίνουν το δικαίωμα να σφυρίζουν τη σωστή απόφαση στα 30 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, για τη διαφάνεια των φίλων του ποδοσφαίρουν που θα βρίσκονται στις κερκίδες, όταν ο VAR πάρει μια απόφαση, θα παρέχεται εξήγηση στις οθόνες των γηπέδων. 

Επιπροσθέτως, οι ειδικοί αισθητήρες στις μπάλες του Euro θα "δίνουν" την επαφή του παίκτη με την μπάλα. Άρα, η τεχνολογία με το όνομα connected ball θα αποσαφηνίζει αν έχει γίνει χέρι. 


fifa


Euro 2024: Ευκολία στις κίτρινες κάρτες

Η UEFA πήρε αποφάσεις, για το Euro 2024, που θα προστατεύουν τους διαιτητές. Μόνο οι αρχηγοί θα έχουν πρόσβαση σε συζήτηση, όποιος άλλος διαμαρτύρεται θα βλέπει την κίτρινη κάρτα. Το ίδιο θα γίνεται και σε καταστάσεις που θα έχει σφυρίξει πέναλτι κατά μίας ομάδας, παίκτες της οποίας θα τον πλησιάσουν. 

Κίτρινη θα παίρνει και ο παίκτης που θα... ζητά κίτρινη για αντίπαλο. Θα είναι στη δικαιοδοσία του διαιτητή να δίνει κόκκινη, αν θεωρεί ότι ποδοσφαιριστής έκανε σκληρό φάουλ. Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. 

Διαφορετική εικόνα


Οι χώρες που θα παρακολουθήσουν το Euro, με 100 εκατομμύρια θεατές να αναμένεται να το γιορτάζουν στις τηλεοράσεις τους, θα έχουν διαφορετική εικόνα. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις διαφημίσεις. Εννοείται ότι τα μεγάλα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, θα δώσουν χώρο και χρόνο σε παλαίμαχους ή εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. 

"Μικραίνουν" οι ώρες κοινής ησυχίας

Οι Γερμανοί που θα συνδυάσουν τη θέαση των παιχνιδιών του Euro 2024 με βόλτες, ενδεχομένως να αγχώθηκαν για τα βραδινά παιχνίδια, δηλαδή των 21:00 ώρας Γερμανίας. Οι ώρες κοινής ησυχίας αρχίζουν από τις 22:00. Τα βραδινά παιχνίδια σε αυτήν τη διοργάνωση, που κρατά ένα μήνα, θα είναι 26. Οι μέρες αυτών θα αποτελέσουν εξαίρεση, αφού οι φίλαθλοι θα έχουν δικαίωμα να τα παρακολουθούν σε ειδικούς χώρους θέασης. Αυτό είχε ισχύσει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, που είχε φιλοξενήσει η χώρα.