Η υποδοχή και η αποθέωση των μελών της αποστολής του Ολυμπιακού στο Στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” ξημερώματα Σαββάτου, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό AKTOR στον 5ο τελικό της Basket League, αποτέλεσε ουσιαστικά τον… πρόλογο της επόμενης σεζόν για τους “ερυθρόλευκους”.

Σε κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης τόσο στο πρόσωπο του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, όσο και σε αυτό του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι “ερυθρόλευκοι” καλούνται να αντεπιτεθούν και να διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις τα πρωτεία τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στην Euroleague. Άπαντες στον Πειραιά γνωρίζουν ότι ξεκινούν την προσπάθειά τους ένα βήμα πιο πίσω από τον άμεσο ανταγωνιστή τους, τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Με τους “πράσινους” να ετοιμάζονται για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι να τινάξουν τη… μεταγραφική μπάνκα στον αέρα με τουλάχιστον δύο κινήσεις που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητά τους, στον Πειραιά καλούνται να διαχειριστούν με απόλυτη επιτυχία τις δικές τους κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι.

Δεν χρειάζεται να είναι πολλές, αλλά αυτή τη φορά περιθώρια αστοχίας δεν υπάρχουν. Γιατί τη νέα σεζόν ο Ολυμπιακός δεν θα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στο ρόστερ του παίκτες που στο φινάλε της χρονιάς θα εμφανίζουν προσφορά ανάλογη με εκείνη που αφήνουν πίσω τους παιδιά όπως ο Σίκμα ή ο Μπραζντέικις.

Το ελπιδοφόρο για τον Ολυμπιακό είναι ότι το ρόστερ του δεν χρειάζεται μεγάλες προσθαφαιρέσεις. Ο βασικός κορμός υπάρχει, η γραμμή ψηλών είναι μια από τις κορυφαίες της ιστορίας του (αν όχι η κορυφαία), αλλά είναι επιβεβλημένο να εμπλουτιστεί το έμψυχο δυναμικό με τρεις παίκτες που θα προσδώσουν το αξιόπιστο σκοράρισμα που τόσο πολύ έλειψε φέτος από τους “ερυθρόλευκους”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1zzo7rxpizd)

Κεφάλαιο 1ο: Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει… άλλον Ναν

Η εξέλιξη της σεζόν απέδειξε πόσο εύστοχη ήταν η επιλογή του Κέντρικ Ναν από τον Γιώργο Μπαρτζώκα στα τέλη του περσινού καλοκαιριού, αλλά και πόσο λανθασμένη ήταν η διαχείριση της υπόθεσης του Αμερικανού σκόρερ και κυρίως η επιλογή ενός ρολίστα όπως ο Ίγκνας Μπραζντέικις τη στιγμή που κρίθηκε επιβεβλημένη η απόκτηση παίκτη, λόγω των πολλών προβλημάτων τραυματισμών που αντιμετώπισαν οι Πειραιώτες στο ξεκίνημα της σεζόν.

Με την απόκτηση του Κίναν Έβανς, ο Ολυμπιακός είχε διορθώσει το λάθος του με τον καλύτερο τρόπο ενόψει της επόμενης σεζόν. Μετά τον τραυματισμό του Αμερικάνου “μπόμπερ” καλείται να αναζητήσει αλλού τον “εκτελεστή” του από την περιφέρεια (γιατί ακόμη κι αν τελικά αποκτήσει τον άσο της Ζάλγκιρις περιμένοντας την αποκατάσταση του προβλήματός του, θα το πράξει με φόντο της επόμενες σεζόν, και όχι αυτή που ακολουθεί).

Ποιος μπορεί να είναι όμως ο εκλεκτός του Γιώργου Μπαρτζώκα; Ο Τζέιμς έμεινε στο Μονακό. Ο Πάντερ οδεύει προς Βαρκελώνη. Ο Λορέντζο Μπράουν είναι διαθέσιμος, αλλά και περιζήτητος. Η αγορά της Euroleague δεν μοιάζει να διαθέτει πολλές επιλογές ανάλογου βεληνεκούς. Άρα με δεδομένο ότι και πέρσι ο Μπαρτζώκας στράφηκε στην αγορά του ΝΒΑ, δεν αποκλείεται να πράξει το ίδιο και φέτος.

Με την παρουσία ενός σκόρερ, αυτομάτως το δίδυμο Γουόκαπ και Γκος θα γίνει πολύτιμο και πολύ πιο αποτελεσματικό γιατί θα κληθεί να φέρνει εις πέρας αποστολές που υπάγονται στο ρεπερτόριό του και θα απελευθερωθεί από ευθύνες που φορτώθηκαν στις πλάτες του λόγω λανθασμένου σχεδιασμού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d200wz95pabt)

Κεφάλαιο 2ο: Το όνειρο του Ολυμπιακού λέγεται Σάσα Βεζένκοφ

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο μεγάλος μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού ενόψει της επόμενης σεζόν ονομάζεται Σάσα Βεζένκοφ. Αν ο πρώην MVP της Euroleague επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά, αυτομάτως οι “ερυθρόλευκοι” θα εκτοξεύσουν και πάλι τη δυναμική τους. Σκεφτείτε απλά μια εφτάδα παικτών από το 3 έως το 5 που θα αποτελείται από Παπανικολάου, Πίτερς, Βεζένκοφ, Πετρούσεφ, Φαλ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ctqy8gjiedvl)

Πόσο εφικτή είναι, όμως, η επιστροφή του Βεζένκοφ στους “ερυθρόλευκους”; Πάρα πολύ δύσκολη. Όχι απίθανη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη.

Αν ο Βεζένκοφ επιστρέψει και παράλληλα ο Ολυμπιακός προχωρήσει και στην απόκτηση ενός σκόρερ ολκής στην περιφέρεια, το ρόστερ του θα είναι με διαφορά το κορυφαίο της ιστορίας του. Αν ο Βούλγαρος μείνει στο ΝΒΑ, τότε οι Πειραιώτες θα χρειαστούν ενίσχυση και στη θέση “3” ή “4” με παίκτη που θα διαθέτει συνέπεια στο σκοράρισμα για να πλαισιώσει Παπανικολάου, Πίτερς και Πετρούσεφ.

Κεφάλαιο 3ο: Ο Ντόρσεϊ και η ενίσχυση του ελληνικού κορμού

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τον Παναθηναϊκό AKTOR ο Ολυμπιακός καλείται να προχωρήσει και σε ενίσχυση του ελληνικού του κορμού για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Έλληνες παίκτες πρώτης γραμμής δεν υπάρχουν στην αγορά, πλην δύο: Του Ντόρσεϊ και του Καλάθη. Η απόκτηση του πρώτου μοιάζει με μονόδρομο για τους “ερυθρόλευκους” και γιατί γνωρίζει τα κατατόπια του ΣΕΦ, και γιατί θα επιστρέψει στον Πειραιά με τεράστιο κίνητρο και γιατί θα δώσει στον Ολυμπιακό αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ckq3joh1sjwp)

Παράλληλα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κληθεί να πάρει πολύ περισσότερα από τους Έλληνες παίκτες του ρόστερ την επόμενη σεζόν. Πλην Γουόκαπ και Παπανικολάου, ο Λούντζης ήταν “εξαφανισμένος”, ο Λαρεντζάκης πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν του με την ερυθρόλευκη φανέλα, ο Μήτρου-Λονγκ δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί μεσούσης της περιόδου και παρακολούθησε τους τελικούς ως θεατής, ενώ ο Τανούλης δεν έβρισκε λεπτά συμμετοχής ούτε σε εύκολα παιχνίδια της Basket League.

Την ίδια ώρα στο φινάλε της σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε να αντιπαραθέσει Σλούκα, Μήτογλου, Παπαπέτρου σε θέσεις πρώτης γραμμής, τον Καλαϊτζάκη κομβικό, τον Αντετοκούνμπο να δίνει ανάσες στον Λεσόρ και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον 4ο τελικό και ουσιαστικά μοναδικό ανενεργό Έλληνα τον Μωραϊτη. Τεράστια διαφορά που έπαιξε το δικό της ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών της σεζόν.

Το χθες, όμως, ανήκει στην ιστορία. Σημασία έχει το αύριο. Φεύγουν από το λιμάνι δεδομένα Κάνααν, Σίκμα, Μπραζντέικις και στη θέση τους πρέπει να αποκτηθούν τρεις παίκτες που θα αλλάξουν τις ισορροπίες ενόψει της επόμενης χρονιάς. Ένας “Ναν”, ένας “Βεζένκοφ” (ιδανικά ο ίδιος) και ο Ντόρσεϊ. Περιθώρια αστοχίας πλέον δεν μπορούν να υπάρξουν…