Αν στον ελληνικό αθλητισμό μετρούσαμε τις μέρες με οδηγό το κινεζικό ημερολόγιο, δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι το 2024 θα ονομαζόταν “η χρονιά του Κώστα Σλούκα”.

O απόλυτος πρωταγωνιστής εντός και εκτός παρκέ στη φετινή προσπάθεια αναγέννησης του Παναθηναϊκού AKTOR έμελλε να βάλει φαρδιά πλατιά την προσωπική του υπογραφή και στο τελευταίο επικό επίτευγμα των “πράσινων”, τη μόλις δεύτερη ανατροπή από 0-2 σε 3-2 σε τελικούς Basket League στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1zz3j7oadht)

Ήρωας, ηγέτης ή αγνώμων; Ο Κώστας Σλούκας αποθεώνεται και… δικάζεται

Αρχικά ο αρχηγός του “τριφυλλιού” προσέφερε στους Έλληνες φιλάθλους μια από τις πιο απίθανες προσωπικές ραψωδίες που έχουμε δει για ένα ημίχρονο σε τελικούς οποιασδήποτε διοργάνωσης και εν συνεχεία επισκίασε ακόμη κι αυτή την κατάκτηση του τίτλου με το πρωτοφανές ξέσπασμά του στη συνέντευξη Τύπου.

Από το βράδυ της Παρασκευής ο Κώστας Σλούκας έχει αποθεωθεί, έχει υμνηθεί, έχει δικαστεί, έχει καταδικαστεί. Απόλυτα φυσιολογικό μια τόσο ακραία τοποθέτηση να προκαλεί ανάλογες ακραίες αντιδράσεις.

Για να είμαστε ειλικρινείς η δημόσια επίθεση του διεθνή άσου, κυρίως σε βάρος του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, προκάλεσε σοκ. Πρώτον γιατί ουδέποτε στο παρελθόν είχε δείξει ο Σλούκας ότι αρέσκεται σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις και δεύτερον γιατί ο αρχηγός του Παναθηναϊκού οφείλει μεγάλο μέρος της πετυχημένης καριέρας του στους δύο ανθρώπους που χαρακτήρισε "αλαζόνες" και  "απαξιωτικούς" προς το πρόσωπό του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d20niwnv41yp)

Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε οικονομικό επίπεδο (όπου καλώς ή κακώς ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και νυν του Παναθηναϊκού AKTOR έχει εισπράξει πολλά εκατομμύρια από τους ιδιοκτήτες της πρώην ομάδας του, με τα οποία του επετράπη να χτίσει ένα ασφαλές μέλλον για την οικογένειά του), αλλά και σε καθαρά αγωνιστικό, καθώς πριν από δώδεκα χρόνια οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ήταν εκείνοι που έβαλαν πλάτη στον νεαρό ακόμη γκαρντ και ζήτησαν από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον κρατήσει στην ομάδα και να μην παραχωρηθεί δανεικός.

Τι συνέβη ανάμεσα σε Σλούκα και Αγγελόπουλους;

Αυτά είναι ιστορικά δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Σε μία "δίκη", όμως, οφείλεις πάντα να λαμβάνεις υπ’ όψη σου όλα τα στοιχεία. Και σε ότι αφορά τις σχέσεις Σλούκα με Αγγελόπουλους και Μπαρτζώκα κανείς – πλην των τεσσάρων ανδρών και του στενού του περιβάλλοντος – δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε στις συναντήσεις του περσινού καλοκαιριού όταν διαπραγματεύονταν τις πιθανότητες ανανέωσης του συμβολαίου του διεθνή άσου.

Είναι αχάριστος ο Σλούκας; Τον απαξίωσαν πράγματι στον Ολυμπιακό και μοιραία ήρθε το ξέσπασμα της Παρασκευής; Είτε όσοι τον αποθεώνουν, είτε εκείνοι που τον καταδικάζουν το πράττουν χωρίς να γνωρίζουν την πιο σημαντική λεπτομέρεια της ιστορίας.

Σε κάθε περίπτωση μετά από τις συναντήσεις του περσινού καλοκαιριού, ο Κώστας Σλούκας αισθάνθηκε απαξιωμένος και προσβεβλημένος. Δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα; Έτσι αισθάνθηκε.

Ο Σλούκας έδωσε στον Ολυμπιακό το κίνητρο με το οποίο μετακόμισε από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ

Κι από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο παρκέ του ΟΑΚΑ διψούσε για εκδίκηση, για μια προσωπική απάντηση. Άλλες φορές το έπραξε θολωμένος, άλλες φορές με τρόπο επιβλητικό. Το φινάλε της σεζόν δεδομένα τον βρίσκει δικαιωμένο.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την ολική ρήξη στη σχέση του με τον Ολυμπιακό που διαφαινόταν πριν καν ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν. Αρκεί να συγκρίνει κανείς την εικόνα του Σλούκα στο φετινό φινάλε της χρονιάς με την αντίστοιχη στο Final 4 του Κάουνας.

Το κίνητρο της απαξίωσης, λοιπόν, έβγαλε από τον Κώστα Σλούκα τον καλύτερο εαυτό. Αποδείχτηκε η πιο ισχυρή πηγή ενέργειάς του. Μόνο που ο ίδιος φρόντισε με τις δηλώσεις του μετά τον 5ο τελικό να δώσει ακριβώς το ίδιο κίνητρο σε ολόκληρο τον οργανισμό του Ολυμπιακού ενόψει της επόμενης σεζόν. Και στους αδελφούς Αγγελόπουλους και στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".