Για πότε ολοκληρώθηκε η περσινή σεζόν των Κυπέλλων Ευρώπης και για πότε εκκινεί η επόμενη, κανείς δεν το κατάλαβε! Με το καλεντάρι για ομάδες και ποδοσφαιριστές να είναι πλέον από αδυσώπητο έως απάνθρωπο, τρεις από τις τέσσερις εκπροσώπους μας στις ανανεωμένες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, θα μάθουν σήμερα τους πρώτους τους αντιπάλους στο δρόμο για τη νεοσύστατη League Stage του Champions League, του Europa League και του Conference League.

Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό (που απολαμβάνει μετά από πολλά χρόνια την πολυτέλεια της απ’ ευθείας παρουσίας του στην πρώτη φάση, λόγω της κατάκτησης του Conference League) ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα γνωρίζουν σε λίγες ώρες τα ζευγαρώματά τους στην εκκίνηση ενός ευρωπαϊκού καλοκαιριού για τη χώρα μας που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα προηγήθηκαν στο πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν.

O Ολυμπιακός… άλλαξε πίστα το ελληνικό ποδόσφαιρο

Κακά τα ψέματα! Η επική κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνικό σύλλογο άλλαξε τα πάντα! Ο Ολυμπιακός άλλαξε τα πάντα!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mh81ej46ix)

Με το θρίαμβό τους στην “Opap Arena” επί της Φιορεντίνα, οι “ερυθρόλευκοι” σφράγισαν τη μετάβαση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μια εποχή πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων.

Τη στιγμή που ο Ελ Κααμπί έστελνε την μπάλα στα δίχτυα το βράδυ της 29ης Μαΐου στην “Opap Arena”, στο πιο ιστορικό γκολ που έχει πετύχει ελληνική ομάδα στα κύπελλα Ευρώπης, αυτομάτως… άλλαζε πίστα ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mgghlewbrl)

Πλέον το μέτρο σύγκρισης για όλους τους εκπροσώπους μας δεν είναι απλά μια καλή πορεία, ή η παρουσία σε έναν τελικό ή έναν ημιτελικό, αλλά η κατάκτηση ενός τροπαίου. Από τη στιγμή που βρέθηκε ελληνικός σύλλογος να… ξορκίσει την κατάρα και να το σηκώσει, αυτομάτως ο πήχης των απαιτήσεων για όλους ανέβηκε αρκετά εκατοστά.

Champions League: Ο ΠΑΟΚ προτιμά να αποφύγει την Γιαγκελόνια

Τι ψάχνει, όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο στις σημερινές ευρωπαϊκές κληρώσεις; Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην πιο ευνοϊκή θέση, μετέχοντας στο champions path του 2ου προκριματικού του Champions League και ουσιαστικά θέλει να αποφύγει μόνο την πρωταθλήτρια Πολωνίας Γιαγκελόνια, που μπορεί να είναι σχετικά άπειρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πλην όμως εμφανίζει μια δυναμική που καλό είναι να μη δοκιμαστεί απέναντι στον “Δικέφαλο του Βορρά”.

Άλλωστε, όλες οι υπόλοιπες επιλογές αντιπάλων που θα έχουν οι Θεσσαλονικείς στη σημερινή κλήρωση (13.00) θα είναι από ευνοϊκές μέχρι εξαιρετικά βατές.

Αν ο ΠΑΟΚ αποφύγει τους Πολωνούς θα κληρωθεί αντίπαλος με ένα εκ των ακόλουθων ζευγαριών του πρώτου προκριματικού γύρου του Champions League:

Δε Νιού Σεντς (Ουαλία) - Ντέτσιτς (Μαυροβούνιο)
Μπάνια Λούκα (Βοσνία) - Εγκνάτια (Αλβανία)
Χάμρουν Σπάρτανς (Μάλτα) - Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (Γιβραλτάρ)
Μπαλκάνι (Κόσοβο) - Σάντα Κολόμα (Ανδόρα)
Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) - Τσέλιε (Σλοβενία)
Κλάκσβικ (Νησιά Φερόε) - Ντιφερντάνζ (Λουξεμβούργο)
Ρίγα (Λετονία) - Λέιρν (Β. Ιρλανδία)
Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ (Ισλανδία) - Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία)
Βίρτους (Σαν Μαρίνο) – Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Ορνταμπάσι (Καζακστάν) - Πέτροκουμπ (Μολδαβία)
Ντίναμο Μπατούμι (Γεωργία) - Πιούνικ (Αρμενία)

Europa League: “Ζόρια” με το καλησπέρα για τον Παναθηναϊκό

Ακριβώς αντίθετο είναι το μονοπάτι που θα κληθεί να διαβεί ο Παναθηναϊκός στον 2ο προκριματικό του Europa League (η κλήρωση διεξάγεται στις 14.00). Ανάμεσά στις αντιπάλους του υπάρχουν ομάδες όπως ο Άγιαξ και η Μπράγκα, αλλά συγκροτήματα με αρκετή εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού είναι οι εξής:

Άγιαξ (Ολλανδία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)
Μόλντε (Νορβηγία)
Ραπίντ (Αυστρία)
Ριέκα (Κροατία)
Τράμπζονσπορ (Τουρκία)
Σερκλ Μπριζ (Βέλγιο)
Νικητής ζευγαριού Μπότεφ (Βουλγάρια) - Μάριμπορ (Σλοβενία)
Νικητής ζευγαριού Σέριφ (Μολδαβία) - Ζίρα (Αζερμπαϊτζάν)

Conference League: Τα δύσκολα για την ΑΕΚ… αργούν

Για την ΑΕΚ και τη δική της κλήρωση στο Conference (15.00) μην το ψάχνετε. Υπάρχουν θεωρητικά… 62 πιθανοί αντίπαλοι που μπορούν να προκύψουν στο δρόμο της από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της Ευρώπης, αλλά κανένας δεν μοιάζει ικανός να την απειλήσει στο δρόμο προς τη League Stage της διοργάνωσης. Τα ζόρια για την “Ένωση” θα προκύψουν μόνο στα playoffs, ιδιαίτερα αν βρεθεί εκεί στο γκρουπ των “αδυνάτων”.

Πάντως ο αριθμός των υποψήφιων αντιπάλων της ΑΕΚ, αλλά και των άλλων ελληνικών ομάδων θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις 09.30 το πρωί της Τετάρτης όταν θα ανακοινωθούν από την UEFA τα υπό-γκρουπ των κληρώσεων. 

Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα της στη βαθμολογία της UEFA

Τι χρειάζεται συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη νέα του σεζόν στα Κύπελλα Ευρώπης; Να διατηρήσει τα κεκτημένα που του άφησε κληρονομιά ο Ολυμπιακός με το έπος του στο περσινό Conference. Η χώρα μας ξεκινά στην 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA και θέλει να μείνει από το 11 έως το 15 για να διατηρήσει το πέμπτο της ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πιθανότητες να φτάσει στη 10η θέση και να αλλάξει στάτους (καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωταθλητής θα προκρίνεται απ’ ευθείας στο League Stage του Champions League) δεν υπάρχουν… εκτός αν σηκώσουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο δεύτερη διαδοχική ευρωπαϊκή κούπα! Λέτε;

Πρώτο στοίχημα να δούμε και τις τέσσερις ελληνικές ομάδες στη League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ποια είναι τα δεδομένα; Ο Ολυμπιακός έχει ήδη πάρει θέση στη League Stage του Europa League. 

Ο ΠΑΟΚ με τρεις προκρίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα βρίσκεται στη League Stage του Champions League, με δύο σε αυτή του Europa League, με μία εξασφαλίζει την παρουσία του στη συνέχεια του Conference και μόνο με... μηδέν στα τρία θα μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. 

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται δύο προκρίσεις για να βρίσκεται στο League Stage του Conference League και τρεις για να βρεθεί στην αντίστοιχη φάση του Europa League. 

Η ΑΕΚ είναι η μόνη εκπρόσωπος της χώρας μας που δεν έχει την πολυτέλεια αποκλεισμού σε οποιονδήποτε από τους τρεις προκριματικούς γύρους του καλοκαιριού. Χρειάζεται ισάριθμες προκρίσεις για να βρεθεί στη League Stage του Conference League.