Αν μελετήσει κανείς την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, θα αντιληφθεί με σχετική ευκολία ότι το… κάρμα που συνδέει τους δύο "αιωνίους" αντιπάλους του είναι αλληλένδετο και αλληλεξαρτώμενο. Ιδιαίτερα στο μπάσκετ οι επιτυχίες του ενός αποτελούν διαχρονικά κινητήρια δύναμη του άλλου. Και το αντίστροφο ισχύει…

Για παράδειγμα η "ελεύθερη πτώση" του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2. Αντίθετα η φετινή εκτόξευση των "πράσινων" και η ολική τους επαναφορά στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ θεμελιώθηκε μέσα από τη γιγάντωση των "ερυθρόλευκων" που τους οδήγησε σε δύο Final 4 της Euroleague και σε ένα ανεπανάληπτο σερί νικών επί του "τριφυλλιού" σε όλες τις διοργανώσεις.

Υπό αυτή την έννοια μέσα από την αντιπαλότητα των δύο "αιωνίων" το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένο τη σεζόν που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και – γιατί όχι – να ζήσει για πρώτη φορά ελληνικό "εμφύλιο" στον τελικό της Euroleague. Τον "άγγιξε" στο Βερολίνο, μην εκπλαγείτε καθόλου αν τον απολαύσει σε 11 μήνες είτε στη Βαρκελώνη, είτε στο Ντουμπάι, είτε στο Βελιγράδι.

Παναθηναϊκός AKTOR, το μεγάλο φαβορί για το repeat

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεδομένα  θα εκκινήσει τη νέα χρονιά με τον τίτλο του μεγάλου φαβορί για το repeat έχοντας ήδη προσθέσει στο γεμάτο του "οπλοστάσιο" έναν παίκτη της αξίας του Λορέντζο Μπράουν. Αποκτώντας και έναν ικανότατο παρτενέρ του Ματίας Λεσόρ στη θέση "5" θα εμφανίσει ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ της ιστορίας του, χωρίς καν να υπολογίζουμε το ενδεχόμενο να προσθέσουν κάποιο… κερασάκι Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Εργκίν Αταμάν με την απόκτηση και άλλου παίκτη στη θέση "3".

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, μάλιστα, η δυναμική που αναπτύσσουν οι "πράσινοι" τους καθιστά φαβορί για την κατάκτηση μιας εκ των τεσσάρων πρώτων θέσεων της regular season που θα τους φέρει σε θέση ισχύος – και με πλεονέκτημα έδρας – στα playoffs της ερχόμενης Άνοιξης. Το μεγάλο ζητούμενο για να εκτοξευτούν οι πιθανότητες διεξαγωγής του πρώτου ελληνικού "εμφύλιου" σε τελικό της Euroleague αφορά τον Ολυμπιακό.

H "ευθύνη" του Ολυμπιακού τη σεζόν που γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιστορίας του

Στη χρονιά που θα γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, αδελφοί Αγγελόπουλοι και Γιώργος Μπαρτζώκας καλούνται να παρουσιάσουν την καλύτερη εκδοχή του δικού τους project όχι μόνο για να ανακτήσουν τα πρωτεία εντός συνόρων από τον πανίσχυρο (πλέον) Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά για να βρεθούν σε τέταρτο διαδοχικό Final Four διεκδικώντας την τέταρτη "ερυθρόλευκη" κούπα.

Στην προσπάθεια lifting της ομάδας, συναντά κανείς ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα ανησυχητικό μειονέκτημα. Ο Ολυμπιακός διαθέτει το κορυφαίο ρόστερ της ιστορίας του στις θέσεις "4" και "5", άρα δεν χρειάζεται να… ξηλώσει και να χτίσει από την αρχή το έμψυχο δυναμικό του. Διαθέτει επίσης εξαιρετικούς ρολίστες και ικανότατους "στρατιώτες" στις περιφερειακές θέσεις, διαθέτει μια εμβληματική προσωπικότητα (όπως είναι ο αρχηγός του, Κώστας Παπανικολάου). Τι του λείπει; Αξιόπιστο περιφερειακό σουτ και σκοράρισμα. Μόνο αυτό…

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται απαραίτητα να βρει 3 παίκτες που θα βελτιώσουν τις επιθετικές του επιδόσεις, που θα σκοράρουν με συνέπεια και που φυσικά θα προσφέρουν αξιόπιστες επιθετικές λύσεις όταν η μπάλα θα "ζεματάει" στα τελευταία λεπτά κρίσιμων αγώνων.

Τρεις κινήσεις θέλουν όλες κι όλες οι Πειραιώτες. Απλά φέτος δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο αστοχίας. Δεν έχουν πολυτέλεια να εμπιστευτούν θέση ξένου σε παίκτες όπως ο Μπραζντέικις ή ο Σίκμα. Και το πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή αγορά στα γκαρντ είναι πλέον εξαιρετικά "φτωχή" σε επιλογές του επιπέδου που έχουν ανάγκη οι "ερυθρόλευκοι". Επειδή, όμως, δεδομένα ο Ολυμπιακός θα ρίξει χρήμα στις μεταγραφές, ο ελληνικός "εμφύλιος" σε τελικό της Euroleague είναι ίσως πιο κοντά από ποτέ!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".