Ήταν κυριολεκτικά δευτερόλεπτα μακριά από την πρόκριση στη φάση των "16" του Euro 2024 η Κροατία. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς ισοφαρίστηκε από την Ιταλία στην τελευταία φάση του παιχνιδιού, το έπαθε με σχεδόν τον ίδιο τρόπο στο προηγούμενο παιχνίδι της, με την Αλβανία, και κατά πάσα πιθανότητα μένει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτά τα αποτελέσματα στο β' όμιλο, δηλαδή και τη νίκη της Ισπανίας επί της Αλβανίας, προκρίθηκαν στους "16" η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Έχουν από 4 βαθμούς και ακόμα και τρίτες να τερματίσουν, δεν απειλούνται. 

Το πρώτο ματς της φάσης των "16", μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, είναι προγραμματισμένο για τις 19:00 του Σαββάτου 29 Ιουνίου. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d28k4c7epr4p)

Η Κροατία είναι, αυτήν τη στιγμή, η πέμπτη καλύτερη τρίτη. Μπορεί να περάσει μόνο αν συμβούν συγχρόνως τέσσερις καταστάσεις. 

Euro 2024: Το σενάριο των τριών βαθμών


Αυτήν τη στιγμή, οι Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, η οποία παρεμπιπτόντως νίκησε με τον ίδιο τρόπο που επιβίωσαν οι Ιταλοί τη Σκωτία το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου, είναι πάνω από την Κροατία. Μόνο οι Μαγυάροι είναι σίγουροι τρίτοι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται, στους δύο ομίλους που αυτήν τη στιγμή οι τρίτες δεν έχουν τρεις βαθμούς, να μην τους φτάσουν. Η Ουγγαρία προκρίνεται αν το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου η Σλοβενία ηττηθεί από την Αγγλία και η Σερβία δεν νικήσει τη Δανία. Δεν θα χρειαστεί καν να περιμένει τα παιχνίδια του έκτου ομίλου την Τετάρτη 26 Ιουνίου, δηλαδή το Πορτογαλία-Γεωργία και το Τουρκία-Τσεχία. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d28k0jzgxpap)
Η Αυστρία και η Σλοβακία, που έχουν από τρεις βαθμούς, μπορούν να περάσουν και ως δεύτερες. Η πρωτη παίζει την Τρίτη 25 Ιουνίου (19:00) με την Ολλανδία και, ακόμα κι αν ηττηθεί και νικήσει την ίδια ώρα η Πολωνία τη Γαλλία, αποκλείεται να τερματίσει τέταρτη, αφού υπερέχει των Πολωνών στην ισοβαθμία, μια και τους έχει νικήσει. Αν η Αυστρία ηττηθεί, θα είναι δεδομένο ότι θα προκριθεί τρίτη με 3 βαθμούς στην επόμενη φάση. 

Από τη μεριά της, η Σλοβακία στον πέμπτο όμιλο μπορεί να έρθει εύκολα πρώτη. Στην πραγματικότητα, τρίτη μπορεί να τελειώσει μόνο αν το Βέλγιο ηττηθεί από την Ουκρανία (26/6-19:00) και η ίδια χάσει από τη Ρουμανία την ίδια ώρα ή αν τα δύο παιχνίδια έρθουν ισόπαλα. 

Euro 2024: Τι μπορεί να γίνει στον πέμπτο όμιλο

Ο πέμπτος όμιλος είναι οπωσδήποτε δραματικός. 

Το πρόγραμμα του πέμπτου ομίλου (3η αγωνιστική): 26 Ιουνίου, 19:00: Σλοβακία-Ρουμανία, Ουκρανία-Βέλγιο. 

Η βαθμολογία του πέμπτου ομίλου (σε 2 παιχνίδια): Ρουμανία 3 (3-2), Βέλγιο 3 (2-1), Σλοβακία 3 (2-2), Ουκρανία 3 (2-4). 

Νίκη της Σλοβακίας και νίκη της Ουκρανίας
: Ουκρανία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ρουμανία. 

Νίκη της Σλοβακίας και νίκη του Βελγίου
: Σλοβακία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ουκρανία. 

Νίκη της Σλοβακίας και ισοπαλία στο Ουκρανία-Βέλγιο
: Σλοβακία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ρουμανία. 

Ισοπαλία της Σλοβακίας και νίκη της Ουκρανίας
: Ουκρανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βέλγιο. 

Ισοπαλία της Σλοβακίας και νίκη του Βελγίου
: Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία. 

Ισοπαλία και στα δύο ματς
: Ρουμανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ουκρανία. 

Νίκη της Ρουμανίας και νίκη της Ουκρανίας
: Ρουμανία, Ουκρανία, Σλοβακία, Βέλγιο. 

Νίκη της Ρουμανίας και νίκη του Βελγίου
: Βέλγιο, Ρουμανία, Ουκρανία, Σλοβακία. 

Νίκη της Ρουμανίας και ισοπαλία στο Ουκρανία-Βέλγιο: Ρουμανία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ρουμανία. 

Euro 2024: Πώς περνάει η Κροατία 

Η Κροατία, από τη μεριά της, θέλει ένα θαύμα για να περάσει. Αυτήν τη στιγμή, η κατάταξη των τρίτων ομάδων έχει ως εξής: Αυστρία* 3 (3-2), Σλοβακία* 3 (2-2), Ουγγαρία 3 (2-5), Σλοβενία* 2 (2-2), Κροατία 2 (3-6), Τσεχία* 1 (2-3). 

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς "κοιτάζει" μόνο τα παιχνίδια του τρίτου και του πέμπτου ομίλου. Την Τρίτη 25 Ιουνίου (22:00) παίζουν Δανία-Σερβία και Σλοβενία-Αγγλία. Για να υπερέχει της τρίτης που θα βγει από αυτόν τον όμιλο, πρέπει οι Σλοβένοι να ηττηθούν 3-0 από τους Άγγλους, για να υπερέχει στο ενεργητικό (3 γκολ εναντίον 2) ή να χάσουν με τέσσερα γκολ και πάνω και η Σερβία να ηττηθεί από τη Δανία ή να την νικήσει 3-0 ή με τέσσερα γκολ διαφορά και πάνω. 

Πώς θα υπερέχει η Κροατία της Δανίας, της Σλοβενίας και της Σερβίας: Νίκη της Δανίας με τη Σερβία και νίκη της Αγγλίας με σκορ 3-0 ή με τέσσερα γκολ και πάνω επί της Σλοβενίας. Νίκη της Σερβίας με σκορ 3-0 ή με τέσσερα γκολ και πάνω επί της Δανίας και νίκη της Αγγλίας με σκορ 3-0 ή με τέσσερα γκολ και πάνω επί της Σλοβενίας. 

Αφού συμβεί αυτό, θα περιμένει τα ματς του πέμπτου ομίλου, που είναι προγραμματισμένα για την Τετάρτη 26 Ιουνίου (22:00). Θα "μονομαχήσουν" η Τσεχία με την Τουρκία και η Γεωργία με την Πορτογαλία. Πρέπει να ηττηθούν και η Τσεχία και η Γεωργία, για να υπερέχει της τρίτης. 

Τα κριτήρια στην ισοβαθμία για τους καλύτερους τρίτους των ομίλων

1. Πόντοι.

2. Διαφορά τερμάτων.

3. Καλύτερη επίθεση

4. Περισσότερες νίκες.

5. Λιγότεροι πόντοι στο Fair Play

6. Καλύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών.