Μία εβδομάδα μας χωρίζει πλέον από την έναρξη του Προολυμπιακού τουρνουά του Σταδίου "Ειρήνης και Φιλίας", εκεί που η εθνική μας ομάδα μπάσκετ θα επιχειρήσει να τσεκάρει το διαβατήριό της για το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Με τη διεξαγωγή του παραδοσιακού τουρνουά "Ακρόπολις" (με Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Μπαχάμες να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους από απόψε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης), ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη πρόκληση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και πλέον το ερώτημα που πλανάται στη φίλαθλη κοινή γνώμη είναι ένα: Μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε μια μεγάλη διάκριση από την εθνική μας ομάδα μετά από 15 άγονα χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις;

Ο Ντόντσιτς ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας για Σπανούλη και Αντετοκούνμπο

Εν αναμονή της οριστικοποίησης της συμμετοχής του Λούκα Ντόντσιτς στην αποστολή της εθνικής Σλοβενίας (που θα ορίσει και σε μεγάλο βαθμό το συντελεστή δυσκολίας των Ελλήνων διεθνών) τα ερωτηματικά για τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βασίλη Σπανούλη όχι μόνο στο Προολυμπιακό, αλλά και στο ολυμπιακό τουρνουά, αν καταφέρει και προκριθεί, είναι μεγάλα.

Δεδομένα η παρουσία του “Kill Bill” στον πάγκο προσδίδει μια ξεχωριστή αύρα στη νέα προσπάθεια της "επίσημης αγαπημένης". Ο Σπανούλης είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ που εμπνέει σεβασμό σε παίκτες και αντιπάλους και που παράλληλα προσωποποιεί ένα διαφορετικό όραμα για την εθνική ομάδα στα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων.

Ταυτόχρονα η επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στις επάλξεις, επαναφέρει τη… χρυσόσκονη της "μαγείας" του ΝΒΑ στα κύτταρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Αρκούν, όμως, αυτά για να επανέλθει η πάλαι ποτέ πιο τραγουδισμένη εθνική ομάδα τα χώρας στο μονοπάτι των επιτυχιών; Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο Βασίλης Σπανούλης να  βρει τρόπο να καμουφλάρει τις δύο πιο χτυπητές αδυναμίες που χαρακτηρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια την εθνική: Το έλλειμα αξιόπιστου περιφερειακού σουτ και την έλλειψη ποιότητας στη θέση "5" σε σχέση με τις "μεγάλες δυνάμεις" του παγκόσμιου μπάσκετ.

Κι αν το εξαιρετικά ποιοτικό δίδυμο Αντετοκούνμπο – Μήτογλου στη θέση "4", έρχεται να καλύψει τη λειψανδρία που υπάρχει στη θέση του σέντερ, το αξιόπιστο σουτ τριών πόντων που φαντάζει προαπαιτούμενο ιδιαίτερα στις ομάδες που αγωνίζεται ο “Greak Freak” μοιάζει για άλλο ένα τουρνουά με άλυτο γρίφο.

Τι δείχνουν τα στατιστικά της Euroleague για το τρίποντο της εθνικής Ελλάδας

Για να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα στατιστικά της φετινής Euroleague. Στη διοργάνωση υπήρξαν συνολικά 58 παίκτες που ολοκλήρωσαν τη σεζόν με ποσοστό ευστοχίας από τα 6,75μ. μεγαλύτερο του 38%. Ανάμεσά τους βρίσκονταν τρεις Έλληνες διεθνείς. Ένας που βρίσκεται στο ρόστερ του Σπανούλη και οι δύο μεγάλοι απόντες: Ο Κώστας Σλούκας και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.  

Ποιο είναι το μοναδικό ενεργό μέλος της εθνικής μας ομάδας που σούταρε με πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας από τη γραμμή του τριπόντου στην Euroleague; Ο… σέντερ της! Ο Γιώργος Παπαγιάννης…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d25v99eiiykx)

O ψηλός της Φενέρ ολοκλήρωσε τη regular season με ποσοστό ευστοχίας από τα 6,75μ. 54,8% και συνολικά τη σεζόν (συμπεριλαμβανομένων των playoffs) με 48,8%!

Ποια ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά των παικτών της εθνικής μας ομάδας που αγωνίζονται στις θέσεις 1 έως 3; Γουόκαπ 30,2%, Καλάθης 35,7%, Παπανικολάου 36,2%, Λαρεντζάκης 32,1%, Καλαϊτζάκης 25%.

Το πόσο σημαντικό είναι στο σύγχρονο μπάσκετ το ποσοστό ευστοχίας από μακρινή απόσταση, αντανακλάται και στο προφίλ των τεσσάρων ομάδων που έφτασαν τελικά στο Final 4 του Βερολίνου, καθώς οι 4 από τις 5 ήταν και οι πιο εύστοχες στο τρίποντο στη διοργάνωση: Η Φενερμπαχτσέ με 39,2%, ο Παναθηναϊκός AKTOR με 39%, η Ρεάλ Μαδρίτης με 37,8% και ο Ολυμπιακός με 37,6%.

Πως θα μπορέσει η εθνική μας να φτάσει σε ανάλογα ποσοστά που θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της, δεδομένα ότι και το αμυντικό της φίλτρο είναι πολύ ισχυρό και η δημιουργία της θα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα;

Ενδεχομένως να χρειάζεται ένα μεγάλο step up από το δίδυμο Τολιόπουλου – Χαραλαμπόπουλου. Είναι πάντως ένας γρίφος που μοιάζει απαραίτητο να απαντηθεί στα επίσημα παιχνίδια όταν η μπάλα... θα ζεματάει!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d25w2m7z5zgh)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".