Έχουν περάσει δέκα μήνες από την τελευταία απόπειρα της εθνικής Ελλάδος να διακριθεί σε μεγάλη διοργάνωση, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μάλιστα, η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Mundobasket 2023 δεν θα μπορούσε να καταλήξει ψηλότερα από την 15η θέση της τελικής κατάταξης, με το ρόστερ ανάγκης που παρατάχθηκε.  

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της "επίσημης αγαπημένης" στα γήπεδα των Φιλιππίνων, υπήρχε και ένας "ατσάλινος χαρακτήρας" που δεν έλεγε να τα παρατήσει χωρίς να αφήσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του στο παρκέ. Μια "κόμπρα" που θεωρεί ιερή υποχρέωση να μάχεσαι για το εθνόσημο, για τους συμπατριώτες σου, για τη σημαία της πατρίδας σου.

Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία: 83-74 (highlights)

Γιατί αυτό ακριβώς είναι η συμμετοχή στην εθνική Ελλάδος για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη: "Για όλα τα παιδιά που βρισκόμαστε στην εθνική ομάδα μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από τη φανέλα, από το εθνόσημο δεν υπάρχει. Υπάρχουν δεδομένα πολύ σημαντικές φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ δίπλα μας στα αποδυτήρια, τους ακούμε, μας βοηθούν στο μέγιστο βαθμό, αλλά το εθνόσημο ως πηγή έμπνευσης είναι πάνω από πρόσωπα. Είναι πάνω απ’ όλους!", τονίζει ο διεθνής γκαρντ του Ολυμπιακού, που δεν δείχνει να προβληματίζεται από το ψυχολογικό βάρος που ενδεχομένως να έχουν αφήσει πίσω τους οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της εθνικής ομάδας σε μεγάλα τουρνουά.

"Να μας βλέπουν όλοι οι Έλληνες, με την αγωνία που βλέπουμε εμείς τον Τεντόγλου και τον Πετρούνια"

"Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να δούμε την εθνική να επιστρέφει στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης και να κατακτά μετάλλιο, αλλά κανείς δεν έχει υπογεγραμμένο κάποιο συμβόλαιο με την επιτυχία. Άλλες χρονιές υπήρχαν πολύ υψηλές προσδοκίες – νομίζω και με ευθύνη των δημοσιογράφων – αλλά νομίζω ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά", επισημαίνει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ζητά απ’ όλους τους Έλληνες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της «γαλανόλευκης αρμάδας» του Βασίλη Σπανούλη:

"Θέλουμε να πετύχουμε, να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο, να βγάλουμε ξανά τους Έλληνες στους δρόμους. Είναι μια ομάδα που ενώνει όλους τους Έλληνες, κι όσοι αγαπούν πραγματικά τη σημαία θέλουν να μας δουν να πετυχαίνουμε το στόχο μας και στο Προολυμπιακό και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμείς αγωνιούμε για να έρθουν οι επιτυχίες του Τεντόγλου, των παιδιών του στίβου, του Πετρούνια, όλων των Ελλήνων αθλητών σε όλα τα σπορ, ελπίζω ότι θα αγωνιούν όλοι οι Έλληνες για τη δική μας επιτυχία".

"Πάντα ξεκινάμε από την άμυνα, θέλουμε να παίξουμε γρήγορα να αξιοποιήσουμε τον Γιάννη"

Στο ερώτημα "ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας που μπορεί να στείλει την εθνική μας ομάδα στο Παρίσι", η απάντηση του διεθνή γκαρντ δεν διεκδικεί… Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου: Άμυνα, άμυνα, άμυνα…

"Πάντα θέλουμε να ξεκινάμε το παιχνίδι μας από την άμυνα. Να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι σε αυτά τα καθήκοντα, γιατί η αμυντική μας αποτελεσματικότητα θα βοηθήσει να βρούμε ρυθμό στην επίθεση. Θέλουμε να παίξουμε γρήγορα, να αξιοποιήσουμε το γρήγορο παιχνίδι στο transition – που εκτός των άλλων είναι και το αγαπημένο παιχνίδι του Γιάννη – και δεδομένα θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuvudnzf4wsx)

Πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τους Έλληνες διεθνής η συνύπαρξη στο "Παλέ ντε Μπερσί" του Παρισιού των κορυφαίων μπασκετμπολιστών του πλανήτη; Οι Αμερικάνοι θα παραταχθούν με μια σύγχρονη εκδοχή της “dream team”. Οι οικοδεσπότες Γάλλοι θα υποδεχτούν τους καλεσμένους τους εμφανίζοντας για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση το "φαινόμενο Γουεμπανιαμά". Οι Καναδοί του Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ και του Τζαμάλ Μάρεϊ… τρομάζουν. Ποιος αθλητής δεν θα ήθελε να φωνάξει "παρών" σ’ αυτό το μεγάλο ραντεβού των αστέρων;

"Και μόνο που φοράς τη γαλανόλευκη φανέλα, έχεις τεράστιο κίνητρο να εκπροσωπήσεις με επιτυχία τη χώρα σου, σε όποια διοργάνωση κι αν συμμετέχεις. Εννοείται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι ξεχωριστό, είναι επίσης αυτονόητο ότι το φετινό ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ θα είναι ξεχωριστό. Αλλά επαναλαμβάνω μεγαλύτερο κίνητρο, μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από το ίδιο το εθνόσημο δεν υπάρχει", επαναλαμβάνει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να κάνει περήφανους όλους τους συμπατριώτες του.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Απογευματινή".